Αθλητισμός

Αρνητικά απάντησε στη FIBA η Ευρωλίγκα

Συνεχίζεται η κόντρα της Ευρωλίγκα με την FIBA και κανείς δε γνωρίζει που θα οδηγήσουν τα πράγματα. Αυτή τη φορά ο Τζόρντι Μπερτομέου, απέστειλε επιστολή στην FIBA, μέσω της οποίας της γνωστοποιεί, ότι τόσο οι σύλλογοι όσο και οι εθνικές λίγκες απορρίπτουν τα προκριματικά διεθνών διοργανώσεων μέσα στη σεζόν.

Η επιστολή στον γενικό γραμματέα της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν, που υπογράφεται από τον εκτελεστικό διευθυντή της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου έχει ως εξής:

«Η Ένωση των συλλόγων και οι μέτοχοί της συναντήθηκαν στις 6 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη και συμφώνησαν ομόφωνα να στείλουν αυτή την επιστολή εκφράζοντας την επίσημη θέση τους. Αυτή εγκρίθηκε από τα μέλη της Ευρωλίγκας, συγκεκριμένα από τους συλλόγους και τις εθνικές λίγκες.

Οι σύλλογοι αποτελούν τη βάση και τα θεμέλια του μπάσκετ παγκοσμίως. Συνεπώς θα πρέπει να εκπροσωπούνται και να συμμετέχουν σε όλες τις αποφάσεις που επηρεάζουν τη δραστηριότητά τους.

Οι διασυλλογικές διοργανώσεις πρέπει να διοργανώνονται από επαγγελματικές λίγκες, συνεπώς στην Ευρώπη η εταιρεία που έχουν συστήσει σύλλογοι και εθνικές λίγκες πρέπει να συνεχίσει να διοργανώνει την Ευρωλίγκα και το Eurocup.

Η δουλειά της Ένωσης αυτής τα τελευταία 15 χρόνια έχει ανεβάσει το επίπεδο των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων υψηλότερα από κάθε άλλη φορά σε όλους τους τομείς.

Οι Εθνικές ομάδες είναι σημαντικό κομμάτι του μπάσκετ και πρέπει να υποστηρίζονται από την Ένωση αυτή, τους συλλόγους και τις εθνικές λίγκες, όπως συνέβαινε τα τελευταία 15 χρόνια. Η Ένωση, οι σύλλογοι και οι εθνικές λίγκες απορρίπτουν την καθιέρωση αγώνων των εθνικών ομάδων στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Αυτά τα παράθυρα διεξαγωγής αγώνων δεν δίνονται αποδεκτά.

Η FIBA έχει συμφωνήσει με το ΝΒΑ και τις ομάδες του για τη συμμετοχή στο νέο καλεντάρι των διοργανώσεων της FIBA που θα ισχύει από το 2017. Η Ένωσή μας ζητεί να συζητήσει με τη FIBA για να βρεθεί μια πιο αποδεκτή λύση, διατηρώντας τις αρχές που έχουν όλοι οι μέτοχοι.

Οι δραστηριότητες των συλλόγων παράγουν τα μεγαλύτερα κέρδη στο χώρο του μπάσκετ και οι σύλλογοι είναι αυτοί που φροντίζουν για τους παίκτες. Οι εθνικές ομοσπονδίες πρέπει να σέβονται τη δραστηριότητα των συλλόγων και να συνεχίσουν να φροντίζουν για το καλό των παικτών εξασφαλίζοντας ότι: θα έχουν τουλάχιστον ένα μήνα ξεκούρασης από κάθε δραστηριότητα, θα υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόγραμμα ασφάλισης για την παρουσία τους στις εθνικές ομάδες (προπονήσεις, αγώνες και διοργανώσεις) και θα υπάρχει κατανομή των κερδών από τις διεθνείς διοργανώσεις με τους συλλόγους για να αποζημιώνονται για την παραχώρηση των παικτών, όπως συμβαίνει σε άλλα αθλήματα.

Περιμένουμε οι παραπάνω παρατηρήσεις να απαντηθούν καταλλήλως και το συντομότερο δυνατό και είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε διευκρίνιση είναι αναγκαία».

Σχόλια