default-image

Σε αναταραχή η Γερμανία για το σκάνδαλο εξαγοράς του Mundial 2006

Κόσμος
Σε αναταραχή η Γερμανία για το σκάνδαλο εξαγοράς του Mundial 2006

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη στη Γερμανία μετά τις αποκαλύψεις του περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα είχε εξαγοράσει τις ψήφους μελών της FIFA προκειμένου να εξασφαλίσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, η οποία έμεινε στη συλλογική μνήμη ως το μεγαλύτερο γεγονός μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

«Εξαγοράστηκε το Μουντιάλ του 2006;» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στη Γερμανία, της Bild, η οποία αναρωτιέται επίσης: «Εξαγοράσαμε το "καλοκαιρινό μας παραμύθι" με διαφθορά;».

« "Καλοκαιρινό παραμύθι 2006": είχαν όλα πράγματι εξαγοραστεί;» αναρωτιέται από την πλευρά της η βερολινέζικη Tagesspiegel, με μια φωτογραφία της εποχής που δείχνει Γερμανούς νεαρούς οπαδούς να πανηγυρίζουν με τα πρόσωπά τους βαμμένα στα χρώματα της γερμανικής σημαίας.

Στη σημερινή έκδοσή του το εβδομαδιαίο Spiegel αναφέρει πως η γερμανική επιτροπή υποψηφιότητας είχε συστήσει ένα μαύρο ταμείο προκειμένου να εξαγοράσει ψήφους και να εξασφαλίσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν από εννέα χρόνια, που ονομάστηκε στη Γερμανία «καλοκαιρινό παραμύθι» καθώς μεταμόρφωσε τη χώρα πολύ πιο πέρα από το ποδόσφαιρο, μεταδίδει η "Καθημερινή".

Η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου DFB αρνήθηκε τις αποκαλύψεις, παραδεχόμενη ωστόσο ότι είχε καταβάλει 6,7 εκατομμύρια ευρώ στη FIFA χωρίς να υπάρχει σύνδεση με αυτή τη διοργάνωση.

Αν οι αποκαλύψεις αποδειχθούν αληθινές, «θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα για το γερμανικό ποδόσφαιρο», γράφει στο κύριο άρθρο της η Suddeutsche Zeitung.

«Γιατί τότε αυτό το "καλοκαιρινό παραμύθι" που μέχρι τώρα ανακαλούσε στον κόσμο την ανάμνηση της γέννησης μιας Γερμανίας ανοικτής στον κόσμο και φιλόξενης θα έχει στο μέλλον την ίδια φήμη με ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο της Volkswagen», γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στο σκάνδαλο με το παραποιημένο λογισμικό εκπομπής ρύπων στους ντιζελοκινητήρες της αυτοκινητοβιομηχανίας που έχει τσακίσει την εικόνα της γερμανικής βιομηχανίας.

Η Tagesspiegel υπενθυμίζει εξάλλου πως η διοργάνωση έρχεται «ακριβώς μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου μεταξύ των πιο ωραίων γεγονότων αυτών των τελευταίων δεκαετιών».

Η Bild αναφέρεται σε ένα σκάνδαλο που «θα κάνει το ποδόσφαιρό μας να σείεται εκ θεμελίων». «Οι οπαδοί έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι είναι αλήθεια σε αυτές τις βαριές κατηγορίες», συνεχίζει η εφημερίδα.

Εκείνη την εποχή, υπογραμμίζει από την πλευρά της η Tagesspiegel, τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν τώρα την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου έμοιαζαν ακόμα μακριά και οι ψίθυροι που κυκλοφορούσαν «είχαν στόχο τον πρόεδρό της Γιόζεφ Μπλάτερ ή τουλάχιστον ένα σύστημα αμοιβαίων φιλοφρονήσεων». Η DFB «δεν ήταν ιδιαίτερα στην κορυφή του κινήματος διαμαρτυρίας» εναντίον αυτών των υποτιθέμενων μηχανορραφιών. «Περιέργως, ο πρόεδρός της Βόλφγκανγκ Νίερσμπαχ κρατήθηκε στην άκρη (...) ακριβώς όπως και ο Φραντς Μπέκενμπαουερ (τότε πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής). Τώρα γνωρίζουμε χωρίς αμφιβολία γιατί».

Η Suddeutsche Zeitung σημειώνει επίσης ότι πρέπει να ξαναδούμε ενδεχομένως την «εμβληματική εθνική εικόνα» του Φραντς Μπέκενμπαουερ, που λατρεύεται παντού στη Γερμανία.

Το Μουντιάλ του 2006 κέρδισε η Ιταλία έπειτα από έναν δραματικό τελικό απέναντι στη Γαλλία, που σημαδεύτηκε από τα αποχαιρετιστήρια του Ζινεντίν Ζιντάν στο ποδόσφαιρο και την αποβολή του λόγω μιας κεφαλιάς στον ιταλό αμυντικό Μάρκο Ματεράτσι. Η διοργάνωση επέτρεψε επίσης στους Γερμανούς να εκδηλώσουν τον ενθουσιασμό τους για τη χώρα τους για πρώτη φορά μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η χώρα είχε επίσης λάβει τα εύσημα από ολόκληρο τον κόσμο για την ποιότητα της φιλοξενίας και της διοργάνωσης.

