Αθλητισμός

Μπερτομέου: Η FIBA θέλει να καταλάβει χώρο μας

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου με αφορμή τη δημιουργία του Champions League από τη FIBA.

Ο Τζόντι Μπερτομέου ναι μεν επισήμανε ότι δεν υπάρχει πόλεμος μεταξύ Ευρωλίγκας και FIBA, ωστόσο με βάση τα λεγόμενά του αυτό ακριβώς ισχύει.  Τόνισε ότι κάθε ομάδα είναι ελεύθερη να επιλέξει που θα αγωνιστεί, αλλά εμμέσως πλην σαφώς επισήμανε ότι η επιλογή της Ευρωλίγκας είναι η σωστή.

Επίσης στάθηκε στους λόγους που η Ευρωλίγκα κατήγγειλε τη FIBA μετά την απόφαση της τελευταίας να διοργανώσει διασυλλογικά πρωταθλήματα.

Αρχικά ο κ. Μπερτομέου αναφέρθηκε στις διοργανώσεις της Ευρωλίγκας τη νέα σεζόν λέγοντας:  «Την επόμενη σεζόν θα αλλάξουμε το μέγεθος του Eurocup, της δεύτερης διοργάνωσής μας, που θα έχει 24 ομάδες. Και νομίζω ότι οι 24 σύλλογοι στο Eurocup και 16 στην Ευρωλίγκα θα είναι οι 40 καλύτερες ομάδες που έχει να προσφέρει το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Καθήκον μας είναι να ψάξουμε την ποιότητα και μπορούμε να δούμε την ποιότητα στις 40 ομάδες θα έχουμε στην Ευρωλίγκα και το Eurocup. Αυτές οι 40 σύλλογοι είναι οι περισσότεροι σύλλογοι που οι κορυφαίες διοργανώσεις μπορούν να έχουν. Αυτό είναι το σχέδιό μας, το οποίο εγκρίθηκε από τους συλλόγους, και θα ξεκινήσει την επόμενη σεζόν. Όλοι γνωρίζουμε πως έχει δημιουργηθεί φασαρία γύρω από αυτό το σχέδιο, αλλά είμαστε συγκεντρωμένοι στο να δουλέψουμε και να αναπτύξουμε αυτό το σχέδιο. Εμείς δεν πρόκειται να συγκρουστούμε με κανέναν. Το μόνο που θα κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των ομάδων να επιλέξουν που θέλουν να αγωνιστούν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρουσιάσαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια καταγγελία κατά της FIBA, για να εξασφαλίσουμε πως οι ομάδες δε θα υποστούν πίεση για να επιλέξουν. Έτσι, καλωσορίζουμε τη FIBA σε συνεργασία με τους συλλόγους. Νομίζω ότι μετά από πολλά χρόνια, είναι καλό ότι συνεργάζονται με ομάδες. Τους σεβόμαστε και θα ήταν καλό αν μπορούμε να έχουμε πρόοδο στο μέλλον. Όπως και να έχει, εμείς θα είμαστε συγκεντρωμένοι στο σχέδιό μας σε συνεργασίας με τις ομάδες και τους συνεργάτες».

Ερωτηθείς για τα διαλλείματα των Εθνικών ομάδων με βάση το σχεδιασμό της FIBA είπε: «Θα είναι μια απόφαση των συλλόγων αν θα υπάρξει διάλειμμα. Θα πρέπει να δούμε τα ημερολόγια. Γνωρίζουμε ότι τα εγχώρια πρωταθλήματα έχουν πολυάσχολο πρόγραμμα. Έχουμε κι εμείς πολυάσχολο πρόγραμμα. Γνωρίζουμε ότι οι σύλλογοι ΝΒΑ έχουν την ελευθερία και έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στείλουν τους παίκτες σε αυτά τα παιχνίδια. Και πεποίθησή μας είναι ότι τον ίδιο σεβασμό που έχουν οι ομάδες του ΝΒΑ, αξίζουν και οι ομάδες μας. Οι σύλλογοί μας αξίζουν ακριβώς τον ίδιο σεβασμό και την ελευθερία να στείλει τους παίκτες ή όχι. Πρέπει να τους δώσουμε την ελευθερία να αποφασίσουν αν θέλουν να σέβονται αυτά τα διαλείμματα ή όχι. Βασικά, στην περίπτωσή μας, είχαμε μια συμφωνία με τη FIBA στην οποία δεν επιτρέπονταν αυτά τα διαλείμματα. Και τότε θα είναι όλα την απόφαση των συλλόγων, των πρωταθλημάτων, και οι αποφάσεις θα πρέπει να τηρούνται, όπως γίνεται και στο ΝΒΑ».

