default-image

Ανεπαρκής πλέον η διαιτησία δια... γυμνών οφθαλμών

Ποδόσφαιρο
Ανεπαρκής πλέον η διαιτησία δια... γυμνών οφθαλμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαντάζεστε τι θα συνέβαινε… αν συνέβαινε,  σε ένα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος; Σκεφτείτε μόνο τα πρόσωπα, τις εκπομπές του ειδικούς, τους αναλυτές και κυρίως τις ανακοινώσεις των «βαρύγδουπων» ελληνικών ΠΑΕ και των προέδρων τους!

Μιλάμε για Τσάμπιονς Λιγκ! Λέμε για τη φάση στο 91' που προκάλεσε τη "σφαγή" του Καταλανών, μέσα στο «Βιθέντε Καλντερόν» και στέρησε από την Μπαρτσελόνα το δικαίωμα να διεκδικήσει -όσο κι αν δεν ήταν καλή- την πρόκριση στην παράταση.  Να σκεφτεί κανείς πως το λάθος έγινε από τον Ιταλό Νικόλα Ριτσόλι, που θεωρείται από τους κορυφαίους διαιτητές στην Ευρώπη και δεν είδε ότι το καθαρό χέρι έγινε μέσα στην περιοχή των Μαδριλένων, μετατρέποντας το σε φάουλ εκτός περιοχής. Είχαν προηγηθεί τρεις κάκιστες διαιτησίες στην προημιτελική φάση της κορυφαίας διοργάνωσης, που περιγράφονται παρακάτω. Αναφερόμαστε σε λάθη από διαιτητές που θα είναι και οι μεγάλοι άρχοντες στο προσεχές Euro της Γαλλίας.

Δυο πράγματα ήλθαν αμέσως στο μυαλό μας: Το ένα αφορά τον τοξικό τρόπο με τον οποίο διογκώνουν το πρόβλημα διαιτησίας οι εκάστοτε φερόμενοι εξυνγιαντές του ελληνικού ποδοσφαίρου, συγκρίνοντας με το απόλυτο και ανέφικτο για να αποδείξουν ότι σκέπτονται το ίδιο με κείνους που κατηγορούν. Το άλλο έχει σχέση με Το θέμα που επιλέξαμε την προηγούμενη εβδομάδα για την «Άποψη» της έντυπης έκδοσης. Γράφαμε πως η «βιομηχανοποίηση» του ποδοσφαίρου από το ίδιο το ποδόσφαιρο μέχρι τα συμφέροντα και το μάρκετινγκ του, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί δια «γυμνών οφθαλμών» κάποιων ανθρώπων και θεωρείται επιβεβλημένη η χρήση μιας «κβαντικής» τεχνολογίας προς αντικειμενικότερη διεύθυνση των αγώνων.

Μόλις χθες μάλιστα οι Ιταλική Ομποσπονδία άναψε πράσινο φως για χρήση βίντεο από τους διαιτητές κατά τη διάρκεια του αγώνα από τη σεζόν 2016-17:"Μετά τους έξι διαιτητές και την τεχνολογία γραμμής (goal line technology) στη… διάθεση της ιταλικής διαιτησίας από τη σεζόν 2016-17 θα βρίσκεται και η χρήση βίντεο κατά τη διάρκεια του αγώνα (instant replay). Με τη goal line technology τα πράγματα είναι καλύτερα φέτος στο Καμπιονάτο, ενώ η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι θα γίνει και το επόμενο βήμα με τη χρήση βίντεο: Ο πρόεδρος της ΠΟ Ιταλίας Κάρλο Ταβέκιο δήλωσε ότι τον Μάιο η Ομοσπονδία θα εξηγήσει στους διαιτητές, σε σχετικά σεμινάρια, πώς ακριβώς θα κάνουν χρήση της τεχνολογίας σύμφωνα με τις οδηγίες της FIFA και εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός ότι από εδώ και πέρα δεν θα υπάρχει καμία αμφισβήτηση για καμία διαιτητική απόφαση."

