Αθλητισμός

Αλλαγές στο Financial Fair Play

Μετά από τρία χρόνια λιτότητας, η UEFA τροποποιεί το Financial Fair Play, ώστε να το κάνει πιο ελκυστικό προς τους επενδυτές. Ο τρόπος είναι μέσω «εθελοντικών συμφωνιών», οι οποίες θα επιτρέπουν στις ομάδες να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα απ' ό,τι τους επιτρεπόταν μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα, όποια ομάδα προσάψει τέτοια συμφωνία θα μπαίνει σε μια τριετή περίοδο, κατά την οποία το Financial Fair Play θα «χαλαρώνει», επιτρέποντάς τους να κάνουν μεγαλύτερες επενδύσεις. Όμως, για να μπορεί να προσάψει κάποιος τέτοια συμφωνία, θα υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Οι ομάδες θα πρέπει να παρουσιάζουν πλάνο στην UEFA, με το οποίο θα δείχνουν πώς οι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις τους θα ισοσκελιστούν σε μακροπρόθεσμο διάστημα.

Με αυτόν τον τρόπο η UEFA θέλει να αντιμετωπίσει όσους την κατηγορούν, ότι στόχος του Financial Fair Play είναι η διαιώνιση του «status quo» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Δηλαδή, ότι η κυριαρχία των μεγάλων ομάδων της Ευρώπης, που έχουν τα περισσότερα έσοδα, δεν μπορεί να σπάσει, όσο δεν επιτρέπεται στις υπόλοιπες να επενδύσουν ποσά μεγαλύτερα από τα έσοδά τους, καθώς δεν τους δίνεται η ευκαιρία να αναπτυχθούν.

Χαράς ευαγγέλια λοιπόν, για όσους επενδυτές θέλουν να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα τους, αρκεί να έχουν ένα οργανωμένο πλάνο. Εντούτοις, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ομάδες που είναι τιμωρημένες από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για την παραβίαση του κανονισμού, όπως η Παρί Σεν Ζερμέν κι η Μάντσεστερ Σίτι, δε θα μπορέσουν να ευνοηθούν από την καινούργια ρύθμιση για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σχόλια