Αθλητισμός

Κήρυξε πτώχευση η Πάρμα

Ημέρα θλίψης είναι η σημερινή για τους φίλους της Πάρμα εντός κι εκτός Ιταλίας. Μετά από 102 χρόνια ιστορίας, η ομάδα κήρυξε πτώχευση, απόφαση που λήφθηκε μετά από μια σύντομη ακροαματική διαδικασία από την ιταλική δικαιοσύνη.

Χτυπημένη καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς από οικονομικά προβλήματα και με τον πρόεδρό της, Τζιαμπιέτρο Μανέντι να έχει ήδη συλληφθεί για ξέπλυμα χρήματος, το μέλλον του συλλόγου ήταν λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένο.

Πλέον, στην ευχέρεια των πιστωτών είναι το τι θα κάνουν με τα περιουσιακά στοιχεία της ομάδας, ενώ ορισμένοι απευθύνουν έκκληση ώστε να συνεχίσει να υπάρχει τουλάχιστον ως το τέλος της τρέχουσας σεζόν με χρήματα που θα καταβάλουν οι υπόλοιπες ομάδες.

Έτσι, θα της επιτρέψουν ένα αξιοπρεπές «αντίο» από τη Serie A, κίνηση που παράλληλα θα διασφαλίσει και τους υπόλοιπους, που σε περίπτωση αποχώρησης της Πάρμα θα χάσουν πολύ περισσότερα λεφτά από τηλεοπτικά δικαιώματα και άλλα συμβόλαια.

Η Πάρμα κέρδισε πολυάριθμους φίλους τη δεκαετία του ΄90 όταν κατέκτησε τίτλους μέσα κι έξω από τα σύνορα. Κυριότερες διακρίσεις της τα δύο Κύπελλα UEFA (1995, 1999), το Κύπελλο Κυπελλούχων (1993, φιναλίστ στην ίδια διοργάνωση μία χρονιά μετά) και το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ το 1993.

Υπό την καθοδήγηση του Νέβιο Σκάλα ανέβηκε κατηγορία και κατέκτησε τους πρώτους της τίτλους, ενώ επί ημερών Κάρλο Αντσελότι (1996-98) έφτασε μέχρι τους ομίλους του Champions League. Ακολούθησε ο γνωστός από το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό, Αλμπέρτο Μαλεζάνι, ο οποίος την οδήγησε στο τελευταίο ευρωπαϊκό της τρόπαιο.

Το Κύπελλο Ιταλίας του 2002 (το ένα από τα τρία που έχει στην τροπαιοθήκη της, όπως κι ένα Σούπερ Καπ το 1999) ήταν οι τελευταίοι τίτλοι για μια ομάδα με τα χρώματα της οποίας αγωνίστηκαν στο παρελθόν θρύλοι όπως οι Κρέσπο, Καναβάρο, Ασπρίγια, Βερόν, Τζόλα, Μπουφόν, Σενσίνι, Ντίνο Μπάτζιο, Ταφαρέλ, Τιράμ, Στόιτσκοφ, Αλμέιδα και πολλοί άλλοι.

Σχόλια