default-image

Μαθαίνει αντίπαλο στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Παναθηναϊκός

Αθλητισμός
Μαθαίνει αντίπαλο στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Παναθηναϊκός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλη η προσοχή των ανθρώπων του Παναθηναϊκού είναι στραμμένη στη Νιόν, όπου στις 13:00 γίνεται η κλήρωση για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Οι «πράσινοι» θα μάθουν ποια εκ των Σαχτάρ Ντόνετσκ, Μονακό, Κλαμπ Μπριζ, Άγιαξ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα συναντήσουν 28/29 Ιουλίου και 4/5 Αυγούστου.

Τα κίνητρα για μια καλή ευρωπαϊκή πορεία είναι πολλά, αφού πέρα από το πρεστίζ, υπάρχει και το οικονομικό δέλεαρ που είναι τεράστιο. Ο Παναθηναϊκός συμμετέχοντας και μόνο στον συγκεκριμένο γύρο έχει εξασφαλισμένα έσοδα 4 εκατ. ευρώ, ενώ σε περίπτωση πρόκρισης και συμμετοχής στα play offs του Champions League θα εισπράξει 2 εκατ. ευρώ αυτομάτως και άλλα 12 εκατ. αν μπει στους ομίλους, όπου μετά έχει να περιμένει χρήματα από τους βαθμούς του (1,5 εκατ. η νίκη, 500 χιλ. η ισοπαλία) και το market pool. Ακόμη όμως κι αν αποκλειστεί στα play offs του Champions League, θα πάρει 3 εκατ. ευρώ και θα μεταφερθεί στους ομίλους του Europa League.

Αποκλεισμός στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League δεν σημαίνει καταστροφή. Ο Παναθηναϊκός θα πάρει 400.000 ευρώ και θα παίξει στα play offs του Europa League και αν μπει στους ομίλους θα πάρει άλλα 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ εκεί η νίκη πριμοδοτείται με 300.000 ευρώ η ισοπαλία με 150 χιλιάδες ευρώ. Αν, δε, προκριθεί στους «32» ως πρώτος του ομίλου του παίρνει 400 κι αν ως δεύτερος 200 χιλιάδες ευρώ.

Είναι προφανές, λοιπόν, πως τα κίνητρα είναι πολύ υψηλά…

Ας δούμε τους υποψηφίους αντιπάλους:

Σαχτάρ Ντόνετσκ: Έχασε την τελευταία σεζόν το πρωτάθλημα και το Κύπελλο, αλλά όχι και τη δυναμική της. Η (από το 2004) ομάδα του Μιρτσέα Λουτσέσκου και του ζάπλουτου Ρινάτ Αχμέτοφ, εννιά φορές πρωταθλήτρια Ουκρανίας και το 2009 νικήτρια του Europa League, πούλησε αυτό το καλοκαίρι τους Ντάγκλας Κόστα στην Μπάγερν, Λουίς Αντριάνο στη Μίλαν και Φερνάντο στη Σαμπντόρια, ενώ δεν έκανε μεγάλες μεταγραφές. Πάντως στο ρόστερ της υπάρχουν ακόμη παίκτες κλάσης όπως ο αρχηγός Ντάριο Σρνα, οι Βραζιλιάνοι Μπερνάρντ, Τάισον, Μάρλος, Τεϊσέιρα και Γουέλινγκτον, αλλά και ο «Κροάτης» Εντουάρντο.

