Αθλητισμός

Διαιτησία Ηρακλείου... έτσι γράφεται η ιστορία!

Έπρεπε να περάσουν σχεδόν 30 χρόνια για να υπερηφανεύεται το Ηράκλειο ότι έχει δύο διαιτητές στην Α' Εθνική! Τον Μιχάλη Κουκουλάκη και τον Γιώργο Φουκάκη, ο οποίος πήρε το χρίσμα και την Κυριακή θα κάνει το ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορία, διευθύνοντας στο "Γ. Καραϊσκάκης" την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Πανθρακικό. Τελευταία φορά που το Ηράκλειο είχε ανάλογη επίδοση ήταν από το 1982 έως το 1985 με τους Γιώργο Κουκουλάκη και Γιώργο Κουναλάκη.

Έχει όμως και πολύ ενδιαφέρον το ιστορικό των διαιτητών του ΣΔΠΗ στην Α' Εθνική, μια ιστορία που ξεκινά από πολύ παλιά, σχεδόν πριν από 57 χρόνια! Το 1959 ο αείμνηστος Χουμεριανός διηύθυνε το πρώτο παιχνίδι Εθνικός-Πανιώνιος. Ο Χουμεριανός ήταν ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου και διετέλεσε πρόεδρος. Μετά συνέχισε ο Παγιασλής, ο οποίος καταγόταν από τον Πειραιά αλλά για επαγγελματικούς λόγους βρέθηκε στο Ηράκλειο και έγινε μέλος του ΣΔΠΗ. Από το 1970 μέχρι το 1979 στην Α' Εθνική ήταν ο Γιάννης Πετράκης, ο πρώτος διαιτητής από την Κρήτη που έγινε διεθνής ενώ έγραψε μεγάλη ιστορία στο ποδόσφαιρο, περνώντας από πολλά όργανα της διαιτησίας και Πειθαρχικών Επιτροπών. Επίσης από το 1972 έως το 1976, ο Εμμανουήλ Μονιάκης, ένας πολύ γνωστός διαιτητής του παρελθόντος, σφύριζε στα παιχνίδια της κορυφαίας κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το 1977-78 ήταν η σειρά του Δημήτρη Παχυγιαννάκη να χριστεί και εκείνος ως "σφυρίχτρα Α' Εθνικής" από το Ηράκλειο.

Kαι στη συνέχεια μπαίνουμε στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Το 1979-80 οι Γιάννης Πετράκης και Γιώργος Κουκουλάκης διηύθυναν αγώνες της Α' Εθνικής. Από το 1980 έως το 1982 συνέχισε ο Γιώργος Κουκουλάκης, ενώ από το 1982 έως το 1985 ο ίδιος αποτέλεσε ένα δίδυμο που έγραψε χρυσή ιστορία στην ηρακλειώτικη διαιτησία μαζί με τον Γιώργο Κουναλάκη. Ο Γιώργος Κουκουλάκης μάλιστα συνέχισε ως το 1991.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το Ηράκλειο έμεινε χωρίς διαιτητή στην Α' Εθνική από το 1991 έως το 1995 και τότε αξιολογήθηκε για μία ποδοσφαιρική περίοδο ο Ζαχαρίας Καλογιαννάκης. Ακολούθησε μια σχεδόν δεκαετία "πέτρινων" ετών. Πολλοί διαιτητές έφτασαν στο κατώφλι της Α' Εθνικής εκείνο το διάστημα, αλλά ουδείς αξιολογήθηκε. Για να έρθει το 2004 ο Μιχάλης Κουκουλάκης και το Ηράκλειο να σφυρίξει "παρών" όχι μόνο στην Α' Εθνική αλλά και στις διεθνείς διοργανώσεις, με τον κορυφαίο αναμφίβολα διαιτητή στην ιστορία του ΣΔΠΗ.

Ο Μιχάλης Κουκουλάκης συνεχίζει δυνατός, παρά τα εμπόδια που του έβαλαν τα κέντρα αποφάσεων, με την παντελώς άδικη καρατόμησή του από τον πίνακα των διεθνών της FIFA τη φετινή χρονιά. Μετά την αναμενόμενη αλλά σπουδαία εξέλιξη με τον Γιώργο Φουκάκη, η ηρακλειώτικη διαιτησία μπαίνει πλέον σε νέες βάσεις, ενώ είναι σημαντικό ότι πολλοί εξελίξιμοι και καλοί διαιτητές έρχονται και για το μέλλον.

Στη φωτογραφία από το αρχείο του ΣΔΠΗ ο Μανόλης Μονιάκης διαιτητής σε αγώνα Α' Εθνικής στη Λεωφόρο, ενώ αριστερά διακρίνεται ως βοηθός ο Γιώργος Κουκουλάκης.

Σχόλια