default-image

Ζήτησε συγνώμη από τους διεθνείς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

Μπάσκετ
Ζήτησε συγνώμη από τους διεθνείς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» και δύο μεγάλα «συγγνώμη» από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στα στελέχη της Εθνικής ομάδας μπάσκετ εφήβων, τα οποία σήμερα έδωσαν το «παρών» στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του προς τους παίκτες και τα μέλη της τεχνική ηγεσίας της ομάδας στάθηκε στη σημασία που έχει για τη χώρα η επιτυχία αυτής της ομάδας.

«Αποδεικνύετε ότι αυτή η γενιά, η αδικημένη γενιά μέσα στην κρίση έχει τεράστιες δυνατότητες», ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Σας ευχαριστώ θερμώς εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας για την παρουσία σας εδώ. Σας παρακάλεσα να έρθετε εδώ για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι για να εκφράσω τα συγχαρητήρια της Πολιτείας, και όχι μόνον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πριν απ' όλα για το παράδειγμα που δίνετε αυτούς τους δύσκολους καιρούς στη νέα γενιά της Ελλάδας», ήταν τα αρχικά λόγια του κ. Παυλόπουλου και συνέχισε:

«Αποδεικνύετε ότι αυτή η γενιά, η αδικημένη γενιά μέσα στην κρίση, έχει τεράστιες δυνατότητες που οδηγούν τη Χώρα πολύ πέρα από τα σύνορά της. Αποδείξατε πως αποτελείτε το παράδειγμα για όλους εκείνους τους νέους, οι οποίοι είναι θύματα αυτής της κρίσης, ότι μπορούμε να την ξεπεράσουμε. Ότι έχουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να το κάνουμε. Και αυτό το παράδειγμα σας το οφείλουμε.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο σας απευθύνω αυτά τα συγχαρητήρια είναι γιατί δώσατε σε όλους μας, και στον χώρο της πολιτικής, ένα άλλο μεγάλο παράδειγμα: Το παράδειγμα του τι μπορούμε να καταφέρουμε μέσα από ενότητα και συλλογικότητα. Οι Έλληνες ό,τι καταφέραμε σημαντικό, το καταφέραμε σε ώρες που είμαστε ενωμένοι. Που βάλαμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας και ξεπεράσαμε τις διαφορές μας. Αυτό το παράδειγμα της ενότητας και της συλλογικότητας είναι πολύ σημαντικό και για τον Λαό μας, αλλά και για την πολιτική του ηγεσία», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέχεια τόνισε ότι θέλει να ζητήσει συγγνώμη από την Εθνική για δύο λόγους, τους οποίους και ανέφερε...

«Υπάρχει όμως ένα δεύτερο σημείο, στο οποίο θέλω να μείνω. Είναι το γεγονός ότι θέλω αυτή τη στιγμή, την τόσο σημαντική για σας και για τον Τόπο, να σας ζητήσω ένα διπλό συγνώμη εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας. Το λέγω αυτό γιατί συνηθίζουμε να θυμόμαστε τους ανθρώπους, και ιδίως στον χώρο του αθλητισμού, όταν βρίσκονται στην κορυφή. Δεν τους έχουμε ευχαριστήσει, δεν τους έχουμε συμπαρασταθεί, όπως θα έπρεπε, χρόνια ολόκληρα τώρα, τις στιγμές που κάνουν τη μεγάλη προσπάθεια.

Εγώ θα ήθελα αυτά τα συγχαρητήρια να σας τα δώσω όταν μπήκατε στο Final Four, όταν κερδίσατε τη Λιθουανία, τότε που δεν ξέρατε αν θα πάρετε το χρυσό. Αλλά κάνατε τα πάντα για να ξεπεράσετε δυσκολίες, που φαινόντουσαν ανυπέρβλητες. Σας ζητώ λοιπόν συγνώμη και σας λέγω ότι θα πρέπει να μάθουμε - και νομίζω ότι ο Υπουργός δίπλα μου, τον οποίον τον ξέρω χρόνια, έχει αυτή τη νοοτροπία - να συμπαριστάμεθα σε σας και τους συναθλητές σας όταν κάνετε την προσπάθεια, για να αντιλαμβάνεσθε εκείνη την στιγμή ότι είμαστε δίπλα σας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», τόνισε και συνέχισε:

