Αθλητισμός

Στον ανακριτή οδηγήθηκε ο Μπλάτερ

Στον ανακριτή οδηγήθηκε ο Σεπ Μπλάτερ που κατηγορείται για συμμετοχή στο σκάνδαλο που ξέσπασε στους κόλπους της FIFA.

Η FIFA υποχρεώθηκε να ακυρώσει εσπευσμένα την συνέντευξη Τύπου στην οποία επρόκειτο να μιλήσει ο Μπλάτερ αφού ο γενικός Εισαγγελέας της χώρας του άσκησε ποινική δίωξη για μια σειρά υποθέσεων στις οποίες εμπλέκεται!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε διώκεται «για εγκληματική κακοδιαχείριση και υπεξαίρεση» και αυτή την ώρα ανακρίνεται από τις αρχές, οι οποίες συγκέντρωσαν στοιχεία και από τα γραφεία της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την εισαγγελία η έρευνα αφορά υπόθεση υπογραφής τηλεοπτικών δικαιωμάτων που υπογράφηκε από τον Μπλάτερ το 2005 με τον Τζακ Γουόρνερ, τότε πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής ένωσης της Καραϊβικής.

Επίσης ο Μπλάτερ είναι ύποπτος για απιστία σε υπόθεση πληρωμής προς τον Μισέλ Πλατινί, η οποία φέρεται να έγινε για εργασίες που εκτελέστηκαν στο διάστημα μεταξύ του Ιανουαρίου του 1999 έως του Ιουνίου του 2002. Aυτή η πληρωμή εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του 2011.

Γι' αυτό λοιπόν ζητήθηκε από τον πρόεδρο της UEFA να παρέχει πληροφορίες βοηθώντας την έρευνα.

Οι αρχές εξετάζουν επίσης τη διαδικασία ανάθεσης των Μουντιάλ του 2018 και του 2022.

Η ανακοίνωση από το γραφείο του εισαγγελέα:

«Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας υποπτεύεται πως στις 12 Σεπτεμβρίου 2005 ο κύριος Σεπ Μπλάτερ υπέγραψε συμβόλαιο με την Ποδοσφαιρική Ένωση Καραϊβικής (με τον Τζακ Γουόρνερ ως πρόεδρο εκείνη την χρονική περίοδο); εκείνο το συμβόλαιο ήταν δυσμενές για τη FIFA. Από την άλλη, υπάρχει μία υποψία πως, κατά την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας, ο Σεπ Μπλάτερ παραβίασε τα καθήκοντά του κι ενήργησε ενάντια του συμφέροντος της FIFA και/ή στις FIFA Marketing και TV AG.

Επιπροσθέτως, ο κύριος Σεπ Μπλάτερ είναι ύποπτος για απιστία που αφορά την πληρωμή δύο εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στον Μισέλ Πλατινί, πρόεδρο της UEFA, σε βάρος της FIFA, η οποία φέρεται να έγινε για εργασίες που εκτελέστηκαν στο διάστημα μεταξύ του Ιανουαρίου του 1999 έως του Ιουνίου του 2002. Aυτή η πληρωμή εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του 2011.

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2015, οι εκπρόσωποι του Γραφείου του Εισαγγελέα της Ελβετίας ανέκριναν τον κατηγορούμενο Σεπ Μπλάτερ, έπειτα από συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA. Την ίδια στιγμή, ο Μισέλ Πλατινί κλήθηκε να παράσχει πληροφορίες

Επιπλέον, το Γραφείο του Εισαγγελέα της Ελβετίας ερεύνησε τα κεντρικά γραφεία της FIFA, με την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Αστυνομίας. Το γραφείο του πρόεδρου της FIFA ερευνήθηκε επίσης και κατασχέθηκαν δεδομένα.

Όπως για όλους τους κατηγορούμενους, το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει και για τον κύριο Σεπ Μπλάτερ».

Η FIFA τοποθετήθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις ξεκαθαρίζοντας πως θα συνεχίσει να διευκολύνει με όποιο τρόπο της ζητηθεί τις έρευνες.

«Από τις 27 Μαΐου του 2015, η FIFA συνεργάζεται με το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας και έχει συμμορφωθεί με όλες τις αιτήσεις για έγγραφα, δεδομένα και άλλες πληροφορίες. Θα συνεχίσουμε σε αυτό το επίπεδο την συνεργασία μας καθόλη την διάρκεια της έρευνας.

Σήμερα βρέθηκαν στα γραφεία της FIFA εκπρόσωποι του Γραφείου της Γενικής Εισαγγελίας, πήραν καταθέσεις και συγκέντρωσαν επιπλέον στοιχεία για την έρευνα που διενεργούν.

Η FIFA διευκόλυνε τις διαδικασίες και για την ώρα δεν θα κάνουμε κάποιο περαιτέρω σχόλιο ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη».

Σχόλια