default-image

Η βραδιά των Μαραθωνοδρόμων στο Στάδιο Ελευθερίας

Σπορ
Η βραδιά των Μαραθωνοδρόμων στο Στάδιο Ελευθερίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότεροι από 40 Μαραθωνοδρόμοι , οι οποίοι συμμετείχαν στην κορυφαία διοργάνωση του 33ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας έδωσαν το παρόν  σε μια ιδιαίτερη βραδιά που διοργάνωσε την Πέμπτη το Επιτροπάτο του Σταδίου Ελευθερίας για να τιμήσει πρώτα απ΄όλα την προσπάθεια της συμμετοχής στον απαιτητικό αγώνα της κλασικής διαδρομής του Μαραθωνίου αλλά και τους αθλητές που πρωταγωνίστησαν εκπροσωπώντας μέσα από τους αθλητικούς συλλόγους των οποίων είναι μέλη, όλη την Κρήτη.

Ιδιαίτερη στιγμή η ανάλυση της προσπάθειας  των 42.195 μέτρων για κάθε μαραθωνοδρόμο ξεχωριστά, δια χειρός του εμπειρότερου Μαραθωνοδρόμου Στέφανου Αντωνάκη, ο οποίος κατέχει το απίστευτο ρεκόρ συμμετοχής και τερματισμού σε 61 Μαραθώνιους εντός και εκτός Ελλάδος! Μέσα από μια 5σελιδη έκθεση πέρασε από δρομικό ¨κόσκινο¨ τις παρουσίες σχεδόν του συνόλου των Κρητικών Μαραθωνοδρόμων που είναι και μέλη του Επιτροπάτου του Σταδίου Ελευθερίας, προχωρώντας σε σημειώσεις  και παρατηρήσεις για την επίδοση καθενός ξεχωριστά ενώ έθεσε, βάσει της δυναμικής που έχει αναπτύξει ο κάθε αθλητής, και τον χρόνο-στόχο για την επόμενη χρονιά στον 34ο πλέον κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Η βραδιά έκλεισε με βραβεία και τιμητικές διακρίσεις για οχτώ  Μαραθωνοδρόμους, οι οποίοι ξεχώρισαν ο καθένας για διαφορετικό λόγο. Το Επιτροπάτο απένειμε το πρώτο μετάλλιο στον Σταμάτη Παπαδάκη, αθλητή του ΟΦΗ, ο οποίος ανεδείχθη ο καλύτερος Μαραθωνοδρόμος της Κρήτης για το 2015,πετυχαίνοντας επίδοση 2:40':50''  στη κλασική διαδρομή. Καλύτερη Κρητικιά Μαραθωνοδρόμος ανεδείχθη η αθλήτρια του Γ.Σ Λιβυκός Ιεράπετρας Μαρίνα Αχλάτη με επίδοση 3:19':22''.Ακολούθησαν άλλα τέσσερα μετάλλια για τους καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους Μαραθωνοδρόμους στην Κρήτη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι τρείς από τους τέσσερις  αθλητές-αθλήτριες που διακρίθηκαν στη συγκεκριμένη κατηγορία προέρχονται από τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Ηρακλείου. Πρόκειται για τον Μάνο Στεφανάκη που σημείωσε επίδοση 3:20':27'' καθώς και δυο γυναίκες , οι οποίες με την παρθενική τους εμφάνιση κατοχύρωσαν θέσεις και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου Γυναικών .Πρόκειται για την Ευγενία Γαργεράκη με επίδοση 3:34':55' και την Ελίνα Γυφτοπούλου με χρόνο 3:36':05''.Αντίστοιχο μετάλλιο απενεμήθη στον Βαλάντη Αφορδακό αθλητή του ¨Afordakos Team¨, ο οποίος σημείωσε επίδοση 3:20':34''.Το μετάλλιο για τις περισσότερες συμμετοχές σε έναν από τους δυσκολότερους Μαραθώνιους στον κόσμο, απενεμήθη στον Μηνά Πακιουφάκη, ο οποίος με επίδοση 3:39΄:21΄΄ συμπλήρωσε 19 συμμετοχές στον κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας από τις οποίες στις 11 έχει σημειώσει χρόνο κάτω από 3:30΄:00΄΄.Και επειδή αθλητισμός δεν έχει νόημα χωρίς ήθος και πίστη στο ¨ ευ αγωνίζεσθε¨ το όγδοο μετάλλιο , ήταν αφιερωμένο σε εκείνον τον αθλητή ο οποίος διακρίθηκε μεταξύ άλλων και για το ήθος του, και το οποίο το Επιτροπάτο αποφάσισε για φέτος να το απονείμει  στον Μανώλη Μπριτζολάκη του Ομίλου Υπεραποστάσεων Κρήτης, οποίος σημείωσε χρόνο 3:28':48''.