«Και το δεύτερο συγνώμη είναι γιατί πρέπει να μάθουμε και πάλι οι πολιτικές ηγεσίες ότι οφείλουμε να θυμόμαστε την προσφορά σας και το παράδειγμά σας όταν περάσουν τα χρόνια. Πολλοί από σας, είμαι βέβαιος γι' αυτό, θα βρουν τον δρόμο τους στον αθλητισμό, και στη συνέχεια - μετά τον αθλητισμό - στον επαγγελματικό στίβο. Μπορεί να υπάρξουν όμως ορισμένοι από σας - που δεν το εύχομαι, αλλά η ζωή τα φέρνει έτσι και χωρίς δική σας υπαιτιότητα - που θα συναντήσουν δυσκολίες. Εκείνη την ώρα η Πολιτεία πρέπει να θυμάται αυτές τις στιγμές. Να θυμάται αυτό που σήμερα προσφέρατε και όχι να το ξεχνάει για να αισθάνονται οι άνθρωποι μόνοι τους. Γιατί αισθάνονται μόνοι τους πολύ περισσότερο όταν αντιλαμβάνονται ότι πίσω από τα συγχαρητήρια υπάρχει η υποκρισία της στιγμής.

Σας τονίζω λοιπόν, ότι μέσα σ' αυτή την κρίση που ζούμε, και οι πολιτικές ηγεσίες και εγώ προσωπικά, έχουμε μάθει πολλά. Έχουμε αντιληφθεί πολλά. Και εύχομαι στο πρόσωπό σας να το αποδείξουμε. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε αυτά που σας είπα να μην μείνουν λόγια, αλλά να γίνουν πράξη. Και εύχομαι σε σας να είναι επιεικής η μοίρα και η ζωή μαζί σας. Να δώσετε συγχαρητήρια στους γονείς σας, γιατί ξέρω πόσο έχουν συμβάλει σ' αυτήν την προσπάθεια. Και να σας πω, για άλλη μια φορά, ευχαριστώ εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας, εκ μέρους του Ελληνικού Λαού γι' αυτές τις μεγάλες, ωραίες στιγμές τις οποίες μας έχετε προσφέρει. Και πάλι συγχαρητήρια και καλή δύναμη στην συνέχεια», κατέληξε.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού

Ο Σταύρος Κοντονής, υφυπουργός αθλητισμού, τόνισε: «Θα ήθελα να σας μεταφέρω τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης για το επίτευγμά σας. Μετά τα σοφά λόγια από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα περισσότερα λόγια περιττεύουν. Θα ήθελα μόνο να πω πως τα πρώτα συγχαρητήρια που έλαβε η ομάδα από τον πρωθυπουργό δεν ήταν όταν πήραν το χρυσό, αλλά όταν προκρίθηκαν στον τελικό. Και το γεγονός ότι σήμερα το υπενθύμισε, εμάς μας ικανοποιεί απολύτως, γιατί οι μεγάλες χαρές του αθλητισμού που δίνονται είναι μέσα από τη συμμετοχή και η αναγνώριση προς τους αθλητές, την ΕΟΚ και την τεχνική ηγεσία δεν ήταν για τη χαρά της πρωτιάς, αλλά για τη συμμετοχή στην τελική φάση, για την παρουσία τους στον τελικό. Η χαρά που μας δώσατε είναι πολλαπλάσια, γιατί η πρωτιά προήλθε από την Εθνική Εφήβων. Εμείς οι νομικοί λέμε σε κάθε περίπτωση ότι σε αυτές τις καταστάσεις «εγγράφεται μια προσημείωση υποθήκης επιτυχιών για το μέλλον». Ο ελληνικός λαός από εσάς τους εφήβους που πρώτευσαν περιμένει μεγαλύτερες χαρές σε υψηλότερο επίπεδο. Είμαι βέβαιος ότι θα μας τις προσφέρετε. Είσαστε νέα παιδιά που μέσα από τον αθλητισμό παίρνετε χαρά και δίνετε ένα παράδειγμα ζωής στους συνομηλίκους σας. Ανοίγεται μπροστά σας ένα μεγάλος κύκλος επαγγελματικός επιτυχιών στο χώρο του αθλητισμού. Οι περισσότεροι από εσάς μπορείτε να διαπρέψετε και ως επιστήμονες, να συνεχίσετε τις σπουδές σας και να έχετε ένα διπλά λαμπρό μέλλον. Μην το απεμπολήσετε. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι από τους πιο λαμπρούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει και τον είχα ως καθηγητή στη νομική σχολή, σας το τόνισε και αυτός. Από βάθους καρδιάς θα ήθελα να σας πω παράλληλα με τις επαγγελματικές επιτυχίες, μην σταματήσετε τις προσπάθειες διάκρισης στο χώρο της επιστήμης. Μπορείτε και τα δύο. Θα είστε κι εκεί πρωταθλητές. Καλή δύναμη, συγχαρητήρια και σας ευχαριστούμε, γιατί δώσατε ελπίδα εσείς στον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται σε αυτές τις δύσκολες ώρες. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι μπορούμε με νοικοκύρεμα στα οικονομικά, διαφάνεια, σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, ώστε τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη να αξιοποιούνται σε επιτυχίες όπως η δική σας. Να είστε καλά κι εσείς και οι οικογένειές σας».

