default-image

Ιστορική πρόκριση για τον Ατρόμητο

Ποδόσφαιρο
Ιστορική πρόκριση για τον Ατρόμητο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας σοβαρός, μετρημένος και άριστος τακτικά Ατρόμητος απέκλεισε την ΑΪΚ Στοκχόλμης και πέρασε αυτός στα play offs του Europa League. Πρώτη ευρωπαϊκή πρόκριση για τους Περιστεριώτες που έγραψαν ιστορία, κερδίζοντας χθες 1-0.

Εκρηκτικό το ξεκίνημα για τους Περιστεριώτες, που θέλησαν να σημειώσουν το γρήγορο γκολ, που θα "έκοβε" τα πόδια των Σκανδιναβών. Αξιοσημείωτο πως μόλις στο 7' χάθηκε τεράστια ευκαιρία για το 1-0, αλλά το πλασέ στην κίνηση του Ναπολεόνι μέσα από τη μικρή περιοχή, ύστερα από γύρισμα του Ουμπίντες, εξουδετερώθηκε από τον Κάλγκρεν. Πρέσινγκ ψηλά από τους γηπεδούχους, ειδικά στο πρώτο δεκάλεπτο. Λες και ο αγωνιστικός χώρος είχε γείρει προς τη μία πλευρά.

Η ΑΪΚ, ωστόσο, δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα. Άρχισε, έστω δειλά δειλά, να βγαίνει από την άμυνα και όσο περνούσε η ώρα να κερδίζει την κατοχή της μπάλας και να είναι αυτή που έχει τον απόλυτο έλεγχο. Όμως από το 15' μέχρι το 30' οι Σουηδοί δεν κατάφεραν καμία απολύτως φάση. Ήταν πολύ καλά οργανωμένα τα μετόπισθεν των "κυανόλευκων", και γενικά η συνολική αμυντική λειτουργία δούλευε εξαιρετικά. Αυτό όμως μέχρι το ημίωρο γιατί από εκείνο το σημείο μέχρι και τη λήξη του πρώτου μέρους, οι παίκτες της ΑΪΚ θα μπορούσαν κάλλιστα να σημειώσουν ένα τέρμα.

Ύστερα από φάση διαρκείας στα καρέ του Γκορμπούνοφ, ο Ετούχου γύρισε χωρίς να βλέπει, η μπάλα πήρε μια περίεργη τροχιά και πέρασε δίπλα από το δοκάρι. Ύστερα από φάση διαρκείας στα καρέ του Γκορμπούνοφ, ο Ετούχου γύρισε χωρίς να βλέπει, η μπάλα πήρε μια περίεργη τροχιά και πέρασε δίπλα από το δοκάρι. Στο επόμενο λεπτό η πιο σπουδαία φάση του πρώτου 45λέπτου. Ο Σαλέτρος με πλασέ μέσα από την περιοχη δεν κατάφερε να νικήσει τον Γκορμπούνοφ, που μπλόκαρε σταθερά.

Στο 35' η μπάλα στρώθηκε στον Ετούχου, ο οποίος με φόρα έπιασε το σουτ, αλλά για καλή του τύχη ο Γκορμπούνοφ είδε τη μπάλα να περνά δίπλα από το αριστερό δοκάρι. Συνέχισε το σφυροκόπημα η ΑΪΚ και στο 42', όταν το σουτ του Μπλόμπεργκ από τα αριστερά υποχρέωσε σε πολύ δύσκολη επέμβαση τον Λευκορώσο γκολκίπερ.

Με... φόρα, Μπανγκουρά και μπλακ άουτ

Στο δεύτερο μέρος ο τεχνικός της ΑΪΚ, Αντρέας Αλμ, έριξε στο ματς τον Μοχάμεντ Μπανγκουρά, ο οποίος στο πρώτο ματς ήταν κίνδυνος - θάνατος. Όλα για όλα από τους Σουηδούς, που μπήκαν με... φόρα, για να τα παίξουν όλα για όλα. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον... ξενοδόχο. Μπλακ άουτ στο 53' της αναμέτρησης και για περίπου 48 λεπτά!  ¨Εσβησαν οι προβολείς, σκοτάδι στο Περιστέρι!

