default-image

Το πιο "γεμάτο" Eurobasket όλων των εποχών

Μπάσκετ
Το πιο "γεμάτο" Eurobasket όλων των εποχών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναμφισβήτητα το Eurobasket που ολοκληρώθηκε εχθές ήταν ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών, με πολλά ματς που κρίθηκαν στον πόντο, με εκπλήξεις, με ρεκόρ και με μεγάλη συμμετοχή του κοινού.

Το φετινό Eurobasket δεν ήταν μόνο το πρώτο που διεξήχθη σε τέσσερις χώρες (η α' φάση του), αλλά κι αυτό που κατέρριψε κάθε ρεκόρ. Από τον κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης, που πλέον δεν είναι ο Νίκος Γκάλης, μέχρι τους κορυφαίους πασέρ της μιας βραδιάς.

Κι αν αυτά σας φαίνονται λίγα, πάρτε και νέο ρεκόρ προσέλευσης κόσμου σε αγώνα μπάσκετ. Επ αυτού δεν είχαμε μία επιλογή, αλλά -κρατηθείτε- τέσσερις (!) αφού το γαλλικό κοινό αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από γενναιόδωρο, δίνοντας δυναμικό "παρών" στο "Pierre Mauroy" στα νοκ άουτ παιχνίδια. Κάπως έτσι, ο τελικός του 2005 στη Beogradska Arena (ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία) κατρακύλησε στην πέμπτη θέση της σχετικής λίστας.

"Γκρεμίστηκε" ο Νίκος Γκάλης

Πριν την έναρξη του Eurobasket, γνωρίζαμε πως αν δεν προκύψει κάποιο σημαντικό πρόβλημα (βλ. τραυματισμός), ο Τόνι Πάρκερ θα ξεπεράσει τον Νίκο Γκάλη στη λίστα των σκόρερ της διοργάνωσης. Κάτι που, εν τέλει, δεν άργησε να γίνει αφού την 3η μόλις αγωνιστικής της α' φάσης, ο σούπερ σταρ της Γαλλίας άφησε πίσω του τον "gangster". Με το καλάθι που πέτυχε στο 3'26'' του αγώνα με την Πολωνία, έφτασε τους 1.032 πόντους, για να "γράψει ιστορία". Αυτή βέβαια ήταν μόνο η αρχή για εκείνον, αφού στη συνέχεια της διοργάνωσης πέτυχε 72 ακόμη πόντους, για να ολοκληρώσει το Eurobasket με 1.104 συνολικά (ήτοι 16.5 κατά μέσο όρο).

Στην πορεία του Eurobasket, αποδείχθηκε όμως πως δεν θα ήταν ο μόνος που θα άφηνε πίσω του τον Νίκο Γκάλη. Βλέπετε, λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησαν τόσο ο Ντιρκ Νοβίτσκι όσο κι ο Πάου Γκασόλ. Ο πρώτος χρειάστηκε να περιμένει 16'18'' αγώνα απέναντι στην Ιταλία, για να τα καταφέρει. Ενώ ο δεύτερος τα κατάφερε στον τελικό απέναντι στη Λιθουανία. Θα μπορούσε μάλιστα να ξεπεράσει τον αρχηγό της "νασιοναλμανσάφτ" άμα πετύχαινε νέα 40άρα. Ακόμη κι έτσι όμως (με τους 25 πόντους στον τελικό) μπόρεσε να φτάσει στην τρίτη θέση.

Μέσος Όρος

Τόνι Πάρκερ

Ντιρκ Νοβίτσκι

Πάου Γκασόλ

Νίκος Γκάλης

Καμίλ Μπράμπενετς

Μοίρασαν ασίστ με το… τσουβάλι

Από... ασίστ άλλο τίποτα σε αυτό το Eurobasket. Ας είναι καλά ο Τόμας Σατοράνσκι, ο Μίλος Τεόντοσιτς (δις) και ο Μάντας Καλνιέτις. Οι τρεις τους κατέχουν πλέον και τις πρώτες θέσεις στη λίστα των κορυφαίων πασέρ της μιας βραδιάς, με τον πλεϊμέικερ της Σερβίας να "γράφει" εκ νέου (εις διπλούν) το όνομά του στη σχετική λίστα, αφού κατέχει και την πέμπτη θέση από το 2009.

