Αθλητισμός

Αποφεύχθηκε το Grexit του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά τις αλλαγές

Ο Σταύρος Κοντονής ανακοίνωσε στην τρίτη ημέρα συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τις παρεμβάσεις που έγιναν στο αθλητικό νομοσχέδιο προκειμένου να φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής και να ψηφιστεί.

Έπειτα από την καθοριστική χθεσινή συζήτηση με τον γενικό γραμματέα της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο υφυπουργός Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι προστέθηκε στο άρθρο 15 η επίμαχη αναφορά για την αυτοδιοικητική λειτουργία της ΕΠΟ, σύμφωνα με την οποία «θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ρυθμίζονται από την ΕΠΟ στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία και τους Κανονισμούς της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, των οποίων είναι μέλος η ΕΠΟ».

Σχετικά με το δικαίωμα του Υπουργείου να απαγορεύει τη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η μόνη διαφοροποίηση αφορά τον χρόνο εκτέλεσης της ποινής. Ο Σταύρος Κοντονής προσέθεσε στο νομοσχέδιο ότι σε μια τέτοια περίπτωση και για να μην ανατρέπεται ο προγραμματισμός των διεθνών ομοσπονδιών, η ομάδα θα τιμωρείται από την επόμενη και όχι την τρέχουσα σεζόν.

Επίσης, ο υφυπουργός δέχθηκε εν τέλει για μία και μόνο σεζόν, τη σεζόν 2015-16, οι ομάδες των πρώτων κατηγοριών να αγωνίζονται κεκλεισμένων θυρών σε περίπτωση που τα γήπεδα που χρησιμοποιούν δεν έχουν προλάβει να εγκαταστήσουν συστήματα ηλεκτρονικού εισιτηρίων και καμερών. Σε περίπτωση παράβασης θα ανακαλείται αυτόματα το πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα από την ΕΕΑ. Η εν λόγω διάταξη προστέθηκε στο άρθρο 2 παρ.11.

Προστέθηκε επίσης στο νομοσχέδιο, μετά από αίτημα της ΕΠΟ, ότι οι αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων θα λαμβάνονται υποχρεωτικά έως και δέκα ημέρες μετά τη συζήτηση της υπόθεσης για να μην υπάρχει χρονοτριβή. Το ανταποδοτικό τέλος για την αμοιβή των δικαστικών αναστέλλεται για δύο χρόνια λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Τέλος, για τα πρόστιμα στον αθλητικό Τύπο και παρά τις παρεμβάσεις από τον ΠΣΑΤ, ο Σταύρος Κοντονής ήταν ανένδοτος.

«Δεν υπήρξε καμία υπαναχώρηση. Ό,τι βελτιωτικό, το υιοθετήσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Κοντονής.

Σχόλια