Ακολουθεί η τεχνική ανάλυση των Μαραθωνοδρόμων , απο την οποία δεν λείπει και το χιούμορ με την υπογραφή του Στέφανου Αντωνάκη για λογαριασμό του Επιτροπάτου:

33ος  Κλασικός Μαραθώνιος

Αθήνα 08/11/2015

                       Συμπεράσματα, κρίσεις, στόχοι και  απονομή βραβείων από το επιτροπάτο

Τώρα που έκατσε ο κουρνιαχτός, έπεσαν οι παλμοί, ηρέμησε το μυαλό το επιτροπάτο αποφαίνεται ότι:

   Καλύτερη εμφάνιση από όλους τους Κρητικούς πραγματοποίησε ο Σταμάτης Παπαδάκης. Παρέδωσε μαθήματα τακτικής, αγωνιστικότητας, και σύνεσης στην εκτίμηση των συνθηκών του αγώνα και των προσωπικών δεδομένων. Δεν είναι λίγο πράγμα η 12η θέση μεταξύ 16000 συμμετεχόντων. Επιβεβαίωσε τις προβλέψεις του επιτροπάτου, ακολούθησε απόλυτα τον πίνακα που διαμόρφωσε ο Στέφανος Αντωνάκης με την εμπειρία και την κρίση του για τους χρόνους και τα περάσματα και δικαιώθηκε πανηγυρικά . Στον προσοντούχο λυκειάρχη με το λιτό λόγο (όπως φάνηκε στη συνέντευξη που ακολούθησε το επίτευγμα του) ευχόμαστε τα καλύτερα και για το μέλλον μη κομματικός περιφερειάρχης εκπαίδευσης. Στόχος για την επόμενη χρονιά  2h38΄.

   Ιδιαίτερη μνεία με πολλά συγχαρητήρια για την κάτοχο του Παγκρητίου ρεκόρ Μαρίνα Αχλάτη. Άριστη τακτική, ψυχή και πάθος από τη γεραπετρίτισσα μητέρα ,αθλήτρια του Μιχάλη Αφορδακού που δουλεύοντας συνεχώς στα όρια της πετυχαίνει τους δύσκολους στόχους που βάζει. Στόχος για την επόμενη χρονιά  3h15΄.

   Πολύ καλή εμφάνιση και από το δεύτερο Κρητικό Μανόλη Σηφάκη που κατά την εκτίμηση μας μπορούσε να πετύχει κατά δύο λεπτά καλύτερο χρόνο αν έφευγε πιο συνετά και αν δεν του έβγαινε η κόπωση από τους πολλούς αγώνες που έλαβε μέρος. Πολλά συγχαρητήρια και για τη σύζυγο του Μαρία που και αυτή τερμάτισε τον Μαραθώνιο. Στόχος για το Μανόλη 2h40΄.

   Ο «Ράμπο» της παρέας Ανδρέας Βουρεξάκης ακολούθησε άριστη τακτική. Το καλό παιδί με το πλατύ χαμόγελο θα μπορούσε να πετύχει κατά τρία λεπτά καλύτερο χρόνο αν ρίσκαρε λίγο περισσότερο. Ίσως του έλειπε η Κατερίνα … Στόχος για την επόμενη χρονιά  2h58΄.

