default-image

Επίθεση σε ΕΠΟ μέσα στη Βουλή!

Ποδόσφαιρο
Επίθεση σε ΕΠΟ μέσα στη Βουλή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη κόντρα ΚΑΙ σήμερα στη Βουλή, στην ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για το ντόπινγκ και άλλες διατάξεις, με την ΕΠΟ να εκφράζει τις -εντονότατες- αντιρρήσεις της για το νέο νόμο!

Μέσω του δικηγόρου της, κ. Σαράκη, η ΕΠΟ «απειλεί» πως οι διατάξεις αυτές θα επιφέρουν κυρώσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο από τη FIFA και την UEFA, τονίζοντας: «Το καταστατικό μας λέει ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε αποφάσεις από όργανα εκτός ποδοσφαίρου. Έχουμε ικανά όργανα για να δικάζουν τις υποθέσεις ντόπινγκ. Δεν υπάρχει χώρος για επιβολή ποινών στην ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Αυτό μπορεί να προβλεφθεί για τις ομοσπονδίες ατομικών αθλημάτων. Στο ποδόσφαιρο έχουμε ανώνυμες εταιρείες. Υπεύθυνη για θέμα ντόπινγκ είναι η ομάδα. Να προβλεφθεί δυνατότητα να μπορούμε να πάμε στο CAS. Επίσης, μας προβληματίζουν τα άρθρα για τον οικονομικό έλεγχο των αθλητικών ομοσπονδιών. Πρέπει να ελέγχονται μόνο οι επιχορηγήσεις. Είμαστε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και χρηματοδοτούμαστε με ίδιους πόρους. Τι θα ελέγξει η πολιτεία;».

Ο κ. Σαράκης πρόσθεσε, δε: «Για τους προπονητές ο νόμος σας προβλέπει ότι η άσκηση του επαγγέλματος δεν εναπόκειται σε άλλο φορέα πλην του κράτους. Είναι προβληματική η διάταξη. Προσκρούει στην αρχή της ανεξαρτησίας του ποδοσφαίρου. Οι ποδοσφαιρικές διεθνείς αρχές δίνουν μεγάλη σημασία. Αν ψηφιστεί πιθανόν να υπάρξουν κυρώσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν έχουμε παραξενιές και ιδιαιτερότητες. Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε αυτά που προβλέπουν οι ανώτατες ποδοσφαιρικές αρχές. Φοβάμαι ότι θα αποτελέσει σημείο τριβής με την UEFA και θα επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της ΕΠΟ».

Για να του απαντήσει ο κ. Κοντονής: «Είναι πολύ απλό, Σαράκη. Εσείς θα τους πείτε ότι αποδέχεστε τον νόμο και επιδοκιμάζετε τις διατάξεις. Η FIFA δεν έχει κανένα πρόβλημα αν εσείς πείτε ότι ο νόμος σας κάνει. Εσείς αν θέλετε μετά, μπορείτε να επιμορφώσετε περεταίρω τον πτυχιούχο και να του δώσετε και τα διπλώματα της UEFA», για να επανέλθει ο κ. Σαράκης: «Μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση της σύμβασής μας με την UEFA και να υπάρξουν συνέπειες. Ακόμα και στη διαδικασία αδειοδότησης δημιουργείται θέμα, γιατί ένα προπονητής πρέπει να έχει δίπλωμα UEFA».

Ο υφυπουργός, μάλιστα, απάντησε και για τα νεοσύστατα πειθαρχικά όργανα του ΕΣΚΑΝ, που θα δικάζουν πλέον τις υποθέσεις ντόπινγκ, λέγοντας: «Για το θέμα αυτό η UEFA έχει συμφωνήσει με τη WADA, οπότε δεν υπάρχει θέμα. Και μην αντιδράτε, γιατί υπάρχει περιστατικό που δεν σας τιμάει. Υπάρχει ποδοσφαιριστής που ελέγχθηκε και βρέθηκε θετικός σε δύο ελέγχους και η απόφαση του οργάνου της ΕΠΟ ήταν μια απλή επίπληξη. Τώρα όλα αυτά τελειώνουν»!

Βολές κατά της ΕΠΟ εξαπέλυσε και ο βουλευτής Μεσσηνίας και πρώην διαιτητής, Πέτρος Κωνσταντινέας: «Δεν θα εναρμονίζεστε επιλεκτικά με τη FIFA και την UEFA. Ό,τι θέλετε κάνετε, σε όλα. Στον ηθικό κώδικα γιατί δεν είστε εναρμονισμένοι; Οι μισοί από εσάς ανεβοκατεβαίνετε τα σκαλιά της Ευελπίδων. Γιατί δεν τους διώχνετε αυτούς; Δείτε τι έγινε με τον Μπλάτερ και τον Πλατινί. Όσο για τους προπονητές, δεν θα έρχεστε εσείς με τη σχολή του Μπατάκη και με 500 ευρώ, να ακυρώνετε αυτούς που έχουν φάει τα χρόνια τους στα πανεπιστήμια».

Για να λάβει την εξής απάντηση από τον κ. Σαράκη: «Η ΕΠΟ έχει κανονισμό δεοντολογίας και η αρμόδια επιτροπή εκδικάζει αυτές τις υποθέσεις. Πριν κάποιος δικαστεί από τον φυσικό του δικαστή, δεν είναι δυνατόν να ζητάμε τον εκτοπισμό του επειδή του ασκήθηκε μια ποινική δίωξη. Δεν είναι σωστό θεσμικά και ηθικά». Για το θέμα, τέλος, του εκλογικού συστήματος της ΕΠΟ, που θα συμπεριληφθεί στον μεγάλο αθλητικό νόμο τον Μάιο, είπε: «Το εκλογικό σύστημα τον καθορίζουν τα σωματεία, στο πλαίσιο της αυτονομίας τους».

Πηγή: www.sport-fm.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News