Αθλητισμός

Σκακιστικές επιτυχίες του ΟΦΗ

Πολλές ομαδικές σκακιστικές διοργανώσεις έγιναν και συνεχίζονται τις τελευταίες μέρες στην Κρήτη τόσο στο Πρωτάθλημα όσο και στο Κύπελλο.

Στο δεύτερο γύρο του κυπέλλου Ελλάδος για την περιφέρεια Κρήτης, είχαμε τα παρακάτω αποτελέσματα :

Ο.Φ.Η. - Ο.Α.Α.Η. 2-2

ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου- Σ.Α.Γαζίου 1-3

ΚΑΪΣΣΑ Χανίων - Ο.Α.Χανίων 1-3

Νέοι Ηροδότου - Κύδων Χανίων 3,5-0,5 α.α.

Η ομάδα του Ο.Φ.Η., παρά το ισόπαλο 2-2 μετά από μεγάλη μάχη στον αγώνα με τον Ο.Α.Α.Η., αποκλείστηκε από το final four του κυπέλλου, στο τρίτο κριτήριο αφού σύμφωνα με την προκήρυξη σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος και όταν και με βάση το κριτήριο Βερολίνου το αποτέλεσμα παραμένει ισόπαλο, την πρόκριση παίρνει η ομάδα που αγωνίζεται εκτός έδρας.

Στο κριτήριο Βερολίνου η νίκη στην πρώτη σκακιέρα δίνει 4 μονάδες, η νίκη στην δεύτερη 3 μονάδες, η νίκη στην τρίτη 2 μονάδες και η νίκη στην τέταρτη σκακιέρα 1 μονάδα. Θα πρέπει βέβαια να επισημάνουμε ότι η ομάδα του Ο.Α.Α.Η. επιστράτευσε ένα μεταγραφικό απόκτημα της τελευταίας στιγμής τον Σέρβο GM (γκρανμαίτρ) Nenad Ristic που μαζί με τον πολύ ισχυρό Έλληνα IM(διεθνής μαιτρ) Γιώργο Μαστροκούκο, που ήρθε ειδικά για τον αγώνα από την Αθήνα, πλαισίωσαν τον ιδιαίτερα έμπειρο Ηρακλειώτη IM Τίμη Λυριντζάκη και τον Κώστα Κλώκα.

Ο Ο.Φ.Η. αντίθετα αγωνίστηκε χωρίς το Στέφανο Γρατσέα μετά τη μικρή περιπέτεια που πέρασε με την υγεία του, ενώ κρίθηκε σκόπιμο να μην επιβαρυνθεί με επιπλέον έξοδα με τη συμμετοχή του Βούλγαρου ΙΜ Dimitar Dochev, ο οποίος θα ενισχύσει κανονικά την ομάδα στη μάχη της Α΄ Εθνικής, όπου αγωνίζεται από το 2012 με μεγάλη επιτυχία η ομάδα του Ο.Φ.Η. Έτσι παρατάχθηκε με δύο εφήβους στην σύνθεση της, τον δεκαεξάχρονο Γιώργο Καδιάνη και τον δεκατετράχρονο Νίκο Σερπετσιδάκη, που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Επίσης με τον Ο.Φ.Η. αγωνίστηκαν ο ιδιαίτερα ποιοτικός και έμπειρος Κυριάκος Βλάχος που ενισχύει με μεγάλη επιτυχία τον Ο.Φ.Η. τόσο στο πρωτάθλημα της Α Εθνικής όσο και στον θεσμό του κυπέλλου και ο πολύ ταλαντούχος 21χρονος φοιτητής του βιολογικού Κώστας Αναγνωστόπουλος που προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στον σκακιστικό Ο.Φ.Η.

Σε αγωνιστικό και σε προπονητικό επίπεδο. Το ισόπαλο λοιπόν σκορ του αγώνα αποτελεί ιδιαίτερη επιτυχία για την ομάδα του ΟΦΗ, αφού οι σκακιστές του Ο.Α.Α.Η. υπερείχαν σε βαθμό αξιολόγησης περισσότερες από 100 μονάδες σε όλες τις σκακιέρες από τους αντίστοιχους του Ο.Φ.Η., όπως φαίνεται στα αναλυτικά αποτελέσματα ανά σκακιέρα που παραθέτουμε παρακάτω. Αξιοσημείωτη είναι βέβαια η νίκη του Βλάχου επί του σέρβου γκρανμαιτρ, καθώς και του 14χρονου Σερπετσιδάκη επί του Κλώκα.

