default-image

"Κανονικά τα Μουντιάλ σε Ρωσία και Κατάρ"

Ποδόσφαιρο
"Κανονικά τα Μουντιάλ σε Ρωσία και Κατάρ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι μόνο δεν προβληματίζονται, αλλά δηλώνουν και ικανοποιημένοι από τις κινήσεις "κάθαρσης" οι άνθρωποι της FIFA.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε ο υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Βάλτερ ντε Γκρεγκόριο, με αφορμή τις συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι τα Μουντιάλ του 2018 και του 2022 θα διεξαχθούν κανονικά σε Ρωσία και Κατάρ, αντίστοιχα.

Ο Βάλτερ ντε Γκρεγκόριο επέμεινε στη μήνυση που κατέθεσε η FIFA στις ελβετικές αρχές στα μέσα Νοεμβρίου του 2014, μια κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα τις σημερινές εφόδους στα γραφεία της.

"Είμαστε χαρούμενοι για τις τελευταίες εξελίξεις. Δεν σχετίζονται με το κονγκρέσο. Αυτό που συμβαίνει είναι καλό για τη FIFA. Δεν είναι καλό για την υστεροφημία, αλλά για όλα τα άλλα είναι καλό. Δεν θα υπήρχε λόγος να προβούμε σε μηνύσεις τον Νοέμβριο, εάν δεν ξέραμε τι θα συνέβαινε. Είναι καλή μέρα γιατί η διαδικασία συνεχίζεται και ανυπομονούμε για τα αποτελέσματα, αφού όσο δεν υπάρχουν, μένει χώρος για φημολογία. Αυτό δεν το θέλουμε. Μπορούμε να 'καθαρίσουμε' τη FIFA μέχρι ενός σημείου, μετά θέλουμε βοήθεια από τις αρχές. Γι' αυτό ζητήσαμε να ανοίξει η έρευνα, γι' αυτό καταθέσαμε το πόρισμα Γκαρσία στις αρχές".

Ο Ντε Γκρεγκόριο ρωτήθηκε αρκετές φορές για τα Μουντιάλ σε Ρωσία και Κατάρ και ήταν κατηγορηματικός: "Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 και 2022 θα διεξαχθούν στη Ρωσία και στο Κατάρ. Τι περιμένετε από εμάς; Να αρχίσουμε τη φημολογία ότι δεν θα γίνει στη Ρωσία ή στο Κατάρ το Μουντιάλ; Αυτήν τη στιγμή αυτό μπορώ να σας πω. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο".

Ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, όπως και ο γενικός γραμματέας Ζερόμ Βαλκ, δεν εμπλέκονται στις δύο υποθέσεις. Ειδικά για τον πρώτο, ο Ντε Γκρεγκόριο δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων, τόσο για τη στάση του, όσο και για τα συναισθήματά του βλέποντας τα σκάνδαλα να επιστρέφουν στη FIFA.

"Ο πρόεδρος είναι πρόεδρος της FIFA, αλλά δεν εμπλέκεται. Είναι πρόεδρος και εάν επανεκλεγεί σε 2 ημέρες, θα είναι πρόεδρος για τα επόμενα 4 χρόνια. Ο Μπλάτερ δεν χορεύει στο γραφείο του, αλλά είναι ψύχραιμος, συνεργάζεται με όλους και αυτό εννοούσα όταν έλεγα ότι είναι ήρεμος. Γνωρίζει ότι αυτό είναι η συνέπεια από αυτό που αρχίσαμε".

"Κανείς από εμάς, ούτε ο κ. Μπλάτερ, γνώριζε για τις δύο έρευνες. Δεν υπήρχε περίπτωση να το γνωρίζουμε. Μείναμε έκπληκτοι και αποφάσισα μετά από τις συζητήσεις μου με τον Μπλάτερ και τον Βαλκ να παραχωρήσουμε συνέντευξη Τύπου. Γι' αυτό είμαστε και απροετοίμαστοι".

Όσο για τα στελέχη που συνελήφθησαν, τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις, μέχρι να καταδικαστούν: "Τα μέλη που συνελήφθησαν δεν θα αποβληθούν, αφού δεν έχουν καταδικαστεί ακόμα. Για να ψηφίσουν πρέπει να είναι παρόντες, αλλά αφού δεν είναι, δεν θα ψηφίσουν. Υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας και υπάρχουν διαδικασίες, επιτροπές και αυτοί θα αποφασίσουν εάν και πότε θα αποβληθούν τα μέλη που συνελήφθησαν. Μην περιμένετε όμως στις 6 το πρωί που έγιναν οι συλλήψεις εμείς να τους αποβάλουμε. Ακόμα προσπαθούμε να συλλέξουμε πληροφορίες και να τις παραχωρήσουμε στους εισαγγελείς. Μετά θα δούμε. Να περιμένουμε τόσο σύντομα αποφάσεις, δεν είναι εφικτό. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω πόσα άτομα έχουν συλληφθεί ή τελούν υπό διερεύνηση. Δεν μπορώ να σας δώσω ονόματα. Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι την Παρασκευή και το Σάββατο για να δείτε ποιοι είναι παρόντες και ποιοι απόντες".

Σε ερώτηση σχετικά με το timing των εξελίξεων, ο Ντε Γκρεγκόριο χρησιμοποιεί την απάντηση του Ελβετού εισαγγελέα που έκανε λόγο για πιο εύκολη διαδικασία λόγω της παρουσίας των εμπλεκομένων στο κονγκρέσο, το οποίο, πάντως, θα διεξαχθεί κανονικά: "Δεν υπήρξε συζήτηση να αναβληθεί το κογκρέσο ή οι εκλογές. Όλα θα γίνουν βάσει σχεδίου".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News