Όσο για το κατά πόσο Ευρωλίγκα και η FIBA είναι σε ανοικτή κόντρα πλέον απάντησε: «Δεν είμαστε σε κόντρα. Είχαμε τις συλλογικές διοργανώσεις για 15 χρόνια. Τώρα φαίνεται ότι η FIBA θέλει να καταλάβει χώρο μας. Τώρα είπε ότι την επόμενη σεζόν η Ευρωλίγκα θα διοργανωθεί από αυτούς. Αυτό δεν ισχύει. Και τώρα ανακοίνωσαν ένα Champions League χωρίς πρωταθλητές που σκοπεύουν να ξεκινήσουν. Αλλά δεν είναι πόλεμος. Δεν πολεμάμε. Επικεντρωνόμαστε στο δικό μας στο πρωτάθλημα. Και τους καλωσορίζουμε να συμμετέχουν σε διασυλλογικές διοργανώσεις. Και οι σύλλογοι θα αποφασίσουν ποια είναι πιο ενδιαφέρουσα για αυτούς. Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημα, πιστεύουμε ότι ομάδες όπως η Χίμκι, η Λοκομοτίβ και άλλες έχουν τα φόντα να πάνε στην κορυφή.

Η κορυφή σήμερα είναι να παίξουν εναντίον της ΤΣΣΚΑ, του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, της Μπαρτσελόνα, της Ρεάλ Μαδρίτης και ούτω καθεξής. Έτσι, αν θέλουν να έχουν πρόσβαση σε αυτή την ποιότητα, ξέρουν τον τρόπο που θα το πετύχουν. Αν κάποιος πιστεύει ότι είναι δευτέρου επιπέδου, τότε δεν υπάρχει καμία λογική. Αλλά αυτοί που είχαν το όραμα να είναι μέρος ενός πραγματικού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος είναι εδώ. Και τώρα είναι καθήκον μας να δούμε πώς μπορούμε να ανοίξουμε τις πόρτες στις ρωσικές, γερμανικές, της Αδριατικής και της τουρκικής λίγκας, ομάδες σε αυτό το επαγγελματικό πρωτάθλημα. Είναι ακριβώς αυτό που κάνουμε. Και αν Χίμκι, η Κουμπάν, η Καζάν και η Νίζνι έχουν το όραμα και τη φιλοδοξία να είναι μέρος αυτού, είναι ευπρόσδεκτοι στο σχέδιό μας. Αλλά θα είναι δική τους απόφασή με βάση την ελευθερία τους και τίποτα άλλο».

Τέλος απαντώντας στο κατά πόσο κλείνει η πόρτα της Ευρωλίγκας και του Eurocup στα σωματεία που θα επιλέξουν τις διοργανώσεις της FIBA  τόνισε: «Δεν σχετίζεται με κυρώσεις. Εξηγούμε το σχέδιό μας. Και οι ομάδες που θέλουν να ενταχθούν είναι ευπρόσδεκτες. Και αυτές που δεν θέλουν έχουν τον σεβασμό μας. Στο μέλλον, αν οι πόρτες θα είναι ανοικτές και πάλι, θα το εξετάσουμε. Αλλά εγώ δεν πρόκειται να κάνω εικασίες. Δεν είναι περιστρεφόμενη πόρτα. Τώρα εξηγούμε το έργο και όλοι το καταλαβαίνουν. Όλες οι ομάδες είναι επαγγελματικές. Όλες οι ομάδες καταλαβαίνουν τι σημαίνει να πηγαίνουν προς την κατεύθυνση ενός επαγγελματικού πρωταθλήματος και τι σημαίνει να πηγαίνουν προς την κατεύθυνση των ομοσπονδιών. Είναι σαφές. Έτσι, αν μια ομάδα πάρει μια απόφαση, πρέπει να τη σεβαστούμε».

Σχόλια