Αθλητισμός

«Κατακεραυνώνουν» τη FIFA τα διεθνή ΜΜΕ

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα των προσαγωγών πολλών μεγαλοστελεχών της FIFA, τα οποία είναι «ύποπτα» για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτες κατ' εξακολούθηση, εκβιασμό και συνολικά αδικήματα τουλάχιστον 20 ετών.

Η ιταλική «Gazzetta» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έξι υψηλόβαθμα στελέχη συνελήφθησαν για χρηματισμό. Ερευνάται η συμμετοχή του Μπλάτερ. Έξι στελέχη της FIFA συνελήφθησαν στην Ζυρίχη μετά από αίτημα των Αμερικανικών Αρχών με τις κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και αδικήματα 20 ετών! Κατηγορούνται για δωροδοκία 100 εκατ. δολαρίων και ερευνάται η συμμετοχή του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Σεπ Μπλάτερ.

Η γαλλική «L' Equipe» τονίζει πως «οι Eλβετικές Αρχές επιβεβαίωσαν την Τετάρτη(27/5) ότι έξι μέλη της FIFA συνελήφθησαν στη Ζυρίχη στο ξενοδοχείο "Baur au Lac hotel" με βαριές κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τα μέλη της FIFA είχαν καταλύσει στο ξενοδοχείο με αφορμή τις εκλογές για τον νέο πρόεδρο της παγκόσμιος ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ η έρευνα θα επικεντρωθεί στις ομοσπονδίες της Βορείου και Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Στόχος των κατηγοριών περί διαφθοράς ο πρώην πρόεδρος της CONCACAF Τζακ Γουόρνερ, ο οποίος παραιτήθηκε από το πόστο του το 2011».

Στο θέμα στάθηκε με εκτενές ρεπορτάζ και η γερμανική «Bild», υπογραμμίζοντας: «Oι αστυνομικές Αρχές της Ελβετίας συνέλαβαν έξι ανώτατους αξιωματούχους της FIFA στη Ζυρίχη καθώς κατηγορούνται για διαφθορά. Θα εκδοθούν από τις ελβετικές αρχές και θα δικαστούν στις ΗΠΑ. Ανάμεσα στους συλληφθέντες σύμφωνα με το BBC βρίσκεται και ο αντιπρόεδρος της FIFA Τζέφρι Γουέμπ (Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κεντρικής Αμερικής).

Οι συλλήψεις είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την FIFA και το αφεντικό Σεπ Μπλάτερ (δεν εκδόθηκε δίωξη). Ο Μπλάτερ θέλει να εκλεγεί για 5η φορά πρόεδρος της FIFA και εκτός από τον Μπλάτερ υποψηφιότητα έχει βάλει και ο πρίγκιπας Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν της Ιορδανίας, έχοντας ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσει».

Στην Ισπανία η διαδικτυακή έκδοση της «Μarca» επισημαίνει: «Συλλήψεις έξι στελεχών της FIFA για διαφθορά. Οι συλλήψεις έγιναν ύστερα από αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ με τις κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και εκβιασμός. Ο Μπλάτερ δεν είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενους οι οποίοι είναι περισσότεροι από δέκα.

Η έρευνα αφορά εκτεταμένη διαφθορά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η FIFA αντιμετωπίζει εδώ και πολύ χρόνια την αμφισβήτηση με αφορμή την διοργάνωση των Μουντιάλ στη Ρωσία το 2018 και στο Κατάρ το 2022, από τον Δεκέμβριο του 2010 όταν είχε γίνει η ανάθεση των διοργανώσεων στις δύο χώρες. Στις ΗΠΑ ερευνάται η αιφνιδιαστική απόφαση του Tζακ Γουόρνερ και του Τζακ Μπλέιζερ να στηρίξουν την υποψηφιότητα των ΗΠΑ στην διοργάνωση του Μουντιάλ 2022».

Τέλος, ο «Guardian» αναφέρει: «Oι πληροφορίες που οδήγησαν στην σύλληψη των μελών της FIFA προήλθαν από τον Τζακ Μπλέιζερ τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Daily News, το πρώην μέλος της FIFA, έδωσε πληροφορίες στο FBI με συνομιλίες που είχε καταγράψει σε συναντήσεις που είχε με στελέχη της FIFA στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Ο Μπλέιζερ αναγκάστηκε να συνεργαστεί με το FBI καθώς τον εκβίαζε για φορολογικές υποθέσεις και απλήρωτους φόρους».

Σχόλια