default-image

«Όλα γίνονται για τα εκατομμύρια του Champions League»

Ποδόσφαιρο
«Όλα γίνονται για τα εκατομμύρια του Champions League»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χείμαρρος» ήταν ο Πέτρος Κωνσταντινέας μιλώντας στη βουλή για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διαιτητής δάκρυσε μιλώντας από το βήμα κι αφού τόνισε ότι πρέπει να τελειώσει η λογική της ζούγκλας στο ποδόσφαιρο, σημείωσε ότι στο βωμό των 25 εκατ. ευρώ από το Champions League επιτρέπεται κάθε παρανομία στο χώρο του.

Σημείωσε, δε, ότι ο ίδιος χλευάστηκε και αποκλήθηκε γραφικός και κάλεσε τους υπόλοιπους βουλευτές να συνδράμουν ώστε να έρθει η άνοιξη στον ελληνικό αθλητισμό.

Αναλυτικά όσα είπε ο Κωνσταντινέας

«Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν μένουμε στα λόγια, επιλογή μας είναι η πράξη. Ο αθλητικός νόμος είναι ένα εργαλείο επιβολής. Από το 2004 και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες δημιουργήθηκε ένα σύστημα της πιο σκληρής εκμετάλλευσης.

Κανένας πλέον δεν πιστεύει ότι με προσήλωση στα αθλητικά ιδανικά θα επιβιώσει στο χώρο. Τα 25 εκατ. ευρώ του Τσάμπιονς Λιγκ αποτελούν το μοναδικό στόχο και για να επιτευχθεί επιτρέπεται κάθε παρανομία. Η λογική της ζούγκλας κυριαρχεί και διαχέεται από το ποδόσφαιρο στο μπάσκετ και στο χάντμπολ. Ακόμη και σε παιχνίδια με μικρά παιδιά.

Η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει και το κάνει ουσιαστικά. Εφαρμόζει όσα η λαϊκή κυριαρχία της ανέθεσε. Το νομοσχέδιο είναι το πρώτο βήμα για να βάλει τέρμα στην ασυδοσία. Θα συμβάλλετε ή θα μείνετε μόνο στα λόγια;

Πρέπει να πάρουν τις ευθύνες τους και οι παράγοντες. Η ίδια η ΕΠΟ οφείλει να γνωρίσει το αυτονόητο. Ότι πρέπει να εναρμονίσει το καταστατικό της με το αντίστοιχο των FIFA και UEFA και όχι να παίζει το χαλασμένο τηλέφωνο. Δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα.

Οφείλει να συστήσει επιτροπή δεοντολογίας, επιτροπή για τους στημένους αγώνες. Δεν έχει εναρμονιστεί με τον κώδικα ηθικής, αλλά με των ανακριτικών γραφείων που βλέπουμε στις τηλεοράσεις. Έπρεπε να έρθει ο γραμματέας της UEFA για να εξαιρέσουν όσους κατηγορούνται για την εγκληματική οργάνωση.

Υπήρξα μοναχικός καβαλάρης όταν με χλεύαζαν και με έλεγαν γραφικό. Έκανα καταγγελίες στη δικαιοσύνη και όχι στις κάμερες. Συνεχίζω να υπηρετώ τον κόσμο του ποδοσφαίρου ως βουλευτής. Σας μεταφέρω τον πόθο του κόσμου για την άνοιξη του ποδοσφαίρου. Ο αθλητισμός ενώνει. Είναι μήνυμα στην κοινωνία του αθλητισμού. Θα τη φτιάξουμε την άνοιξη στον Αθλητισμό».

Όσο για τους υπόλοιπους εκπροσώπους των κομμάτων, είπαν επιγραμματικά

Παναγιώτα Δριτσέλη, ΣΥΡΙΖΑ

«Αυτό είναι ένα νομοσχέδιο τομή, που αλλάζει τα αθλητικά δρώμενα στη χώρα. Συνεργασία κατά της διαφθοράς. Στημένοι αγώνες, εγκληματική οργάνωση. Δικαιούται η Πολιτεία να σιωπά; Η ίδια η UEFA έχει δηλώσει ότι θα βοηθήσει την Πολιτεία να εξαλειφθούν οι παθογένειες, παρά την κινδυνολογία για Grexit».

