default-image

ΑΕΚ: 91 χρόνια από την ίδρυσή της

Ποδόσφαιρο
ΑΕΚ: 91 χρόνια από την ίδρυσή της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ΑΕΚ κοιτάζει και πάλι ψηλά και προσφέρει ξανά στους οπαδούς της όραμα και ελπίδα. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΑΕ για τα σημερινά 91α γενέθλια από την ίδρυση του συλλόγου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τα 91 χρόνια της ιστορίας της συμπληρώνει σήμερα 13 Απριλίου η ΑΕΚ! Ο σύλλογος που ιδρύθηκε το 1924 για να «στεγάσει» τους Κωνσταντινουπολίτες και Μικρασιάτες αθλητές της Αθήνας, έμελλε να γίνει πανελλήνιο σύμβολο και να αποκτήσει διεθνή αναγνώριση, κυρίως με τις επιτυχίες του στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Η πρωταγωνιστική παρουσία, όμως, της ΑΕΚ και σε άλλα ατομικά και ομαδικά αθλήματα, την έχει αναδείξει σε έναν από τους συλλόγους-πυλώνες του ελληνικού αθλητισμού διαχρονικά.

Μια παρέα αθλητών από την Πόλη που επιθυμούσε διακαώς να συνεχίσει τη δραστηριότητά της και στη νέα της πατρίδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον μεγάλο διωγμό, αποφάσισε σαν σήμερα πριν από 91 χρόνια την ίδρυση της Αθλητικής Ενωσης Κωνσταντινούπολης.

Στο κατάστημα αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου στη στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου 24 στην Αθήνα, οι Αιμίλιος και Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, εκδότης της εφημερίδας «Πρόοδος» στην Πόλη και αργότερα υπουργός και βουλευτής της κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου στην Αθήνα), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης (σπουδαίος σκιτσογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ), Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης και πολλοί ακόμα έγραψαν την πρώτη σελίδα μιας μεγάλης ιστορίας.

Η ιδρυτική Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου του 1924 και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο είχε την εξής σύνθεση: πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Σπανούδης, αντιπρόεδρος ο Νίκος Ελεόπουλος, γενικός γραμματέας ο Κώστας Δημόπουλος, ταμίας ο Τιμολέων Τάγαρης και σύμβουλοι οι Μενέλαος Καροτσιέρης και Μίλτος Ιερεμιάδης. Αργότερα προστέθηκε και ο Φωκίων Δημητριάδης. Στις 7 Ιουλίου 1924 κατατέθηκε στις αρμόδιες αρχές η αίτηση σύστασης του συλλόγου και στις 18 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, το Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 3844 απόφαση αναγνώρισε τη σύσταση του σωματείου.

Το πρώτο Καταστατικό ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σκοπός του συλλόγου είναι η περισυλλογή και συγκέντρωσις των εκ Κωνσταντινουπόλεως εν Αθήναις και Πειραιεί Αθλητών προς συνέχισιν του έργου των διαφόρων Αθλητικών Σωματείων Κωνσταντινουπόλεως, των οποίων ενεργά μέλη ήσαν οι αθληταί ούτοι». Η πρώτη πρόχειρη στέγη της ΑΕΚ ήταν η ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων) όπου η ΑΕΚ απέκτησε ένα δικό της γραφειάκι μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Ελεόπουλου, ο οποίος ήταν, αντιπρόεδρος και καθηγητής του Κολεγίου Αθηνών.

Πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας της ΑΕΚ δεν ήταν η νίκη επί του Ολυμπιακού με 3-2 στο φαληρικό ποδηλατοδρόμιο –όπως πιστευόταν επί δεκαετίες- αλλά το 1-1 με τον Ατρόμητο τον Οκτώβριο του 1924. Παράλληλα με το τμήμα ποδοσφαίρου το 1924 ιδρύθηκε το τμήμα καλαθοσφαίρισης και το τμήμα στίβου. Το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια εγκαινιάστηκε το 1930 και το 1932 η ΑΕΚ κατέκτησε τον πρώτο ποδοσφαιρικό τίτλο της, το Κύπελλο Ελλάδας.

Σε αυτά τα 91 χρόνια, η ΑΕΚ κατέκτησε κάθε τίτλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ εκπροσώπησε την Ελλάδα διεθνώς όσο λίγοι σύλλογοι. Ομως και τα άλλα τμήματα του συλλόγου έγραψαν χρυσή ιστορία, με πιο χαρακτηριστικούς τους δύο ευρωπαϊκούς τίτλους της ομάδας μπάσκετ, το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1968 και το Κύπελλο Σαπόρτα του 2000.

Ατενίζοντας το μέλλον προς τη συμπλήρωση ενός αιώνα ιστορίας, η ΑΕΚ κοιτάζει και πάλι ψηλά και προσφέρει ξανά στους οπαδούς της όραμα και ελπίδα. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά σε όλους!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News