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Ο αρχηγός της Εθνκής Εφήβων, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, τόνισε βγαίνοντας από το προεδρικό Μέγαρο: «Μας τίμησε το σημερινό και μας ευχαριστεί. Μας είπε ότι μας ευχαριστεί και πως εκτός από το μπάσκετ θα πρέπει να κοιτάξουμε και τη ζωή μας, τις σπουδές μας, να μην τα αφήσουμε όλα. Ήταν συμβουλές πολύ σωστές και θα τις έχουμε στο μυαλό μας».

Ο Διονύσης Σκουλίδας σημείωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς, είμαστε πολύ μικρά παιδιά για τέτοιες μεγάλες τιμές, είναι μεγαλύτερη ευχαρίστηση για όλο τον κόπο που έχουμε κάνει και σίγουρα κρατάμε όλη αυτή την αγάπη που μας έδειξε και τη στήριξη σε εμάς από εδώ και πέρα και είχε ένα πολύ μεγάλο δίκιο σε αυτά που είπε για την καριέρα και το διάβασμα, γιατί το μπάσκετ κάποτε τελειώνει και θα πρέπει να έχουμε κάτι στα χέρια μας».

Ο Γιώργος Παπαγιάννης χαρακτήρισε μεγάλη τιμή την παρουσία στο Προεδρικό Μέγαρο και πρόσθεσε: «Μας έκανε πολύ θετική εντύπωση. Μας έδωσε συγχαρητήρια, ήταν πολύ θετικός, μας μίλησε για την προσπάθεια που κάνουμε γενικότερα και στο ότι θα πρέπει να προσέξουμε και τη μόρφωση παράλληλα με το μπάσκετ. Και μου έκανε εντύπωση που μας ζήτησε συγνώμη, για το ότι τα συγχαρητήρια ήρθαν στο τέλος της προσπάθειας».

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Ηλίας Παπαθεοδώρου, τόνισε: «Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς μας υποδέχθηκε. Μου έκανε εντύπωση αυτό που τόνισε ο πρόεδρος και ο υφυπουργός αθλητισμού για το ότι τα παιδιά έδειξαν πως μέσα από ομαδική προσπάθεια πετυχαίνεις ένα μεγάλο στόχο. Δύο άνθρωποι που ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικά παρατάξεις είπαν το ίδιο, μίλησαν με τον ίδιο τρόπο και ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο, έδειξαν ότι μπορούν να ενώσουν δυνάμεις. Το παράδειγμα της Εφήβων, μπορεί να γίνει παράδειγμα γενικότερα. Είπαν και οι δύο πράγματα που μπορούν να κάνουν καλό στα παιδιά. Όσο πιο μεγάλη διαδρομή έχεις και μαθαίνεις πράγματα και είσαι και μορφωμένος είναι θετικό. Είναι καλό να επικοινωνείς με τέτοιους ανθρώπους. Είπαν πράγματα που επαναλαμβάνουμε κι εμείς και είναι καλό για τα παιδιά να τα ακούνε και από ανθρώπους με εμπειρία και κύρος. Ειπώθηκαν κουβέντες πολύ σημαντικές που θα μείνουν στο μυαλό τους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News