Μονακό: Η ομάδα του Ρώσου κροίσου Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ τερμάτισε πέρσι τρίτη στη Γαλλία, αλλά έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Champions League, όπου και αποκλείστηκε (ίσως και με βοήθεια διαιτησίας) από τη Γιουβέντους. Στον πάγκο της επτάκις πρωταθλήτριας Γαλλίας, που το 2004 είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του Champions League, παραμένει ο άλλοτε προπονητής του Ολυμπιακού Λεονάρντο Ζαρντίμ. Πούλησε τρεις σημαντικούς παίκτες, Κοντογκμπιά στην Ίντερ, Καράσκο στην Ατλέτικο και Οκάμπος στη Μαρσέιγ, αλλά ξόδεψε και αρκετά: έδωσε 10,5 εκατ. για τον Πορτογάλο εξτρέμ Ιβάν Καβαλέιρο, 9,8 εκατ. για τον αμυντικό από το Μάλι Ανταμά Τραορέ, 6,2 εκατ. για τον Αργεντινό φορ Γκουίντο Καρίγιο, 4,2 εκατ. για τον Βραζιλιάνο δεξιό μπακ Φαμπίνιο, πήρε δανεικό τον Στεφάν Ελ Σαράουι από τη Μίλαν, ενώ «μάζεψε» πάλι ταλέντα από γαλλικές ομάδες. Κι όλα αυτά ενώ κράτησε παίκτες όπως οι Μουτίνιο, Σούμπασιτς, Καρβάλιο, Μαρσιάλ, Ντιράρ, Αμπντενούρ και Τουλαλάν.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Η δωδεκάκις πρωταθλήτρια Ρωσίας και νικήτρια του Κυπέλλου UEFA το 2005 ήταν την τελευταία σεζόν δεύτερη στη Ρωσία. Με τον Λεονίντ Σλούτσκι στον πάγκο της, η ΤΣΣΚΑ δεν έκανε ηχηρές μεταγραφές, αλλά ούτε και προσθήκες, περνώντας ένα ήσυχο καλοκαίρι. Πάντως διαθέτει έναν καλό κορμό με παίκτες όπως οι Ρώσοι διεθνείς Ιγκνάσεβιτς, Αλεξέι και Βασίλι Μπερεζούτσκι, Τζαγκόεφ, Ακινφέεφ, ο Ολλανδός Βέρνμπλομ, ο Ισραηλινός άλλοτε παίκτης του ΠΑΟΚ Νάτκο, ο Νιγηριανός Μούσα και ο Σέρβος Τόσιτς.

Κλαμπ Μπριζ: Είναι μάλλον η λιγότερο δυνατή από τις πιθανές αντιπάλους του Παναθηναϊκού. Η 13 φορές πρωταθλήτρια Βελγίου είχε νικήσει τους «πράσινους» πρόσφατα με 2-1 σε φιλικό. Έχει στον πάγκο της τον άλλοτε μεγάλο τερματοφύλακα Μισέλ Πρεντόμ και φέτος απέκτησε τον Χανς Βάνακεν από Λόκερεν και τον Αμπντουλαγιέ Ντιαμπί στη Λιλ, ενώ δάνεισε τον Σωκράτη Διούδη στον Πανιώνιο. Ξεχωρίζουν στο ρόστερ της ο αρχηγός Τίμι Σίμονς, ο αμυντικός Όσκαρ Ντουάρτε και ο μέσος Κλαουντεμίρ.

Άγιαξ: Τα λόγια είναι περιττά για την ομάδα που μετρά μεταξύ άλλων 33 πρωταθλήματα Ολλανδίας και 4 Κύπελλα Πρωταθλητριών. Ένας θρύλος της ομάδας, ο Φρανκ Ντε Μπουρ, είναι στον πάγκο του «Αίαντα», που προ ημερών είχε νικήσει με 2-0 τον Παναθηναϊκό σε φιλικό. Οι δευτεραθλητές απέκτησαν τον Σέρβο μέσο Γκουντέλι από την Άλκμααρ και πήραν τα δικαιώματα του Πολωνού φορ Μίλικ από τη Λεβερκούζεν, ενώ παραδοσιακά στηρίζονται σε παιδιά από τις ακαδημίες τους. Η πώληση του Ισλανδού φορ Σίγκθορσον στη Ναντ ήταν η μεγαλύτερη απώλεια που είχαν. Στο ρόστερ της ομάδας ξεχωρίζουν οι διεθνείς «οράνιε» Σίλεσεν, Χάιτινχα, Κλάασεν και ο Δανός μέσος Σένε.

Πηγή: Sport-fm.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News