   Ο «καμικάζι» Νικηφόρος Τζιώτης με πολύ καλή τακτική πέτυχε το βέλτιστο. Το επιτροπάτο εκτιμά το τσαγανό του και την αθλητική του πολυπραγμοσύνη. Στόχος για την επόμενη χρονιά  3h00΄.

   Γιάννη Σαριδάκη. Τα… γεράματα είναι βαρύ φορτίο. Δεν φταίει η προπόνηση και οι συνθήκες. Τα χρόνια είναι που βαραίνουν τα πόδια. Είχαμε προβλέψει ότι πέρσι ήταν η τελευταία φορά που κέρδισες τον «Ράμπο» και τον «καμικάζι» . Επιβεβαιωθήκαμε… Στόχος για την επόμενη χρονιά  3h10΄.

    Ο Βαλάντης Αφορδακός με τον Μανόλη Στεφανάκη είχαν την καλύτερη παρουσία πρωτοεμφανιζόμενων μαραθωνοδρόμων. Το «λυκόσκυλο» από τη Γέργερη και το χρυσό παιδί από την Ιεράπετρα με την αθλητική οικογενειακή παιδεία, τρέξανε μαζί,  ακολούθησαν σωστή τακτική και στο τέλος τερμάτισαν μαζί στον πρώτο τους μαραθώνιο. Λαγός ο Βαλάντης σε όλο τον αγώνα, του αξίζουν συγχαρητήρια για το Ευ Αγωνίζεσθαι. Στόχος για την επόμενη χρονιά Στεφανάκης 3h10΄ και Αφορδακός 3h 06΄.

   Το καλό παιδί από το Μονοφάτσι ο Μανόλης ο Μπριτζολάκης, με άριστη τακτική απόλαυσε τον αγώνα και μάλλον έκανε τον πιο ξεκούραστο Μαραθώνιο της αθλητικής του παρουσίας. Έχει μεγάλες δυνατότητες και μπορεί πολύ καλύτερα.Στόχος για την επόμενη χρονιά  3h16΄.

  Ο αναρχικός (σε τακτική αγώνα), ο εμπνευσμένος ζωγράφος, ο… αμελής αθληταράς (με 45 χρόνια αθλητική παρουσία) Νίκος Μουρέλος πήγε καλά, μπορούσε σίγουρα να πάει καλύτερα (τουλάχιστον κατά δύο λεπτά) αν ακολουθούσε σωστή τακτική. Μέχρι τώρα ακολουθούσε την ατίθαση Αχλάτη. Από του χρόνου πιθανόν να βλέπεις άλλες δύο… γυναικείες πλάτες. Στόχος για την επόμενη χρονιά  3h22΄.

  Ο  Δημήτρης Μανελάκης με άριστη τακτική πέτυχε ατομικό ρεκόρ. Δεν δικαιούται μόνο γι' αυτό συγχαρητήρια μα και γιατί όλοι οι αθλητές που προπονεί πέτυχαν ατομικές επιδόσεις. Στόχος για την επόμενη χρονιά  3h20΄.

Ο Χρήστος Κώνστας αν και προερχόμενος από βαρύ τραυματισμό πέτυχε ατομικό ρεκόρ και του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια γι' αυτό. Στην επιτυχία τον οδήγησε μάλλον το ότι ξεκουράστηκε για κάποιο διάστημα. Στόχος για την επόμενη χρονιά  3h25΄.

  Η Έλενα Γυφτοπούλου και η Γαργεράκη Ευγενία πέτυχαν τις καλύτερες επιδόσεις ως πρωτοεμφανιζόμενες στον κλασικό Μαραθώνιο. Ακολούθησαν έξυπνη τακτική με αυτοσυγκράτηση στο πρώτο μισό και πέτυχαν το μοναδικό επίτευγμα το δεύτερο μισό να είναι δέκα λεπτά καλύτερο από το πρώτο. Πολλά συγχαρητήρια. Στόχος για την επόμενη χρονιά  3h25΄.