«Μαύρα ταμεία ή… πολιτιστικές εκδηλώσεις;»

Σε σχετικό του άρθρο το ελληνικό τμήμα της Deutsche Welle, υπό τον τίτλο «Μαύρα ταμεία ή… πολιτιστικές εκδηλώσεις;», αναφέρει πως οι αιτιάσεις του περιοδικού Spiegel ότι η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία είχε δωροδοκήσει στελέχη της FIFA για την ανάθεση του Μουντιάλ 2006 προκαλούν αίσθηση, με την ίδια την ομοσπονδία να απειλεί τώρα με μηνύσεις.

Ανατρέχοντας στα γεγονότα πριν και μετά την ψηφοφορία του 2000 στη FIFA για την ανάθεση του Μουντιάλ 2006, το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) ανακάλυψε μία σειρά αξιοσημείωτων συμπτώσεων, τονίζει η Deutsche Welle, «όπως για παράδειγμα ότι ο τότε επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ταϊλάνδης Βοράβι Μακούντι, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην κρίσιμη ψηφοφορία, στη συνέχεια είχε τη χαρά να προσκαλέσει στην πατρίδα του την Μπάγερν Μονάχου για φιλικά παιχνίδια, ενώ η σύζυγός του χρίστηκε και αντιπρόσωπος της Mercedes στην Ταϊλάνδη».

Το βράδυ της Παρασκευής η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (DFB) απείλησε με προσφυγή στα δικαστήρια κατά του περιοδικού Spiegel. Την ίδια ώρα ωστόσο, o δημοσιογράφος του Spiegel, Γκούντερ Λατς, ένας από τους πέντε συντάκτες που συνυπογράφουν το επίμαχο άρθρο, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση, δήλωνε «σίγουρος» για το ότι υπήρξε όντως μαύρο ταμείο και ανέφερε ότι από αυτό το ταμείο πληρώθηκαν εκπρόσωποι ασιατικών χωρών στη FIFA, ώστε να τηρήσουν ευνοϊκή προς τη Γερμανία στάση στην ψηφοφορία για την ανάθεση του Μουντιάλ 2006, γράφει ακόμη η Deutsche Welle.

«Μυστήρια πληρωμή 6,7 εκατομμυρίων»

Ο Γκούντερ Λατς λέει χαρακτηριστικά: «Έχουμε δει τα έγγραφα της οργανωτικής επιτροπής που αφορούν ακριβώς αυτό τα μαύρο ταμείο. Ας μην ξεχνάμε ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία παραδέχεται ότι υπήρξε μία "μυστήρια" πληρωμή 6,7 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία προφανώς δεν αξιοποιήθηκε για το σκοπό, για τον οποίο είχε εγκριθεί και εκταμιευτεί. Την Τετάρτη υποβάλαμε στον DFB όλες τις ερωτήσεις μας σε αναλυτικό κείμενο 16 σελίδων, αλλά δεν ήταν σε θέση να μας απαντήσουν, λέγοντας ότι από τότε έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια…».

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο αρχικός σκοπός της πληρωμής των 6,7 εκατ., η οποία δεν αμφισβητείται, ήταν η διοργάνωση ενός «πολιτιστικού προγράμματος».

Στην ψηφοφορία του 2000 η γερμανική υποψηφιότητα είχε υπερισχύσει της νοτιοαφρικανικής με ισχνή πλειοψηφία 12 ψήφων έναντι μόλις 11. Σε περίπτωση ισοψηφίας θα μετρούσε το «ειδικό βάρος» που είχε η ψήφος του προέδρου της FIFA Ζεπ Μπλάτερ και η διοργάνωση θα πήγαινε στη Νότια Αφρική. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτή η ισοψηφία δεν επήλθε, γιατί την τελευταία στιγμή πριν από την έναρξη της πλειοψηφίας ο εκπρόσωπος της Νέας Ζηλανδίας Τσαλρς Ντέμσι αποχώρησε αιφνιδιαστικά από την αίθουσα, άρα απείχε και από την ψηφοφορία.

«Πολιτικό, όχι τεχνικό ζήτημα»

Η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία επιμένει ότι, κατά τη σχετική έρευνα που πραγματοποίησε, δεν έχει ανακαλύψει οποιαδήποτε ένδειξη για κάποια παρατυπία, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. «Εάν αποδειχθεί ότι το Spiegel έχει δίκιο, πρόκειται ασφαλώς για μία σοβαρή κατηγορία, η οποία θα οδηγούσε σε παραίτηση τον πρόεδρο της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας» προειδοποιεί ο πρώην εκπρόσωπος Tύπου της ομοσπονδίας Χάραλντ Στένγκερ στη γερμανική τηλεόραση.

Από την πλευρά του ο πρώην εκπρόσωπος τύπου της FIFA Γκίντο Τονιόνι υπενθυμίζει ότι οι αιτιάσεις περί δωροδοκίας δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά φαίνεται να αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα σε συνδυασμό με την ειδησεογραφία των τελευταίων εβδομάδων περί FIFA, Μπλάτερ και Πλατινί. Σε ερώτηση, εάν παρόμοιες «διαδρομές μαύρου χρήματος» γίνονται συχνά πριν από την ανάθεση μεγάλων αθλητικών γεγονότων, ο Τονιόνι απαντά διπλωματικά, αλλά και με σαφήνεια: «Μην ξεχνάτε ότι η ανάθεση της διοργάνωσης δεν είναι απλώς ένα τεχνικό ζήτημα- αν ήταν έτσι θα κέρδιζε συνεχώς η Γερμανία. Η ανάθεση της διοργάνωσης είναι πολιτικό ζήτημα. Για να πείσετε τους εκλέκτορες δεν αρκεί μία θερμή χειραψία…».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News