Αθλητισμός

Προωθούνται αλλαγές στις μεταγραφές ποδοσφαιριστών

Δραματικές αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν στον τρόπο που γίνονται οι μεταγραφές εφόσον η FifPro περάσει τα αιτήματά της.

Η παγκόσμια ένωση ποδοσφαιριστών κινείται νομικά εναντίον της FIFA με την ελπίδα να αλλάξει τον τρόπο που γίνονται οι μεταγραφές των ποδοσφαιριστών.

Το απόγευμα της Παρασκευής θα κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο μια αγωγή που θα ζητά να τροποποιηθεί το σύστημα των μεταγραφών και να αποκτήσουν οι παίκτες περισσότερα δικαιώματα.

Με λίγα λόγια η Fifpro ζητά όλα τα συμβόλαια να έχουν μάξιμουμ διάρκεια τεσσάρων ετών και μετά τα δύο χρόνια οι ποδοσφαιριστές να μπορούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο του συμβολαίου τους χωρίς να υπάρχουν οι ρήτρες που βάζουν οι ομάδες.

Οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπόθεση πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα θα έχει ανάλογη επίδραση στο ποδόσφαιρο με αυτή που είχε ο νόμος Μποσμάν και θα μπει ένα τέλος στο τρόπο που διεξάγεται το μεταγραφικό παζάρι, που δεν εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντα των ποδοσφαιριστών, του κόσμου και των ομάδων.

Στη ίδια αγωγή περιλαμβάνεται και ρύθμιση για την ανώτερο ποσοστό που μπορούν να έχουν οι ατζέντηδες από μία μεταγραφή.

Όλα αυτά που προτείνονται αναμένεται να φέρουν ριζοσπαστικές αλλαγές στη σχέση των ποδοσφαιριστών με τις ομάδες αφού η πρώτη διετία του συμβολαίου δεν θα μπορεί να πειραχτεί από καμία πλευρά εκτός και αν συντρέχουν λόγοι που θα οριστούν.

Ανάμεσα σε άλλα προτείνεται επίσης ο περιορισμός του αριθμού των ποδοσφαιριστών που θα ανήκουν σε μία ομάδα.

Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο που θα εξετάσει την υπόθεση θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δικαιώσει τους ποδοσφαιριστές αλλά η απόφαση αυτή δεν αναμένεται πριν περάσουν τουλάχιστον δέκα μήνες ενώ για να μπορέσουν οι αλλαγές να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη θα χρειαστούν άλλα ένα με δύο χρόνια. Άρα μιλάμε για κάτι που θα δούμε από το 2018.

Σχόλια