   Μηνάς Πακιουφάκης. Έμπειρος μαραθωνοδρόμος. Εμπνέει σεβασμό αφού έχει τερματίσει 19 φορές στην κλασική διαδρομή. Ακολούθησε όπως πάντα άριστη τακτική και πειθαρχημένος όπως είναι με καλή εμφάνιση πέτυχε το στόχο του. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι από τις 19 συμμετοχές του στις 11 έχει πετύχει χρόνο κάτω από 3h30΄ενώ η καλύτερη επίδοση του είναι 3h13΄. Στόχος του τα χρόνια του Χριστού και του Μεγαλέξανδρου.

   Η Δήμητρα Βογιατζή ακολούθησε άριστη τακτική  έκανε πολύ καλή εμφάνιση και παρά τους τραυματισμούς  που είχε πέτυχε το στόχο της. Στόχος για την επόμενη χρονιά  3h34΄.

  Ο «καταδρομέας αλεξιπτωτιστής» Μανωλάκης Ανδρέας  ακούει, σέβεται, αναγνωρίζει, εκτιμά. Ακολούθησε άριστη τακτική και είχε τη δεύτερη καλύτερη παρουσία πρωτοεμφανιζόμενου μαραθωνοδρόμου. Το πιθανότερο όμως είναι ότι θα βλέπει πάντα την πλάτη της συζύγου του. Στόχος για την επόμενη χρονιά  3h35΄.

   Ο Γιώργος ο Ταβλαδωράκης ως άριστος μαθητής ακολούθησε άριστη τακτική πέτυχε το στόχο του και ατομική επίδοση. Αν όλοι οι οικονομολόγοι ήταν τόσο καλοί  και γνωστικοί μαθητές ίσως η χώρα να βάδιζε σε άλλους δρόμους .Μάλλον φοβήθηκε στο τελευταίο μάθημα και δεν ρίσκαρε. Αν το έκανε θα είχε δύο λεπτά καλύτερο χρόνο. Στόχος για την επόμενη χρονιά  3h50΄.

   Πολλά συγχαρητήρια στο Νίκο Σουλιτζή που παρά τον βαρύ τραυματισμό του είχε μια αξιόλογη προσπάθεια και καλή επίδοση . Στόχος για την επόμενη χρονιά  3h35΄.

   Η «γάτα από το Χάρακα» ο Μπάμπης ο Κυριακάκης με καλή εμφάνιση παρά τα οικογενειακά βάρη δήλωσε «παρών» σε ένα ακόμη Μαραθώνιο. Στόχος για την επόμενη χρονιά  3h48΄.

   Ο  Γιώργος ο Μαστοράκης με άριστη τακτική και πολύ καλή εμφάνιση απέδειξε πως επεφύλασσε τα καλύτερα για τον αγώνα πετυχαίνοντας μεγάλο ατομικό ρεκόρ. Μάλλον μπλόφαρε στις προπονήσεις ή πιθανόν να έκανε και «κρυφές» στο Βασιλικό. Στόχος για την επόμενη χρονιά  3h58΄.

   Ο Δημήτρης ο Ξυλούρης είναι ο πρώτος Ανωγειανός που τερματίζει μαραθώνιο. Πέτυχε ατομικό ρεκόρ και του αξίζουν συγχαρητήρια γι αυτό. Σίγουρα όμως θα μπορούσε να πάει καλύτερα αν μιλούσε λιγότερο και αν δεν αποσπούσε την προσοχή του το ωραίο φύλο. Ίσως γι' αυτό έχασε το δεύτερο μισό. Στόχος για την επόμενη χρονιά  3h56΄.

   Ο Άρης ο Κουτεντάκης με εντυπωσιακό τερματισμό που θα ζήλευε ακόμη και ο νικητής του αγώνα, έκανε πολύ καλή εμφάνιση, χάρηκε τον αγώνα και πέτυχε ατομικό ρεκόρ. Ο καλοκάγαθος οδοντίατρος με το καλό κρασί σίγουρα μπορεί καλύτερα . Μπράβο του. Στόχος για την επόμενη χρονιά  3h58΄.

