default-image

Ξεκινούν από το ΣΕΦ σήμερα οι τελικοί της Α1 του μπάσκετ

Μπάσκετ
Ξεκινούν από το ΣΕΦ σήμερα οι τελικοί της Α1 του μπάσκετ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σκηνικό επαναλαμβάνεται και φέτος, δέκατη συνεχόμενη χρονιά, στους τελικούς των πλέι οφ της Α1 του μπάσκετ, καθώς Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα... κοντραριστούν με στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίζονται με πλεονέκτημα έδρας, αλλά και πλεονέκτημα ρόστερ φέτος, την ίδια ώρα που οι «πράσινοι» κυνηγούν την υπέρβαση έχοντας ήδη κατακτήσει έναν τίτλο, αυτόν του Κυπέλλου. Η πρώτη αναμέτρηση είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 19:30 (ΟΤΕ sport4) στο κλειστό του ΣΕΦ, ενώ άπαντες επισήμαναν ότι οι τελικοί θα πρέπει να κυλήσουν χωρίς παρατράγουδα.

Στις 14 σειρές που προηγήθηκαν ο Παναθηναϊκός αναδείχτηκε νικητής στις 10 και ο Ολυμπιακός στις τέσσερις ενώ σε επίπεδο αγώνων, οι «πράσινοι» μετρούν 37 νίκες και οι «κόκκινοι» 25. Συνολικά στην ιστορία των πλέι οφ και τις μεταξύ τους αναμετρήσεις ο Παναθηναϊκός μετράει 42 και ο Ολυμπιακός 27 νίκες.

Η ιστορία αυτών των αγώνων τα έχει όλα. «Σκούπες», παιχνίδια χωρίς αύριο, αγώνες που διακόπηκαν. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό έχοντας το πλεονέκτημα της έδρας για 8η φορά απέναντι στον "αιώνιο" αντίπαλο του. Ωστόσο από τις επτά προηγούμενες, μόνο στις τρεις έφτασε στον τίτλο αφού οι "πράσινοι" κατάφεραν να στεφθούν πρωταθλητές... παρακάμπτοντας το μειονέκτημα.

Στα χρόνια του επαγγελματικού πρωταθλήματος και στις 14 φορές που οι δύο "αιώνιοι" βρέθηκαν αντιμέτωποι στους τελικούς αναδείχτηκαν κάποια αξιοσημείωτα δεδομένα...

Μένει να δούμε τι θα γράψει η ιστορία για τη φετινή σειρά των δύο «αιώνιων».

*Μόνο στις δύο σειρές σημειώθηκε "σκούπα" και οι δύο φορές από τον Παναθηναϊκό το 2006 και το 2013.

*Οχτώ φορές στους μεταξύ τους τελικούς, ο τίτλος κρίθηκε στον 5ο αγώνα. Το 3-2 είναι και το αποτέλεσμα που εμφανίζεται πιο συχνά ως τώρα στις σειρές τίτλου μεταξύ του Ολυμπιακού και τον Παναθηναϊκού. Τέσσερις φορές ο τίτλος κρίθηκε στο 3-1.

*Στους 62 αγώνες τελικής φάσης που έγιναν από το 1992 οι γηπεδούχοι νίκησαν 52 φορές και οι φιλοξενούμενοι 10.

*Το ρεκόρ περισσότερων πόντων στους "αιώνιους" τελικούς κρατάει από τον πρώτο αγώνα της σειράς του 1995 ο Εντι Τζόνσον το "κοντέρ" του οποίου είχε γράψει 34. Η μεγαλύτερη επίδοση από την πλευρά του Παναθηναϊκού είναι εκείνη του 4ου τελικού του 1996 όταν ο Νίκος Οικονόμου είχε σημειώσει 29 πόντους.

Ας θυμηθούμε βήμα-βήμα, σεζόν-σεζόν τις αναμετρήσεις των δύο "αιωνίων" στους τελικούς των πλέι οφ και τους πρωταγωνιστές τους...

Σήμερα ξεκινά και η σειρά των μικρών τελικών, με τον ΠΑΟΚ να υποδέχεται στις 18:00 (novasports2 τον Άρη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News