default-image

Δεβετζή: "Όλοι μαζί μπορούμε"

Σπορ
Δεβετζή: "Όλοι μαζί μπορούμε"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Πηγή Δεβετζή έγραψε ιστορία στο ελληνικό και παγκόσμιο αθλητισμό ανεβαίνοντας αμέτρητες φορές στο βάθρο σε σπουδαίες διοργανώσεις με αποκορύφωμα το μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες τόσο της Αθήνας όσο και του Πεκίνου.

Η πρωταθλήτρια του τριπλούν βρέθηκε στο Ηράκλειο την προηγούμενη εβδομάδα θέλοντας κι αυτή με τη σειρά της να στηρίξει τον αγώνα μπάσκετ φιλανθρωπικού χαρακτήρα που διοργανώθηκε στο Αρκαλοχώρι ανάμεσα στους Βετεράνους Ελλάδας και τη μικτή ομάδα της Αναγέννησης. Τα έσοδα διατέθηκαν για το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση «Δικαίωμα στη Ζωή», το οποίο είναι υπό ανέγερση στο Θραψανό.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια μίλησε στην κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV για τη σπουδαία αυτή διοργάνωση, στάθηκε ιδιαίτερα στα παιδιά και τη σημαντικότητα του αθλητισμού, ενώ αναφέρθηκε στη δική της καριέρα, σε αυτά που έχει μετανιώσει, αλλά και στις κατηγορίες που έχει δεχτεί για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

«Είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις γιατί η Ελλάδα έχει γεννήσει τον αθλητισμό και πρέπει να κρατάμε ψηλά τον αθλητισμό», αναφέρει αρχικά για το φιλικό των Βετεράνων και προσθέτει: «Δυστυχώς δε γίνεται αυτό. Κι εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο τώρα που έχουμε σταματήσει, ο καθένας όπως μπορεί να κάνουμε ό,τι καλύτερο γι' αυτούς που έχουν ανάγκη».

Η Πηγή Δεβετζή έκανε ειδική αναφορά στα μικρά παιδιά λέγοντας: «Πιο πολύ στα μικρά παιδιά θα ήθελα εγώ να πω δυο λόγια. Κυρίως για να πετύχουν αυτό που θέλουν το σκοπό τους, το στόχο τους στον αθλητισμό. Καταρχήν θα πω να κάνουν αθλητισμό, για τον πρωταθλητισμό δε θα πω κάτι, όποιος μπορεί ας προχωρήσει είναι αρκετά δύσκολο. Αλλά αυτό που θέλω να πω στα μικρά παιδιά είναι να αγαπάνε αυτό που κάνουν. Να έχουν υπομονή, επιμονή και γενικά να μην κρίνουμε. Να σέβονται τους παλιούς αθλητές, αυτά τα παιδιά που μας έχουν κάνει περήφανους και υπάρχουν ακόμα και σήμερα και δίνουν τον αγώνα τους».

Η αποστολή των Βετεράνων επισκέφτηκε αρκετά σχολεία του Δήμου Μίνωα Πεδιάδας κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Ηράκλειο και όπως επισημαίνει η Πηγή Δεβετζή: «Έχω επισκεφτεί πολλά σχολεία ανά την Ελλάδα. Τα παιδιά τρελαίνονται όταν μας βλέπουν, μας κάνουν διάφορες ερωτήσεις, κυρίως και προσωπικές. Είναι απίστευτο. Τα παιδιά θέλουν να βλέπουν τα πρότυπά τους και θέλουν να μοιάσουν σε αυτά. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς και οι δάσκαλοι να δίνουμε πληροφορίες και να βάζουν τα παιδιά να βλέπουν Ολυμπιακούς Αγώνες που είναι το όνειρο κάθε αθλητή και κυρίως του Έλληνες αθλητές που έχουν πάρει μέρος σε αυτούς τους αγώνες».

-Στην Κρήτη υπάρχει άνθιση του στίβου, τι έχετε να πείτε σε αυτά τα παιδιά.

«Η επιλογή του παιδιού ξεκινά από μικρή ηλικία κυρίως. Γύρω στα 12 μπορεί να επιλέξει το άθλημα που θα κάνει. Τώρα τα βάζουμε από τα πέντε τους χρόνια να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Όμως δεν μπορεί να ξέρουν τι άθλημα τους ταιριάζει. Κάποια παιδιά προτιμούν τα ατομικά αθλήματα και κάποια τα ομαδικά. Εγώ παράδειγμα δε θα μπορούσα να κάνω ομαδικό άθλημα γιατί ήθελα να έχω την ευθύνη μόνη μου εάν χάσω. Δε θα ήθελα να ήμουν εγώ καλά και ο άλλος να μην ήταν ή να ήταν ο άλλος καλός και εγώ όχι και η ομάδα να έχανε. Είναι ανάλογα πως ξεκινάς. Εγώ ξεκίνησα από ατομικό άθλημα, έκανα ενόργανη γυμναστική και κατέληξα σε ατομικό άθλημα. Όμως ο καθένας κάνει την προσπάθειά του γι' αυτό. Οπότε νομίζω ότι όταν αγαπάς πάρα πολύ αυτό που κάνεις θα το πετύχεις».