Ο.Φ.Η. - Ο.Α.Α.Η. 2-2

Βλάχος Κυριάκος (2288) - Ristic Nenad GM (2431) 1-0

Αναγνωστόπουλος Κων/νος (2185) - Μαστροκούκος Γεώργιος IM (2309) 0-1

Καδιάνης Γεώργιος (2047) - Λυριντζάκης Τιμόθεος ΙΜ (2219) 0-1

Σερπετσιδάκης Νικόλαος (1899) - Κλώκας Κωνσταντίνος (2131) 1-0

Με την πρόκρισή της η ομάδα του Ο.Α.Α.Η. γίνεται ισχυρό φαβορί για την κατάκτηση του κυπέλλου Κρήτης για το 2016. Θυμίζουμε ότι ο Ο.Φ.Η. είχε κατακτήσει το κύπελλο το 2013, είχε φτάσει στα ημιτελικά το 2014 και είχε πάρει την τρίτη θέση στο final four πέρυσι.

Με την ευκαιρία παραθέτουμε τα αποτελέσματα του 1ου γύρου του κυπέλλου Κρήτης που έγινε το Σάββατο 19 Μαρτίου :

Σ.Ο.Ηρακλείου - ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου 1-3

Σ.Α.Χανίων - ΚΑΪΣΣΑ Χανίων 1,5-2,5

Κύδων Χανίων - Ο.Τ.Ε. Ν. Χανίων 3,5-0,5

Λατώ Αγίου Νικολάου - Ο.Φ.Η. 0-4

Σ.Ο. Λέων Κάντια - Σ.Α.Γαζίου 0,5-3,5

Σ.Α.Χερσονήσου - Ο.Α.Α.Η. 1-3

Ο.Α.Χανίων - Ο.Φ.Σ.Χανίων 4-0

Σ.Ο.Ανωγείων - Νέοι Ηροδότου 1,5-2,5

Στον συγκεκριμένο γύρο η ομάδα του Ο.Φ.Η. αγωνίστηκε με ακόμα πιο νεανική ομάδα δηλαδή με τρεις εφήβους στην σύνθεση της καθώς ο δεκατριάχρονος Χρήστος Μπροκαλάκης - Γούναρης αγωνίστηκε στην θέση του Κυριάκου Βλάχου έφτασε σε μεγάλη νίκη με το εμφατικό 4-0 απέναντι στην πάντα πολύ αξιόμαχη ομάδα του Λατώ Αγίου Νικολάου.

Παρά την μεταγραφική της ενίσχυση, η ομάδα του Ο.Α.Α.Η. δεν κατάφερε να πάρει την νίκη στο ντέρμπυ της Β Εθνικής απέναντι στον Λατώ Αγίου Νικολάου χάνοντας με 6-4, μειώνοντας κατά πολύ τις ελπίδες της για άνοδο στην Α Εθνική. Θυμίζουμε ότι στην Β Εθνική όπως και στην Α Εθνική οι ομάδες αγωνίζονται με 10 σκακιέρες, αντί των 4 που έχουμε στο κύπελλο, με υποχρεωτική την συμμετοχή μιας γυναίκας, 2 εφήβων (κάτω των 20 και κάτω των 16 ετών), δύο νεανίδων (κάτω των 20 και κάτω των 16 ετών) και ενός παίδα κάτω των 12 ετών.

Ο Λατώ μαζί με το Γάζι και τον Ο.Α.Α.Η. θα διεκδικήσουν την άνοδο στην Α Εθνική από τις όμιλο της Κρήτης για το 2016. Θυμίζουμε ότι στην Α Εθνική συμμετέχουν ήδη πέντε ομάδες από την Κρήτη, ο Ο.Φ.Η. και ο Σ.Ο.Η. από το Ηράκλειο και η Σ.Α.Χ. με τον Κύδωνα και την Κάϊσσα από τα Χανιά.

Εν τω μεταξύ μετά τους 3 πρώτους γύρους στο πρωτάθλημα Γ Εθνικής η ομάδα του Ο.Φ.Η.2000 σημείωσε τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες επικρατώντας με 7,5-2,5 της Σ.Α.Χερσονήσου, με 7 - 2,5 του Ε.Γ.Ο.Η. και με 6,5-3,5 του Σ.Ο.Ανωγείων και θα διεκδικήσει την άνοδο στην Β Εθνική με μεγάλο αντίπαλο τον Ο.Φ.Σ.Χανίων, που φαίνεται να έχει ισχυρό προβάδισμα στην διεκδίκηση της πρώτης θέσης. Μετά την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων Β΄ και Γ΄ Εθνικής που θα διεξαχθούν στα Χανιά στις 15-17 Απριλίου, θα έχουμε αναλυτική ενημέρωση για τις δύο σημαντικότερες διασυλλογικές διοργανώσεις του Κρητικού σκακιού το 2016.

ΠΗΓΗ: www.ofierasitechnis.gr

Σχόλια