    Ο Τάσος Τσατσάκης είναι η τρίτη καλύτερη παρουσία πρωτοεμφανιζόμενου μαραθωνοδρόμου. Με λίγη προπόνηση, ακολούθησε τέλεια τακτική με τη βοήθεια του συμμαθητή του Πάρη Επιτροπάκη που τον συγκράτησε στο πρώτο μισό του αγώνα, είχε δυνάμεις και έκανε απίστευτο δεύτερο μισό. Η δυναμική του ήταν για πέντε λεπτά καλύτερο χρόνο. Στόχος για την επόμενη χρονιά  3.50΄.

  Ο Στέφανος ο δάσκαλος με 61 τερματισμούς σε μαραθώνιους δρόμους, άνοιξε τον υπολογιστή στο πρώτο χιλιόμετρο και τον έκλεισε στο τεσσαρακοστό δεύτερο. Άριστη τακτική, συνέπεια, αυτοσυγκράτηση, αυτογνωσία, ικανότητα εκτίμησης εξωγενών παραγόντων και ατομικής κατάστασης (γεράματα), απόλαυσε τον αγώνα, παραδίδοντας άλλο ένα μάθημα ψυχής και αγωνιστικότητας. «Όταν κάνεις κάτι με την ψυχή σου του δίνεις ψυχή.» Στόχος για την επόμενη χρονιά  4h25΄.

  Ο Περίανδρος Επιτροπάκης με άριστη τακτική πέτυχε απόλυτα πραγματοποιώντας ατομικό ρεκόρ καλύτερο από τις προσδοκίες του, ενώ βοήθησε και τον Τάσο. Η AEGEAN θα πρέπει να είναι χορηγός του μια και είναι ο καλύτερος αθλητής της εταιρείας. Στόχος για την επόμενη χρονιά 4h12΄.

    Για άλλη μια φορά μπράβο στην γιαγιά - αθλήτρια Ελευθερία  Πακιουφάκη που μας έβαλε γυαλιά. Με καλή τακτική και αγωνιστική συνέπεια πέτυχε πολύ καλό χρόνο. Αν τα εγγόνια που ρουφούν την αγάπη και τη φροντίδα της έχουν το πείσμα και τη θέληση των παπουδολαλάδων σίγουρα θα πετύχουν. Στόχος για την επόμενη χρονιά  4h28΄. (Χρόνια πολλά για το Μηνά που γιόρταζε χθες).

   Μπράβο στον Αλέξανδρο Φασουλάκη για τη συγκινητική προσπάθεια. Παρά τον τραυματισμό του στο 25ο χιλιόμετρο σεβάστηκε την ιερότητα του αγώνα και τερμάτισε δίδοντας μάθημα ήθους και ψυχής. Η επίδοση του προφανώς δεν έχει σχέση με τις δυνατότητες του, η παρουσία του όμως  ανέδειξε τον πλούσιο εσωτερικό του κόσμο. Στόχος για την επόμενη χρονιά  3h35΄.

   Μπράβο στο Χάρη το Βαρανάκη τον καλό γυναικολόγο που επεφύλαξε ένα συγκλονιστικό τερματισμό , αφού μπήκε στο Καλλιμάρμαρο μαζί με την κόρη του δημιουργώντας ένα αξέχαστο στιγμιότυπο. Βελτίωσε κατά 42΄ την επίδοση του.

   Το επιτροπάτο του εύχεται να μετέχει σε πολλές γεννήσεις για να έχουμε περισσότερους αθλητές και αθλήτριες. Στόχος για την επόμενη χρονιά  4h30΄.

   Για το Γιώργο Μανιάτη το επιτροπάτο εκτιμά την σωστή τακτική και την άριστη εμφάνιση που τον οδήγησαν σε πολύ καλή επίδοση. Μάλλον παίρνει δύναμη από τα γλυκά φτιάχνει. Στόχος για την επόμενη χρονιά  3h26΄.

