Αθλητισμός

Μέχρι τη Βουλή θα φτάσει ο ΟΦΗ για την αφαίρεση βαθμών

Στο Τακτικό διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ θα προσφύγει ο ΟΦΗ, σε περίπτωση που η Ελληνικό ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επιμείνει στην επιβολή αφαίρεσης  6 βαθμών από τον ΟΦΗ, στο φετινό πρωτάθλημα της Γ Εθνικής, λόγω της αποχώρησης της ΠΑΕ ΟΦΗ από τα πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκ τον περασμένο Απρίλιο.

Με μια  «φωτογραφική διάταξη» η ΕΠΟ τον Ιούνιο του 2015, προσέθεσε στον ΚΑΠ Ερασιτεχνών  (άρθρο 33) ότι  «ποινές τιμωρίας της έδρας ή αφαίρεσης βαθμών που επιβλήθηκαν σε επαγγελματική ομάδα από πειθαρχική παράβαση μεταφέρονται στο ιδρυτικό ερασιτεχνικό σωματείο που τη διαδέχεται σε οποιαδήποτε κατηγορία και αν αυτό αγωνίζεται».

Στον ΟΦΗ θεωρούν ότι με την διάταξη αυτή «καταργείται απαραδέκτως η αυτοτέλεια του νομικού προσώπου και τιμωρείται το ερασιτεχνικό σωματείου του Ο.Φ.Η, για μια ποινή που έχει επιβληθεί στην «ΠΑΕ Ο.Φ.Η», τον Απρίλιο τρέχοντος έτους».

Μάλιστα η νομική υπηρεσία του ΟΦΗ, επικαλείται την πρόσφατη υπ' αριθμ. 52/2015 απόφαση του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, η οποία αφορά την  υπόθεση του Βύζαντα Μεγάρων (2015) για βαθμούς που του είχαν αφαιρεθεί και επιστράφηκαν.

Αντύπας Σηφάκης: «Θα πάμε μέχρι και τη Βουλή»

Το θέμα απασχόλησε έντονα το διοικητικό συμβούλιο του ΟΦΗ που έγινε την Τετάρτη (30/9). Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΟΦΗ «είναι σαφές ότι αυτή η διάταξη προστέθηκε για να βλάψει τον ΟΦΗ. Θα βρούμε τα στοιχεία που πρέπει για την υπόθεση αυτή και θα αντιδράσουμε δυναμικά.

Την υπόθεση αυτή την εκλαμβάνουμε ως οργανωμένη επίθεση προς εμάς. Το θέμα θα φτάσει μέχρι και τη Βουλή των Ελλήνων. Θα ενημερωθούν άμεσα οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του τόπου, αλλά και ο πρωθυπουργός της χώρας που εκλέχθηκε βουλευτής στο Ηράκλειο».

Στον ΟΦΗ ήδη δόθηκε εντολή να ενημερωθούν οι βουλευτές Ηρακλείου για την υπόθεση αυτή και να καταθέσουν ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα αυτό. Παράλληλα θα σταλούν επιστολές στον Περιφερειάρχη Κρήτης και στο Δήμαρχο Ηρακλείου. Ο ΟΦΗ θα επιχειρήσει συντεταγμένα να διεκδικήσει το δίκιο του στην υπόθεση αυτή.

H ανακοίνωση του ΟΦΗ:

Στην ανακοίνωση του για το θέμα που έχει προκύψει ο ΟΦΗ αναφέρει ότι:

«Με την αυθαίρετη αυτή διάταξη καταργείται απαραδέκτως η αυτοτέλεια του νομικού προσώπου και τιμωρείται το ερασιτεχνικό σωματείου του Ο.Φ.Η, για μια ποινή που έχει επιβληθεί στην «ΠΑΕ Ο.Φ.Η», τον Απρίλιο τρέχοντος έτους. Το κυριότερο όμως αυτό γίνεται κατά παράβαση βασικών συνταγματικών αρχών και διατάξεων, καθώς και της ΕΣΔΑ, που προστατεύουν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Νομικά είναι απολύτως αντισυνταγματική και απαράδεκτη η «μεταφορά ποινών» σε άλλα πρόσωπα. Αποτελεί κατάκτηση του νομικού μας πολιτισμού να μην τιμωρείται άλλος με ποινή που έχει επιβληθεί σε άλλο πρόσωπο. Μάλιστα, η ως άνω φωτογραφική διάταξη αντιστρατεύεται και την πρόσφατη υπ' αριθμ. 52/2015 απόφαση του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, η οποία είναι απόλυτα ορθή και αιτιολογημένη και κρίνει ακριβώς όμοια υπόθεση για Ερασιτεχνικό Σωματείο.

Η διάταξη αυτή μας επιστρέφει στον μεσαίωνα. Ο ΟΦΗ, επιφυλάσσεται παντός εν γένει δικαιώματός του και θα δώσει μάχη σε όλα τα επίπεδα (στις αρμόδιες προς τούτο, Ελληνικές και Ευρωπαϊκές δικαστικές Αρχές) για να αποκαλύψει όλους εκείνους που απεργάζονται τον αφανισμό του».

Σχόλια