Αθλητισμός

Τα παπούτσια του στέρησαν το ρεκόρ

Ο Κενυάτης Έλιουντ Κιπτσογκέ είχε προαναγγείλει πριν το Μαραθώνιο του Βερολίνου ότι θα έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ, όμως έτρεξε με παλιά παπούτσια και το πλήρωσε!

Στον ίδιο αγώνα οι Ελληνίδες Ουρανία Ρεμπούλη και της Σοφία Ρήγα κατάφεραν να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για τους  Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο Κενυάτης πρωταθλητής, τώρα, είχε δηλώσει πριν από τον αγώνα ότι στοχεύει στην κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ που κατέχει ο συμπατριώτης του Ντένις Κιμέτο με 2 ώρες 02.57 από πέρσι στην ίδια, εύκολη κατά γενική ομολογία, διαδρομή.

Ο Κιπτσόγκε, με πέντε νίκες σε έξι μαραθωνίους, δεν άλλαξε παπούτσια και χρησιμοποίησε ένα μεταχειρισμένο ζευγάρι, που μετά το 30ό χλμ. είχε ουσιαστικά καταστραφεί.

Έμεινε, λοιπόν, μακριά από το ρεκόρ για ένα λεπτό και τέσσερα δευτερόλεπτα. Ο Κιμέτο είχε περάσει πέρσι τη μέση της διαδρομής σε 1 ώρα 01.45, ενώ ο Κιπτσόγκε σε 1 ώρα 01.53, έστω και αν ο διευθυντής του αγώνα Μάρκ Μίλντε υπολόγιζε ότι για το νέο ρεκόρ χρειαζόταν μια επίδοση 1:01.30.

Έτσι, ύστερα από τρεις σερί καταρρίψεις τού ρεκόρ σε τρία χρόνια στο Βερολίνο, φέτος το πριμ των 300.000 ευρώ για μια τέτοια επιτυχία παρέμεινε αξόδευτο στις τσέπες των διοργανωτών.

Στις γυναίκες επικράτησε η Κενυάτισσα Γκλάντις Τσερόνο με επίδοση 2 ώρες 19.25.

Στην 28η και 29η θέση των γυναικών τερμάτισαν χέρι - χέρι οι δύο Ελληνίδες, που έτρεξαν παρέα σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Άλλωστε, είχαν κοινό στόχο το όριο πρόκρισης, 2 ώρες 42.00, για το Ρίο. Και τα κατάφεραν περίφημα.

Η Ρέμπουλη πέτυχε 2:39.52 και η Ρήγα, μια ανάσα δίπλα της, 2:39.53.

Σχόλια