Αθλητισμός

Οι διεθνείς διοργανώσεις της FIBA

Το παγκόσμιο μπάσκετ μπαίνει σε μια άλλη εποχή από το 2017 και μετά, όπως ανέλυσε η FIBA κατά την παρουσίαση του σχεδίου της για το νέο καλεντάρι, το οποίο προβλέπει Ευρωμπάσκετ ανά τετραετία και προκριματικά, όπως στο… ποδόσφαιρο για το μπάσκετ.

Τον προσεχή Δεκέμβριο θα γίνει γνωστή η χώρα (ή… χώρες) που θα φιλοξενηθεί το Ευρωμπάσκετ του 2017, με τις υποψηφιότητες για τους οικοδεσπότες να κατατίθενται από την επόμενη εβδομάδα, ενώ το επόμενο Ευρωμπάσκετ θα γίνει το 2021 και στο εξής ανά τετραετία. Το πλάνο προβλέπει και τότε 24 ομάδες, τέσσερα γκρουπ των έξι ομάδων με πέντε ματς σε έξι μέρες στην πρώτη φάση και στη συνέχεια νοκ άουτ, αλλά όλα είναι υπό αίρεση.

Από το 2017 και μετά θα καθιερωθούν προκριματικά, τύπου… UEFA, για το Ευρωμπάσκετ και το Μουντομπάσκετ (Φεβρουάριο, Ιούνιο/Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο). Οι ιθύνοντες της FIBA, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας, Καμίλ Νόβακ, ευελπιστούν να βρεθεί η χρυσή τομή με την Ευρωλίγκα («δεν υπάρχει καμία έγγραφη συμφωνία, αλλά ελπίζουμε να σταματά η δράση στην Ευρωλίγκα»), ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τη συμμετοχή των παικτών. Εκεί που δεν δόθηκε πειστική απάντηση είναι στο τι θα κάνουν οι ΝΒΑερ, καθώς οι ομάδες τους αποκλείεται να τους αφήσουν ελεύθερους στα «παράθυρα» στη διάρκεια της σεζόν για τα προκριματικά.

Υπενθυμίζεται πως η FIBA έχει στα σκαριά δική της διοργάνωση που φιλοδοξεί από την επόμενη σεζόν (2016/17) να υποκαταστήσει την Ευρωλίγκα δελεάζοντας τις ομάδες, με τις οποίες έχει κάνει ήδη επαφές, με καλύτερους όρους συμμετοχής. Η Ευρωλίγκα, που αποτελεί επί της ουσίας συνεταιρισμό ομάδων, προβάλλει αντιρρήσεις, αφού θέλει συμμετοχή στις αποφάσεις και το ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να λυθεί πριν το Νοέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η FIBA δεσμεύεται για την ασφαλιστική κάλυψη όλων των παικτών (και την αποζημίωση των ομάδων τους) στα προκριματικά από το 2017 και μετά, όπως συμβαίνει τώρα για τις τελικές φάσεις των διοργανώσεων. «Θέλουμε να προστατεύσουμε τους παίκτες και το λέμε πάντα αυτό, αλλά ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι γι’ αυτό», ανέφερε σχετικά ο Καμίλ Νόβακ τονίζοντας και τη σημασία του περιορισμού των «φορτωμένων» καλοκαιριών για τους αθλητές.

Επίσης η FIBA ανακοίνωσε πως Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία από το 2017 θα συμμετέχουν στα προκριματικά της ζώνης της Ασίας, για να μην παίζουν… μόνες τους στην Ωκεανία. Κάτι αντίστοιχο έχει γίνει και στο ποδόσφαιρο. Το Μάιο του 2017 θα γίνει η κλήρωση για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ του 2019.

Σχόλια