Αθλητισμός

Τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου κατά της βίας

Για άλλη μία φορά ο υφυπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής εξέφρασε την πεποίθηση της κυβέρνησης να πατάξει τη βία στα ελληνικά γήπεδα επαναλαμβάνοντας ότι το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχουν οι ελληνικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις παραμένει ανοικτό.

Ο κ. Κοντονής ανέλυσε σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα "Aγορά" τον τρόπο με τον οποίο η Πολιτεία θα επεμβαίνει πλέον σε τέτοιου είδους φαινόμενα, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση πολύ σύντομα στη Βουλή.

Για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει να εισάγει στη Βουλή: "Θα εισάγουμε πολύ σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο θα θέτει ένα πλαίσιο ελέγχου και ουσιαστικής παρέμβασης εκ μέρους της πολιτείας στα θέματα του αθλητισμού για να παταχθούν φαινόμενα βίας και διαφθοράς. Η εγκατάσταση ηλεκτρονικού εισιτηρίου επιτέλους θα εφαρμοστεί ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή αγώνων επαγγελματικής κατηγορίας σε όλα τα αθλήματα. Το δυσάρεστο είναι ότι για το σύστημα αυτό έχουν δαπανηθεί περί τα 13-14 εκατομμύρια ευρώ και αποτέλεσμα δεν υπάρχει.

Παράλληλα, θα δίνεται στην πολιτεία η δυνατότητα να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα στις ΠΑΕ που φέρουν ευθύνη για επεισόδια. Θα υπάρχουν αυστηρές ποινικές κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα, σε περίπτωση που προάγουν τη βία. Επίσης, θα προχωρήσουμε στη βελτίωση του νόμου που αφορά τους παλαιούς συνδέσμους και τη μετεξέλιξή τους σε σύγχρονες λέσχες, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου, και θα μπει ένα τέλος σε αυτό το καθεστώς ανομίας. Αυτά είναι κάποια από τα πρώτα μέτρα που θα φέρουμε στη Βουλή. Αλλά, όπως προανέφερα, το σημαντικό είναι να εφαρμοστούν τα μέτρα στο πλαίσιο της ισονομίας".

Για τη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη: "Θέλουμε οι ομάδες μας να συμμετέχουν στις διεθνείς διοργανώσεις, όμως σε περίπτωση που οι αναγκαίες κατ΄ εμάς νομοθετικές ρυθμίσεις προσκρούσουν στο λεγόμενο αυτοδιοίκητο, δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να πάρουμε τις ομάδες από την Ευρώπη για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Το κυρίαρχο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξουν πρωταθλήματα που θα βασίζονται στην αξιοκρατία, την ισονομία και τον υγιή ανταγωνισμό. Αν διαπιστώσουμε ότι τίθενται εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια, σας δηλώνω ότι θα τα υπερφαλαγγίσουμε.

Όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν οι πάντες ότι η Ελλάδα είναι ένα συγκροτημένο κράτος δικαίου και δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία παραβίαση του άρθρου 16 παρ. 9 του Συντάγματος που αφορά τον αθλητισμό και τα δικαιώματα προστασίας και εποπτείας του κράτους σε όλα τα αθλητικά ζητήματα.

Πολύ περισσότερο, πρέπει να σας αναφέρω ότι η κυβέρνηση το αυτοδιοίκητο φορέων και οργανισμών όχι μόνο το αποδέχεται, αλλά επιδιώκει να υπάρχει ουσιαστικά"

Σχόλια