Αθλητισμός

Στο μικροσκόπιο της FIFA και ο Πλατινί

Σοβαρό αντίκτυπο ΚΑΙ στον Μισέλ Πλατινί ενδέχεται να έχει η υπόθεση των ποινικών διώξεων που ασκήθηκαν στον Σεπ Μπλάτερ.

Η εμπλοκή του Γάλλου στα ζητήματα για τα οποία ερευνάται ο Ελβετός υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να του στερήσει τη φιλοδοξία να τον διαδεχθεί στην προεδρία της FIFA.

Όπως αποκαλύπτει πρώτο στην Ελλάδα το sport-fm.gr, ο Πλατινί μπαίνει πλέον στο μικροσκόπιο της ανεξάρτητης Επιτροπής Ηθικής της παγκόσμιας ομοσπονδίας για τη συναλλαγή που είχε με τον Μπλάτερ και φέρνει τον τελευταίο αντιμέτωπο με κατηγορίες για «απιστία σε υπόθεση πληρωμής».

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την αμοιβή ύψους 1,8 εκατ. ευρώ που έλαβε ο Πλατινί με καθυστέρηση εννέα ετών (!) από το διάστημα που «έκανα δουλειά για τη FIFA έχοντας υπογράψει σχετικό συμβόλαιο», σύμφωνα με τη θέση που ανέπτυξε ο ίδιος στις ελβετικές αρχές.

Λόγω αυτής της υπόθεσης, η Επιτροπή έχει ανοίξει τα αρχεία για τους δυο αξιωματούχους και επιχειρεί πλέον να τα αντιστοιχήσει με αυτά που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές.

Αφού ανακριθούν λοιπόν και οι δυο, θ' αποφασιστεί κατόπιν αν θα επιβληθεί ποινή προσωρινής αναστολής στον Πλατινί. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να συμμετάσχει έπειτα στην κούρσα διαδοχής του Μπλάτερ στην προεδρία της FIFA. Ακόμα όμως κι αν δεν του επιβληθεί ποινή, ενδέχεται να υποχρεωθεί σε αυτό που ονομάζεται «έλεγχος ακεραιότητας» από την ίδια Επιτροπής Ηθικής, πριν υποβάλλει την υποψηφιότητά του.

Όσο για τον Μπλάτερ, σε περίπτωση που του επιβληθεί ποινή, θεωρείται σίγουρο ότι θα παραιτηθεί δεδομένης και της υπόσχεσής του να το κάνει ούτως ή άλλως τον προσεχή Φλεβάρη. Όπως είναι εύλογο, το όλο ζήτημα προσπάθησε άμεσα να το εκμεταλλευτεί ο πρίγκηπας Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν. Ο αντίπαλος του Μπλάτερ στις τελευταίες εκλογές (όπου ηττήθηκε) και αουτσάιντερ -πριν τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις- για να επικρατήσει σ' αυτές του Φλεβάρη, δήλωσε:

«Όπως έλεγα πάντα, η αλλαγή είναι μια διαδικασία, δεν είναι ένα μόνο γεγονός. Η διαδικασία αλλαγής στη FIFA ξεκίνησε τον Μάιο. Έχουμε την ευκαιρία τον Φλεβάρη να αξιοποιήσουμε αυτό το momentum. Πρέπει να ενωθούμε και να δουλέψουμε για ν' αποκαταστήσουμε τη φήμη και την αξιοπιστία της FIFA, με το να φέρουμε την αλλαγή που τόσο ξεκάθαρα χρειάζεται».

Παρόλα αυτά, άλλες φωνές εκτός FIFA (συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Διαφάνειας) επιμένουν ότι και ο πρίγκιπας Αλί είναι υπό αμφισβήτηση εξαιτίας της τετραετούς θητείας του στην εκτελεστική επιτροπή της παγκόσμιας ομοσπονδίας και συνεχίζουν να ζητούν μια ανεξάρτητη λύση.

Χαρακτηριστικά είναι τα λεγόμενα του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού στην αξιωματική αντιπολίτευση της Αγγλίας, Κλάιβ Έφορντ: «Το ότι έχει επιτραπεί στον Μπλάτερ να μείνει στο τιμόνι της FIFA παρά τα αναρίθμητα σκάνδαλα όπου έχει εμπλακεί, εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητα της ομοσπονδίας να αντιμετωπίσει τη διαφθορά. Είναι ώρα να τελειώσει η εποχή Μπλάτερ και η διαφθορά που τη συνόδευσε».

Σχόλια