Το παιχνίδι άρχισε ξανά σχεδόν μία ώρα μετά και ο Ατρόμητος είχε πια μπροστά του 37 λεπτά να υπερασπιστεί το υπέρ του 1-3, του πρώτου αγώνα! Οι Σουηδοί ήταν αυτοί που και στην επανέναρξη της αναμέτρησης είχαν τη μπάλα στα πόδια τους και προσπαθούσαν να βρουν το δρόμο προς τα δίχτυα του Γκορμπούνοφ. Κινητήριος μοχλός ο Μπανγκουρά από δεξιά και ο Ισιζάκι από αριστερά. Πού μυαλό για άμυνα η ΑΪΚ; Φουλ επίθεση για να ξαναμπούν στο ματς. Ο Ατρόμητος όμως στην κόντρα επίθεση δεν είναι "παίξε - γέλασε" και οι Σκανδιναβοί τιμωρήθηκαν. Όπως και στο πρώτο παιχνίδι. Ο στόπερ Γιόχανσον στο 67' προσπάθησε να κοντρολάρει τη μπάλα με το... πασο του, αλλά ο δαιμόνιος Μαρσελίνιο παραμόνευε! Του έκλεψε τη μπάλα, έτρεξε, κουβάλησε τη μπάλα ο Βραζιλιάνος, βρέθηκε απέναντι στον Κάλγκρεν, τον πέρασε και με πλασέ βρήκε δίχτυα! Γκολ 1-0 για τον σοβαρό, μετρημένο και άριστο τακτικό Ατρόμητο, απέναντι σε μια ομάδα που έμοιαζε έξω από τα νερά της...

Οι καιρινές συνθήκες διέλυσαν τους παίκτες της ομάδας της Στοκχόλμης, δίχως αυτό να αποτελεί δικαιολογία. Έβλεπες το παιχνίδι του Περιστερίου και νόμιζες ότι είναι η επανάληψη του πρώτου παιχνιδιού, με έναν Ατρόμητο λίγο πιο κουρασμένο, αλλά πάλι με διάθεση να χτυπήσει στην κόντρα και να αποτελειώσει την ΑΪΚ. Φαίνεται δεν έβαλαν μυαλό οι Σουηδοί και την... πάτησαν ξανά από τον Μαρσελίνιο, που είναι σε τρομερή φόρμα. Τρομερό γκολ ο Βραζιλιάνος. Με εξυπνάδα, ταχύτητα, ευστροφία και ικανότητα "τσάκισε" την αντίπαλη άμυνα.

Με το 1-0 ο Ατρόμητος "σφράγισε" την πρόκριση της ομάδας του. Από εκείνο το λεπτό και έπειτα δεν βγήκε τίποτα στην ΑΪΚ Στοκχόλμης. Συμβιβάστηκαν με την ιδέα οι παίκες του Αντρέας Αλμ πως δεν έχουν καμία ελπίδα. Δεν έδειξαν πως μπορούν να κάνουν την ανατροπή. Σημείο κλειδί της πρόκρισης ότι Περιστεριώτες γλίτωσαν στα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους με τις κλασικές ευκαιρίες των Σουηδών.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Μ. Γρηγορίου): Γκορμπούνοφ, Κιβρακίδης, Λαζαρίδης, Φυτανίδης, Μπίτολο, Γοδόι, Ουσέρο, Πίτου (75' Μπρίτο) Γκαρσία, Ναπολεόνι, Μαρσελίνιο, Ουμπίντες.

ΑΪΚ Στοκχόλμης (Α. Αλμ): Κάλγκρεν, Πέϊβι, Ετούχου, Γιόχανσον, Χάουκσον, Περέιρα (11' λ. τρ. Μπλόμπεργκ), Ισιζάκι, Σαλέτρος, Ελίασον, Μπρούσταντ (79' Νίκολιτς), Γκοϊτόμ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News