default-image

Δεν άντεξε ο Ολυμπιακός, πρωταθλήτρια η Ρεάλ Μαδρίτης

Μπάσκετ
Δεν άντεξε ο Ολυμπιακός, πρωταθλήτρια η Ρεάλ Μαδρίτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε 78-59 του Ολυμπιακού στον τελικό της Ευρωλίγκας και κατέκτησε το φετινό τίτλο μέσα στο σπίτι της.

Οι «ερυθρόλευκοι» πάλεψαν για τη νίκη, αλλά οι πολλές χαμένες βολές, η αστοχία και το εκπληκτικό κρεσέντο του Κάρολ όταν το μομέντουμ ήταν υπέρ της ελληνικής ομάδας έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Ολυμπιακός δεν μπήκε εξ αρχής στη λογική του αγώνα, γι' αυτό και βρέθηκε να χάνει με 6-1. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είδε το πρόβλημα στον ρυθμό και άλλαξε στο 2ο λεπτό τον Ντάρντεν με τον Λοτζέσκι, ο οποίος μπήκε… σεληνιασμένος.

Η εικόνα άλλαξε, οι «ερυθρόλευκοι» με γρήγορες αλλαγές στο σκριν, έβγαλαν πολλά μις ματς απ στην επίθεση, ενώ ήταν πολύ καλοί στο «give and go». Την ίδια στιγμή η Ρεάλ εκδήλωνε επιθέσεις σε λιγότερο από 12-13?', γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ο Ολυμπιακός.

Το «ματς απ» με τον Κάρολ στον Σπανούλη βοήθησε τον αρχηγό του Ολυμπιακού στη δημιουργία (φόρτωσε με δύο φάουλ τους Αγιόν και Μπουρούση). Ο Λοτζέσκι με 10 πόντους σε οκτώ λεπτά, οδήγησε τους «ερυθρόλευκους» στο 15-19, αλλά και στην πλήρη επιβολή του ρυθμού.

Σε αυτό το διάστημα ήταν καθοριστική η συμμετοχή τού Πέτγουεϊ, ο οποίος εξυπηρετούσε την άμυνα με διαρκείς αλλαγές καλύτερα από τον Πρίντεζη.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η εικόνα άλλαξε άρδην. Ο Ολυμπιακός δεν είχε εύκολο καλάθι, ενώ ήταν πολύ άστοχος από τη γραμμή του φάουλ (5/7 οι γηπεδούχοι, 6/15 οι «κόκκινοι»). Ο Λάσο πήγε το παιχνίδι στη δύναμη, χρησιμοποιώντας σχήματα με Νοτσιόνι, Ρέγιες, Ρίβερς και Ματσιούλις κι ο οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν τη συγκέντρωσή τους. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν «σημάδεψαν» ούτε μία φορά τον Πρίντεζη στο χαμηλό ποστ, παρότι είχε απέναντί του κοντύτερο αντίπαλο (Ματσιούλις, ή Νοθιόνι).

Στην επίθεση, χωρίς ο Λάσο να του έχει βγάλει plays για να πάρει την μπάλα, ο Ματσιούλις έκανε τη διαφορά, συνεπικουρούμενος από τον Νοθιόνι. Το παιχνίδι… γύρισε και από το +4 ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο -7 (35-28), έχοντας χάσει με επιμέρους διαφορά 11 πόντων.

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός ζωντάνεψε, αλλά το σκορ δεν αποδίδει την εικόνα, όσον αφορά στο συγκεκριμένο διάστημα. Οι «ερυθρόλευκοι» παρότι βρέθηκαν με 11 πόντους πίσω (40-29) αντέδρασαν εντυπωσιακά. Με σερί 12-0 προηγήθηκαν με 40-41, ενώ στο ίδιο διάστημα φορτώθηκαν με τέσσερα φάουλ ο Ρέγιες και με τρία ο Γιουλ (είχε κάνει δύσκολη τη ζωή του Σπανούλη).

Μόνο που κάπου εκεί ήταν η σειρά του Κάρολ να «ζωγραφίσει» στο παρκέ. Με τρία συνεχόμενα τρίποντα κι ένα δίποντο, 11 προσωπικούς πόντους έβγαλε τη Ρεάλ ξανά στη θέση του οδηγού (51-44), για να κλείσει το δεκάλεπτο με τη διαφορά αναλλοίωτη (53-46) στους επτά πόντους, όσοι ήταν και στο ημίχρονο.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός έμεινε από ενέργεια. Κι αυτό ήταν εμφανές στις κινήσεις όλων. Η υπερπροσπάθεια με την ΤΣΣΚΑ κόστισε σε δυνάμεις και η Ρεάλ (πήρε δύναμη από τον κόσμο της, μετέδωσε την ενέργεια και την μετέτρεψε σε αγωνιστικό πάθος) έκανε το παιχνίδι της.

Το τρίποντο του Κώστα Σλούκα (62-55) έδωσε ελπίδες, αλλά στο τελευταίο πεντάλεπτο οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους. Δυο ελεύθερα τρίποντα (Πρίντεζης και Μάντζαρης) δεν βρήκαν στόχο, αντίθετα ο Νοτσιόνι ευστόχησε, πήγε τη διαφορά στο +10 κι έδωσε (ουσιαστικά) τέλος στη σεμνή τελετή.

Οι βολές παρέμειναν «μαύρη τρύπα» κι έτσι ως το φινάλε δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση με τη διαφορά να φτάνει τη μέγιστη τιμή της στο φινάλε του αγώνα.

Τα δεκάλεπτα: 15-19, 35-28, 53-46, 78-59.

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ρίβερς 5 (1), Φερνάντεθ 7 (1), Νοσιόνι 12 (2), Καμπάτσο, Ματσιούλις 9 (2), Ρέγες 2, Ροντρίγκεθ 11 (1), Αγιόν 2, Κάρολ 16 (4), Γιουλ 12 (2), Μπουρούσης, Σλότερ 2.

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 2, Χάντερ 10, Ντάνστον 4, Σπανούλης 3, Παπαπέτρου, Σλούκας 10 (2), Πρίντεζης 11, Αγραβάνης, Μάντζαρης 1, Λαφαγέτ 1, Ντάρντεν, Λοτζέσκι 17 (3).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News