Το άρθρο της στήλης «Άποψη» όπως δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Κρήτη:

"Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Είναι «επεξεργασμένο» με τη συμβολή πολλών επιστημών, πιο ομαδικό, αφάνταστα περισσότερο «εξασκημένο», γρήγορο, τακτικό και όλα τα γνωστά που το διέπουν στη σύγχρονη εποχή του. Τα απλά μάτια που το ελέγχουν φάση με φάση, δύσκολα μπορούν, στο μέσο όρο τους, να το παρακολουθήσουν και να αισθανθούν τη σιγουριά της απονομής δικαιοσύνης. Η διαιτησία έχει αρχίσει να γίνεται πρόβλημα, όχι μόνο στις υποανάπτυκτες ή στις υπό ανάπτυξη χώρες, αλλά και στο κορυφαίο επίπεδο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Αν εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε ένα διαμορφωμένο (με αιτίες) κλίμα καχυποψίας, ή συγκρίνουμε με το ιδεατό επίπεδο άσκησης, στην Ευρώπη και στη Νότιο Αμερική, που διατηρούν ένα στάνταρ αξιοπιστίας στα πρωταθλήματά τους, οι φωνές για τη διαιτησία (και τα επεισόδια σε βάρος των διαιτητών) έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Οι διαιτησίες στην τωρινή προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ ανέδειξε σοβαρά διαιτητικά λάθη, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με το εύρος της διοργάνωσης. Ο Σέρβος Μάζιτς στο Παρί Σεν Ζερμέν-Μάντσεστερ Σίτι δεν έδωσε πέναλτι στον Ματουνιντί και στη συνέχεια έδωσε την εσχάτη των ποινών στον Λουίζ σε ανατροπή που δεν υπήρχε. Σε πέναλτι που δεν υπήρχε οδηγήθηκε και ο Ιταλός διαιτητής Ρόκι στο Βόλφσμπουργκ-Ρεάλ, με το οποίο προηγήθηκαν οι Γερμανοί. Αλλά και πόσα δεν κρίθηκαν ανεπιτυχή από τον Μπριχ στο Μπαρτσελόνα-Ατλέτικο Μαδρίτης, ειδικά όταν χαρίστηκε στον Σουάρες, που στη συνέχεια έγινε ο πρωταγωνιστής της ολικής ανατροπής. Στην Ευρώπη έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν δυναμικά την προβολή της διαιτητικής κριτικής.

Αντιλαμβάνεται κανείς, δηλαδή, ότι, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται ως «κβαντική» με την υπερεξέλιξη των τεχνολογιών, οι αντιλήψεις των δεκαετιών του '70 και του '80, με τις οποίες αντιτασσόταν ως πρόεδρος της UEFA ο Μισέλ Πλατινί, δεν έχουν πολλά περιθώρια αντοχής. Οι ειδήμονες που ασχολούνται σε όλα τα φάσματα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής βιομηχανίας και προστατεύουν το λεγόμενο «προϊόν», μέσα από το οποίο αντλούνται τα χρήματα και μαζί παράγονται τα σκάνδαλα, θα αποτρέψουν να αναπτυχθεί ορατό μέσα στον κήπο του περιβολιού το δεντράκι της καχυποψίας. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στην πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση του διεθνούς ποδοσφαιρικού συμβουλίου (IFAB) είναι σίγουρο ότι θα προκριθούν η μία μετά την άλλη τα προσεχή χρόνια.

Η «smart» τεχνολογία είναι στον προθάλαμο, για το εάν υπάρχει γκολ, αν είναι κόκκινη κάρτα ή πέναλτι, γενικότερα για υποδείξεις που αμφισβητούνται. Ο βοηθός θα μπορεί να βλέπει το βίντεο και έτσι να επανεξετάζει μια φάση. Κατόπιν θα επικοινωνεί με το διαιτητή κλπ..."

Σαν κερασάκι στην τούρτα, ένα από τα βίντεο που έκαναν viral το διαιτητικό λάθος στο Ατλέτικο Μαδρίτης - Μαρτσελόνα, για να δούμε μια ακόμη διαφορά στην απόσταση που μας χωρίζει από την Ευρώπη (και) του ποδοσφαίρου:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News