   Στον Γιάννη Μαρνέλλο αξίζουν συγχαρητήρια γιατί κατάφερε να τερματίσει παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε. Πάντως έμοιαζε μπουκωμένο το μηχανάκι και πιθανόν να οφειλόταν στην τροφοδοσία. Στόχος για την επόμενη χρονιά  3h45.

   Μανόλη Πεδιαδιτάκη για να παντρευτείς την Έλενα Φέντερσεν πρέπει να πετύχεις χρόνο κάτω από τις τέσσερις ώρες.

  Ιδιαίτερη  αναφορά και απόδοση της εύφημης μνείας από το επιτροπάτο για τον Νίκο τον Αδαμάκη. Στόχος για την επόμενη χρονιά  5h00΄.

  Ο ¨μπούλης¨ του επιτροπάτου που δεν άκουγε την μαμά του μικρός αποφάσισε να την ακούσει στα πενήντα πέντε χρόνια του και έτσι φοβούμενος μην πάθει κάτι δεν συμμετείχε στο μαραθώνιο. Το επιτροπάτο που είχε προβλέψει την επίδοση του (6h31΄), και την συμπεριέλαβε στον πίνακα εκτιμά ότι δεν ήταν σίγουρος πως θα πετύχει την συγκλονιστική επίδοση και γι αυτό απουσίασε. (Γιάννη πρόσεχε το βαρύ φορτίο των γηρατειών μη σε βάλει από κάτω).

   Πέρα απ' όλα το επιτροπάτο οφείλει πολλά στον ανιδιοτελή εργάτη του αθλητισμού Γιάννη Παντατοσάκη που με την έμπνευση, τις ιδέες και το οργανωτικό του ταλέντο έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην άνθηση του κλασικού αθλητισμού σε κάθε γωνιά του νησιού μας. Στόχος για την επόμενη χρονιά  να σπάσεις το ρεκόρ σου.

   Το ταλέντο αν επενδυθεί με γνώση, σύνεση και εξυπνάδα οδηγεί αυτόν που το έχει σε επιτυχίες. Λατίφ πέρα από το αυθεντικό σου ταλέντο έχεις πολλές δυνατότητες, που αν συνδυαζόταν με έξυπνη τακτική θα οδηγούσαν σε λαμπρό αποτέλεσμα. Είναι δύσκολο στην πρώτη εμφάνιση σου στην κλασική διαδρομή να είσαι πρώτος. Το επιτροπάτο σε συγχωρεί αλλά δε σε δικαιολογεί.

   Τελειώνοντας δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην απουσία των Λάμπρου Χατζηαδάμ και Νίκου Τσαγκαράκη που έγινε αισθητή σε όλους .Ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να είναι μαζί μας.

   Το επιτροπάτο συγχαίρει τις αθλήτριες και τους αθλητές που έλαβαν μέρος στον κλασικό μαραθώνιο δρόμο και στους αγώνες των πέντε και δέκα χιλιομέτρων.

  Ας κρατήσουν ανεξίτηλη στη μνήμη τους την στιγμή της εισόδου στο μοναδικό στον κόσμο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό στάδιο και ας αποτελέσει αυτή η στιγμή φωτεινό φάρο για την υπόλοιπη ζωή τους. Γιατί είναι η κορύφωση μιας προσπάθειας που καθεμιά και καθένας φτάνοντας στα ανθρώπινα όρια του (ψυχικά και σωματικά) καταλαβαίνουν πως η θέληση και το πάθος συντρίβουν όλα τα πραγματικά και φανταστικά εμπόδια που μας δυσκολεύουν να φτάσουμε σε στόχους που θεωρούμε ιδανικούς . Και είναι οδηγός σε μια εποχή που ο πεσιμισμός και ο ωχαδερφισμός κυριαρχούν γιατί αποδεικνύει το πού μπορεί να οδηγήσει τον κάθε άνθρωπο η πίστη σε αυτό που κάνει. Στην επιτυχία και την ολοκλήρωση που είναι επιστέγασμα μιας έντονης και πολλές φορές μοναχικής πορείας.

                                                                                      ΗΡΑΚΛΕΙΟ 12/11/2015

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News