default-image

Ο μεγάλος κίνδυνος αποκλεισμού λόγω... αυτοδιοίκητου

Ποδόσφαιρο
Ο μεγάλος κίνδυνος αποκλεισμού λόγω... αυτοδιοίκητου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Grexit μοιάζει πιο πιθανό από ποτέ μετά την απόφαση του Σταύρου Κοντονή να έρθει σε πλήρη ρήξη με τη FIFA και την UEFA συμπεριλαμβάνοντας στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο άρθρο που ακυρώνει το αυτοδιοίκητο, για το οποίο είναι τόσο προστατευτικές οι ανώτατες διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές.

Το σενάριο του αποκλεισμού της Ελλάδας από τους κόλπους των δύο διεθνών ομοσπονδιών είναι πραγματικά εφιαλτικό και οι συνέπειες ανυπολόγιστες, τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε επίπεδο οικονομικό και… ενδιαφέροντος.

Η πρώτη και μεγαλύτερη συνέπεια αφορά στο ότι θα… κλείσουν τα σύνορα για τις ελληνικές ομάδες. Σε εθνικό επίπεδο, τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα όλων των ηλικιών, αλλά και των δύο φύλων, θα αποκλειστούν από τις διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό σημαίνει πως θα μπει πρόωρο τέλος στην ούτως ή άλλως δύσκολη προσπάθεια της Εθνικής Ανδρών να περάσει στα τελικά του Euro 2016, ενώ οι Εθνικές Παίδων και Νέων δεν θα συμμετέχουν στην τελική φάση των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων που θα γίνουν σε Βουλγαρία και… Ελλάδα.

Αντίστοιχες συνέπειες θα έχουν και οι ελληνικοί σύλλογοι, που θα τεθούν αυτομάτως εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων, Champions League και Europa League, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες. Δεν θα επιτρέπονται καν διεθνή φιλικά για τις ελληνικές ομάδες, εθνικές και συλλόγους!

Οι σύλλογοι θα αποκτήσουν τεράστιο πρόβλημα, καθώς δεν θα μπορούν να αποκτήσουν από ομάδες του εξωτερικού ξένους ποδοσφαιριστές ή ακόμη και να πουλήσουν Έλληνες παίκτες σε ξένες ομάδες. Παράλληλα, οι ξένοι ποδοσφαιριστές θα αποκτήσουν δικαίωμα προσφυγής στη FIFA και μέσω αυτής θα εξασφαλίσουν τη λύση του συμβολαίου τους, με συνέπεια την αποδυνάμωση των ελληνικών συλλόγων.

Η ΕΠΟ δεν θα έχει λόγο στα κέντρα αποφάσεων του ποδοσφαίρου σε διεθνές επίπεδο, τα μέλη της δεν θα μπορούν να έχουν ρόλο ή συμμετοχή σε επιτροπές υπερκείμενων ποδοσφαιρικών αρχών, ενώ η ομοσπονδία θα τεθεί εκτός όλων των διεθνών προγραμμάτων, πολλά εκ των οποίων περιλαμβάνουν και οικονομική βοήθεια για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Τα σύνορα θα κλείσουν ακόμη και για τους Έλληνες διαιτητές, αφού δεν θα υπολογίζονται στους ορισμούς για διεθνείς διοργανώσεις, εθνικές ή διασυλλογικές.

Όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν σε απαξίωση του «προϊόντος» που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο, με το ενδιαφέρον του φιλάθλου κοινού να πέφτει κατακόρυφα και τα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγούς να πέφτουν ακόμη περισσότερο προκαλώντας προβλήματα ζωτικής σημασίας για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News