Κώστας Κουκοδήμος, ΝΔ

«Μιλάμε για κωλοτούμπα. Αν ήταν εργόχειρο θα είχατε κάνει την προίκα σας. Θα μας βρείτε μπροστά σας. Θα έπρεπε να χρησιμοποιήσετε και την εμπειρία μας και τη γνώση μας αλλά εσείς επιλέξατε τη ρήξη. Γιατί επιλέξατε το δρόμο της ρήξης; Το νομοσχέδιο αυτό δεν δίνει λύσεις. Ξοδέψαμε χρόνο για να σας πείσουμε ότι θα ήταν καταστροφικό το Grexit και έρχεστε σήμερα να κάνετε βελτιώσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Παύλος Χαϊκάλης, ΑΝΕΛ

«Έχουμε ένα θέμα κ.Υπουργέ με τη λέξη εσωτερικές στο άρθρο 15. Η UEFA χρησιμοποιεί τη λέξη it's own και όχι internal. Εμείς δεν θα πάρουμε την ευθύνη του αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη. Όταν το απόγευμα συζητήσουμε επί των άρθρων, δεν θα ψηφίσουμε το 15, αν δεν είναι ξεκάθαρο. Στο νομοσχέδιο κυρίαρχο ρόλο έχει το ποδόσφαιρο και το σημαντικό είναι ότι πλέον θα υπάρχουν τακτικοί δικαστές οι οποίοι θα ορίζονται από το κράτος. Το καλύτερο θα ήταν να μην υπάρχουν ελληνικές ομάδες στο στοίχημα. Πρέπει να καλέσει στο τραπέζι η Πολιτεία την ΕΠΟ. Να αλλάξει το εκλογικό σύστημα στην ΕΠΟ».

Γιάννης Γκιόκας, ΚΚΕ

«Προτείναμε την κατάργηση των ομάδων μας από το στοίχημα, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Οι ΠΑΕ και ΚΑΕ να ελέγχονται στο υπουργείο Ανάπτυξης. Μιλάμε για επιχειρήσεις» ενώ για το θέμα των δικαστών πρόσθεσε: «Εμείς θα ψηφίζαμε το άρθρο για τους τακτικούς δικαστές ως είχε. Τι είναι αυτή η λίστα; Κάτι σαν μενού που θα επιλέγει η ΕΠΟ ποιος δικαστής της αρέσει και ποιος όχι, για να δικάζουν; Θα τη βρούμε μπροστά μας αυτή τη διάταξη όπως και την αλλαγή στο άρθρο 15 για τις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΠΟ».

Τέρενς Κουίκ, υπουργός Επικρατείας ΑΝΕΛ

«Βάζουμε πλάτη όχι στο νομοσχέδιο αλλά στον υπουργό ο οποίος φέρνει το νομοσχέδιο. Είναι αφελής όποιος νομίζει ότι η βία δεν ξεκινά μέσα από τα σπίτια. Μου κάνει εντύπωση πως γίνεται τα γήπεδα όταν παίζουμε champions league να είναι εκκλησίες και να μην ξέρουμε αν θα τελειώσει ένα παιχνίδι πρωταθλήματος.

Είναι μέτρα τα οποία εφαρμόζονται, στο Καραϊσκάκη υπάρχουν κάμερες, στα άλλα γήπεδα υπάρχουν;. Μπορεί να συνεχιστεί αυτή η αθλιότητα χωρίς καμία παρέμβαση είτε από παράγοντες είτε από την ΕΠΟ; Σε ότι αφορά τα ΜΜΕ, θα ήμουν ο τελευταίος που θα επέβαλα λογοκρισία σε ένα επάγγελμα που υπηρέτησα τόσα χρόνια. Αλλά εγώ υπηρέτησα και το αθλητικό ρεπορτάζ σε εποχές που οι τίτλοι δεν είναι αυτοί που είναι τώρα. Οφείλουν στα πλαίσια του κοινωνικού τους ρόλου να επεμβαίνουν, όπου νομίζουν ότι υπάρχουν δημοσιεύματα που προβάλλουν τη βια. Όλη αυτή η ιστορία δεν καταλήγει σε χαμένους και ηττημένους. Ο υφυπουργός έφερε ένα νομοσχέδιο, ναι διαβουλεύτηκε με τη FIFA και καλά έκανε.

Αν όλα αυτά τα οποία ελέχθησαν σε εκείνη τη συνάντηση τηρήθηκαν. Η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία χειρίζεται τα του οίκου της, αρχίζουμε και παίζουμε με τις λέξεις, εγώ θα σεβαστώ το παιχνίδι με τις λέξεις. Εγώ λέω να περιμένουμε την απάντηση της UEFA. Νομίζετε ότι με αυτή τη διατύπωση που έχει δώσει ο υπουργός ότι δεν θα μπορέσει να επέμβει; Το Gr-exit δεν έγινε και επιτέλους ηρεμήσαμε. Μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουμε πάλι θετικό πρόσημο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News