Ο Τόμας Σατοράνσκι μοίρασε 15 τελικές πάσες στην ήττα της Τσεχίας από τη Λιθουανία για την τελευταία αγωνιστική της α' φάσης του Eurobasket. Μπόρεσε δηλαδή μέσα σε μερικές ώρες να ρίξει από την κορυφή τον Μίλος Τεόντοσιτς, που λίγο νωρίτερα είχε μοιράσει μία λιγότερη, στο παιχνίδι της Σερβίας με την Τουρκία. Παρεμπιπτόντως, την αρχή είχε κάνει ο Μάντας Καλνιέτις, με τον πόιντ γκαρντ των "όρλοβι" να τον "πιάνει" στην πορεία της διοργάνωσεις.

Κάπως έτσι, το 2015 έγιναν οι τέσσερις καλύτερες επιδόσεις στον τομέα των ασίστ σε ένα παιχνίδι, με την πέμπτη της σχετικής λίστας να ανήκει (επίσης) στον Μίλος Τεόντοσιτς, από το 2009 στην Πολωνία.

Τόμας Σατοράνσκι

Μίλος Τεόντοσιτς

Μίλος Τεόντοσιτς

Μάντας Καλνιέτις

Μίλος Τεόντοσιτς

Ρεκόρ προσέλευσης

Όταν έγινε γνωστό πως η τελική φάση του Eurobasket θα διεξαχθεί στο "Pierre Mauroy" πολλοί περίμεναν να δουν τι ανταπόκριση θα υπήρχε στο εγχείρημα της FIBA Europe. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως το ρίσκο πέτυχε απόλυτα. Βλέπετε, στο ποδοσφαιρικό γήπεδο που έγινε... μπασκετικό για χάρη της διοργάνωσης, είδαμε να "σπάει" τέσσερις φορές το ρεκόρ προσέλευσης κόσμου σε αγώνα.

Ένα ρεκόρ που μέχρι πρότινος ανήκε στην Beogradska Arena και τον τελικό του 2005, ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία. Εν αρχή ήταν δύο αγώνες για τη φάση των "16", που έγιναν μάλιστα  την ίδια μέρα. Το Ισπανία - Πολωνία είχε 21.302 θεατές, ενώ το Γαλλία - Τουρκία είχε 26.135. Pas mal θα σκεφτεί κανείς, αν δεν ξέρει τι ακολούθησε. Βλέπετε, στον πρώτο ημιτελικό ανάμεσα στους "τρικολόρ" και τη "φούρια ρόχα" είχαμε νέο ρεκόρ, με 26.922 θεατές αυτή τη φορά.

Ο αποκλεισμός της Γαλλίας από τον τελικό έκανε πολλούς να πιστέψουν πως... αυτό ήταν. Ως εδώ. Αμ δε! Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, 27.372 άνθρωποι είδαν από κοντά τον τελικό ανάμεσα σε Ισπανία και Λιθουανία, "σπάζοντας" το σχετικό ρεκόρ για τέταρτη φορά μέσα σε οκτώ ημέρες.

Ισπανία - Λιθουανία

Pierre Mauroy Stadium

Γαλλία - Ισπανία

Pierre Mauroy Stadium

Γύρος των "16"

Γαλλία - Τουρκία

Pierre Mauroy Stadium

Γύρος των "16"

Ισπανία - Πολωνία

Pierre Mauroy Stadium

Ελλάδα - Γερμανία

Beogradska Arena

ΠΗΓΗ: sport24.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News