Αθλητισμός

Έλληνας πολίτης ο Βεζένκοφ

Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ μπορεί να γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο, ωστόσο ανδρώθηκε μπασκετικά στην Ελλάδα και για μια πενταετία υπηρέτησε τον Άρη.

Ο 21χρονος φόργουορντ, έτσι, είναι από το μεσημέρι της Τετάρτης κι επίσημα Έλληνας πολίτης, καθώς ορκίστηκε σε ειδική τελετή που έγινε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο άσος της Μπαρτσελόνα, που νωρίτερα είχε επισκεφτεί τα γραφεία και το γήπεδο της παλιάς του ομάδας για να δει φίλους και γνωστούς, διάβασε τον απαραίτητο όρκο: «Διαβεβαιώνω στην τιμή και την υπόληψή μου να φυλάττω πίστη στην πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου ως Έλληνας πολίτης».

Μετά την ορκωμοσία δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή που τόσα άτομα βρίσκονται εδώ πέρα σήμερα. Εγώ γεννήθηκα στην Κύπρο, μεγάλωσα στην Κύπρο, έπειτα ήρθα στην Ελλάδα, οπότε η ελληνική παιδεία και η κουλτούρα βρίσκεται στο αίμα μου. Εκεί έμαθα τα πάντα και εκτός μπάσκετ και μπασκετικά ανδρώθηκα στην Ελλάδα, οπότε νιώθω διπλά χαρούμενος. Σήμερα ήταν μια τυπική διαδικασία" και πρόσθεσε: "Αυτή η διαδικασία κρατάει 2-2,5 χρόνια.

Θα μπορούσε να είχε τελειώσει λίγο πιο νωρίς, αλλά τέλος καλό, όλα καλά. Έγιναν όλα τυπικά και με το νόμο, ομαλά και είμαστε πολύ χαρούμενοι. Το ελληνικό διαβατήριο με κάνει χαρούμενο, γιατί όλα μέσα μου είναι ελληνικά. Και ο τρόπος σκέψης μου και ο τρόπος ζωής μου μπορώ να πω. Μου λείπει πολύ η Ελλάδα τώρα που είμαι μακριά. Με ολοκληρώνει ως άνθρωπο αυτή η διαδικασία, μπορείτε να το πείτε και έτσι».

Ερωτηθείς αν σκέφτεται να παίξει στην ελληνική Εθνική ομάδα δεν πήρε σαφή θέση. «Αυτή τη στιγμή ας μη σχολιάσουμε κάτι, υπάρχει χρόνος στο μέλλον», ενώ για τα στρατιωτικά του καθήκοντα τόνισε: «Να τελειώσει η σεζόν με την Μπαρτσελόνα και θα δούμε τι θα γίνει με αυτό το θέμα».

Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ μπορεί να αγωνιστεί ως Έλληνας (κι όχι σαν κοινοτικός) στην Basket League, ενώ παρότι έχει αγωνιστεί με την Εθνική Ανδρών της Βουλγαρίας, υπάρχει ένα «παράθυρο» για να παίξει με την Ελλάδα, μιας και υπάρχει το δεδικασμένο του Πρέλτζιτς με Σλοβενία και Τουρκία. Πάντως για να συμβεί αυτό θα απαιτηθεί να το θέλει ο ίδιος και φυσικά να συναινέσουν η ελληνική, η βουλγαρική ομοσπονδία, αλλά και η FIBA.

Σχόλια