-Ήταν ο χαρακτήρας σου αυτός που σε έκανε να πεισμώνεις μετά από κάθε αποτυχία και να κυνηγάς περισσότερα φτάνοντας τελικά στην κορυφή;

«Όταν είσαι αθλητής και είσαι κλεισμένος έχεις στερήσεις για να κάνεις αυτό που θέλεις. Πιο πολλές είναι οι ήττες παρά οι νίκες. Εκεί θα πρέπει να είναι το παιδί δυνατό. Οι γονείς κυρίως να δώσουν αυτή τη βοήθεια στο παιδί όπως και οι προπονητές. Αυτό είναι το λεπτό σημείο για να μην τα παρατήσει. Γιατί κι εγώ πολλές φορές σκέφτηκα να τα παρατήσω, αλλά επειδή είχα πολύ μεγάλο πείσμα και σκεφτόμουν ότι εάν δεν κάνω την προσπάθειά μου δε θα ξέρω ποτέ που μπορώ να φτάσω, οπότε εκεί έβαζα τον εγωισμό και έλεγα ότι θα προσπαθήσω για να δω μέχρι που μπορώ να φτάσω και τελικά καλά έκανα».

-Έχεις μετανιώσει για τίποτα από όλα αυτά;

«Για κάποια πράγματα ναι έχω μετανιώσει. Αλλά ήθελα να πω ότι ήρθα εγώ στο Αρκαλοχώρι που δεν έχω καμία σχέση με το μπάσκετ, ενώ μου αρέσει πάρα πολύ σαν άθλημα, γιατί όλοι μαζί μπορούμε, ενώ ο καθένας μόνος του δεν μπορεί. Το ομαδικό πνεύμα είναι και το κυριότερο. Σίγουρα έχω μετανιώσει για κάποια πράγματα, παρόλο που δε θα πρέπει να μετανιώνουμε γι' αυτά που κάνουμε. Ωστόσο είμαι πολύ εντάξει με τον εαυτό μου και υπερήφανη που με την προσπάθεια που έκανα κατάφερνα να ανεβαίνω στο βάθρο συνέχεια».

-Σου λείπει ο αθλητισμός, σου λείπει ο πρωταθλητισμός;

«Πάρα πολύ μου λείπει. Πάρα πολύ. Κάποια στιγμή ασχολήθηκα με την προπονητική, αλλά τη σταμάτησα προς το παρόν γιατί πολλοί αθλητές νομίζουν ότι με μία ώρα προπόνηση τη μέρα και με χαβαλέ μπορούν να γίνουν πρωταθλητές. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Εγώ έκανα μέχρι και οκτώ ώρες προπόνηση τη μέρα. Δεν έκανα τίποτα άλλο. Και νομίζω ότι για να πετύχεις ένα στόχο πρέπει να δοθείς ολοκληρωτικά σε αυτό».

-Σε πληγώνει το γεγονός ότι αφού σταμάτησες την καριέρα σου βγήκαν και σε κατηγόρησαν για χρήση αναβολικών ουσιών;

«Αυτό το θέμα ακόμα δεν έχει τελειώσει. Δεν έχω μιλήσει ακόμα και δεν έχει ξεκαθαρίσει. Δεν ξέρω για πιο λόγο έχει γίνει. Δεν είναι του παρόντος, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι εγώ έχω περάσει πάρα πολλούς ελέγχους και στο συγκεκριμένο αγώνα. Ήμουν πάντα  πεντακάθαρη και δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ καμία ουσία. Αυτό έχω να πω. Από εκεί και πέρα δεν έχει τελειώσει τίποτε ακόμα, είμαστε σε μία διαδικασία και οι αποκαλύψεις θα φανούν σε λίγο καιρό».

Ποια είναι η Χρυσοπηγή Δεβετζή

Η Χρυσοπηγή Δεβετζή θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες αθλήτριες στην ιστορία του τριπλούν αφού κατέχει την τέταρτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στο αγώνισμα με 15,32 μέτρα, επίδοση που πέτυχε στον προκριματικό του τριπλούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, στις 21 Αυγούστου 2004. Στον τελικό του αγωνίσματος κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο με επίδοση 15,25 μ. στην τέταρτη από τις 6 προσπάθειες που επιχείρησε στον τελικό. Την ίδια χρονιά κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στη Βουδαπέστη το Μάρτιο με 14,73 μ. Ακολούθησαν πολλές άλλες επιτυχίες τόσο στο τριπλούν όσο και στο μήκος.  Οι πιο σημαντικές ήταν η 3η θέση στο Παγκόσμιο του 2007 στο τριπλούν, η 2η θέση στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου το 2008 και βέβαια το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου την ίδια χρονιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News