default-image

Βολές κατά ΑΣΕΑΔ από την ΕΟΚ, 16 ομάδες στην Α2

Μπάσκετ
Βολές κατά ΑΣΕΑΔ από την ΕΟΚ, 16 ομάδες στην Α2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με δύο επιπλέον ομάδες θα διεξαχθεί η Α2 της ερχόμενης περιόδου, καθώς η ομοσπονδία καταλήγει στην απόφαση της αναδιάρθρωσης μετά το ζήτημα που προέκυψε με τον αγώνα του Ηρακλή με τον Φίλιππο Βέροιας.

Συγκεκριμένα με απόφασή του στα μέσα Ιουλίου το ΑΣΕΑΔ διέταξε την επανάληψη του αγώνα των δύο ομάδων, που έκρινε την παραμονή του «Γηραιού» και τον υποβιβασμό της ομάδας της Ημαθίας. Όπως είναι αυτονόητο, δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί τώρα το παιχνίδι και η ΕΟΚ επέλεξε να κρατήσει στην Α2 και τις δύο ομάδες, ενώ στην κατηγορία θα παίζει μια ακόμη. Ο Πανερυθραϊκός περιμένει, καθώς ο Πανελευσινιακός αναμένει το νόμο για τη μετατροπή ΚΑΕ σε ερασιτεχνικό σωματείο, προτού αποφασίσει αν θα παίξει στην Α2 ή στη Β' Εθνική.

Βολές ΕΟΚ

Βολές κατά του ΑΣΕΑΔ για την καθυστερημένη έκδοση της απόφασής του σχετικά με την ένσταση του Φιλίππου Βέροιας για τον αγώνα με τον Ηρακλή, που έκρινε και την παραμονή του τελευταίου στην Α2, εξαπολύει με ανακοίνωσή της η ΕΟΚ.

Η ομοσπονδία αναφέρει πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να κρατήσει και τις δύο ομάδες στην κατηγορία, αφού η επανάληψη του αγώνα που διέταξε το ΑΣΕΑΔ είναι πρακτικά αδύνατη μέσα στο κατακαλόκαιρο, ενώ παράλληλα αναφέρει πως το πρωτάθλημα της ερχόμενης σεζόν στην Α2 θα γίνει με 16 ομάδες.

Ηρακλής και Φίλιππος Βέροιας μένουν, συνεπώς, στην Α2, όπου θα παίζει και ο Φάρος, αλλά και ένας εκ των Πανελευσινιακού (αν δίνει ερασιτεχνικό σωματείο θα πάει στην Α2) ή Πανερυθραϊκού.

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ:

«Το ΑΣΕΑΔ μετά την έκδοση της απόφασής του να επαναληφθεί κεκλεισμένων των θυρών ο αγώνας των ομάδων ΓΣ Ηρακλής-Φίλιππος Βέροιας για το πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας, δικαίωσε δυστυχώς τις επιφυλάξεις της Ομοσπονδίας για τον τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων του, που έρχεται όχι μόνο σε αντίθεση με τις διατάξεις του νομικού πλαισίου του αθλητισμού, αλλά και που αγνοεί ειδικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν το χώρο και την απαίτηση της ταχύτερης και έγκαιρης επίλυσης των αθλητικών διαφορών.

Με την έκδοση της υπ' αριθμόν 86/2015 απόφασης του Β' Τμήματος του ΑΣΕΑΔ πέραν των βάσιμων επιφυλάξεων περί της απόρριψης των θέσεων της Ομοσπονδίας και των προβαλλόμενων ενστάσεών της που αφορούσαν την τυπική και ουσιαστική νομιμότητα της προσφυγής του σωματείου Φίλιππος Βέροιας, δημιουργήθηκε και το φαινόμενο της σοβαρής διατάραξης της ομαλότητας των αγωνιστικών θεσμών, που είναι φυσικό να προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας του κεντρικού δικαιοδοτικού οργάνου του αθλητισμού.

Σε αντίθεση με τα σαφώς οριζόμενα στο ν. 2725/1999 για την υποχρέωση της έκδοσης των αποφάσεων του ΑΣΕΑΔ εντός επτά ημερών από τη συζήτηση της προσφυγής ή έστω εντός είκοσι ημερών, η υπ' αριθμόν 86/2015 εκδόθηκε στις 16/7/2015, σχεδόν 35 μέρες μετά τη συζήτηση της προσφυγής που έγινε στις 11 Ιουνίου 2015.

Πέραν όμως του εκπρόθεσμου της απόφασης, το πρόβλημα λαμβάνει αυξημένη σημασία επειδή λόγω της ιδιαιτερότητας του αιτήματος, καλεί την Ομοσπονδία σε μια «νεκρή» αγωνιστικά περίοδο να ζητήσει από τις δύο ομάδες να επαναλάβουν έναν αγώνα με αθλητές, που είτε βρίσκονται σε διακοπές, είτε έχουν μεταγραφεί ήδη σε άλλες ομάδες.

Το Β' Τμήμα του ΑΣΕΑΔ δεν έλαβε δυστυχώς υπόψη του το χρονικό διάστημα, τις διαμορφωμένες εξελίξεις, αλλά και τις ειδικές απαιτήσεις που χαρακτηρίζουν τους αγωνιστικούς θεσμούς του αθλήματος για να εκδώσει έγκαιρα την όποια απόφασή του, η οποία όσον αφορά το ουσιαστικό μέρος είναι απόλυτα σεβαστή, παρά τις επιφυλάξεις και ενστάσεις της Ομοσπονδίας.

Ο χρόνος κατά τον οποίο εκδόθηκε η υπ' αριθμόν 86/2015 απόφαση την καθιστά τυπικά και ουσιαστικά ανεφάρμοστη επειδή η διεξαγωγή του αγώνα είναι αδύνατη λόγω των ως άνω αναφερόμενων εξελίξεων.

Με βάση τα παραπάνω η λύση που προτείνεται είναι η μη διεξαγωγή του αγώνα σε συνδυασμό με τη διατήρηση των ομάδων του ΓΣ Ηρακλής και Φίλιππος Βέροιας στην Α2 Εθνική Κατηγορία Ανδρών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News