default-image

Ολική ρήξη με FIBA

Μπάσκετ
Ολική ρήξη με FIBA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ολική ρήξη με τη FIBA έρχεται το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Με κοινή τους επιστολή, οι κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης (ανάμεσά τους και ο ΕΣΑΚΕ), αλλά και η Ευρωλίγκα, ενημερώνουν τον γενικό γραμματέα της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Πάτρικ Μπάουμαν, πως δεν δέχονται την καθιέρωση προκριματικών για τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων μεσούσης της περιόδου από το 2017.

Παράλληλα θέτουν μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως την αποζημίωση των ομάδων για τη διάθεση των αθλητών τους, μέχρι και την ασφάλισή τους. Τα ζητήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στην ήδη υπάρχουσα φημολογία πως η FIBA Europe ετοιμάζει δική της διοργάνωση στη θέση της Ευρωλίγκας.

Η επιστολή υπογράφεται από την ελληνική, την ισπανική, τη γαλλική, τη γερμανική, την ιταλική, τη λιθουανική, την ισραηλινή και την Αδριατική Λίγκα, αλλά και την Ευρωλίγκα.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής: «Η Ένωση Συλλόγων της Ευρώπης και οι διοργανώτριες αρχές των εγχώριων πρωταθλημάτων συναντήθηκαν στις 15 Απριλίου του 2015 στη Βαρκελώνη και συμφώνησαν να στείλουν αυτή την επιστολή εκφράζοντας τις επισημάνσεις τους και μια κοινή θέση σχετικά με το σύστημα διοργανώσεων της FIBA και το καλεντάρι από το 2015, μέσα στα όρια της προθεσμίας που μας είχατε δώσει από τις 23 Ιανουαρίου.

-Οι Εθνικές ομάδες αποτελούν σημαντικό κομμάτι του μπάσκετ και πρέπει να υποστηρίζονται από την Ένωση Συλλόγων της Ευρώπης, τις εγχώριες λίγκες και τους συλλόγους, όπως έχει συμβεί τα τελευταία 15 χρόνια.

-Οι σύλλογοι αποτελούν τη βάση και τα θεμέλια του μπάσκετ παγκοσμίως. Συνεπώς θα πρέπει να εκπροσωπούνται και να συμμετέχουν σε όλες τις αποφάσεις που μπορούν να έχουν επίδραση στις δραστηριότητές τους.

-Η Ένωση Συλλόγων της Ευρώπης, οι εγχώριες λίγκες και οι σύλλογοι απορρίπτουν τη διεξαγωγή αγώνων εθνικών ομάδων στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Συνεπώς, τα «παράθυρα» αυτά μέσα στη διάρκεια της σεζόν για τους συλλόγους κρίνονται μη αποδεκτά.

-Βρέθηκε μια λύση από τη FIBA σχετικά με το ΝΒΑ και τη συμμετοχή των συλλόγων στο σύστημα διοργανώσεων της FIBA και το καλεντάρι από το 2017. Η Ένωση Συλλόγων της Ευρώπης και οι εγχώριες λίγκες ζητούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ξανά με τη FIBA για να βρουν μια αποδεκτή λύση, διατηρώντας τις αρχές που έχουν οι υπόλοιποι έτεροι.

-Οι δραστηριότητες των συλλόγων αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία της οικονομίας στο χώρο του μπάσκετ και οι σύλλογοι είναι αυτοί που φροντίζουν για το καλό των παικτών. Οι εθνικές ομοσπονδίες πρέπει να σέβονται τη δραστηριότητα των συλλόγων και να φροντίζουν τους αθλητές διασφαλίζοντας πως: θα έχουν ξεκούραση τουλάχιστον ενός μήνα, θα καθιερωθεί ένα παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας για τις προπονήσεις, τους αγώνες και τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων, θα μοιράζονται τα έσοδα από τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων με τους συλλόγους, ώστε να αποζημιώνονται για τη διάθεση των αθλητών όπως συμβαίνει σε άλλα αθλήματα.

Περιμένουμε τα παραπάνω ζητήματα να αντιμετωπιστούν με τον κατάλληλο τρόπο και εγκαίρως, ενώ είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση που θεωρείται απαραίτητη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News