default-image

Το μπάσκετ θρηνεί το χαμό του Ντιν Σμιθ

Μπάσκετ
Το μπάσκετ θρηνεί το χαμό του Ντιν Σμιθ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θάνατο του Ντιν Σμιθ θρηνεί το αμερικανικό και όχι μόνο μπάσκετ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών.

Ο επί 36 χρόνια προπονητής των Ταρ Χιλς του Νορθ Καρολάινα στο NCAA (1961-1997) άφησε την τελευταία πνοή του στο σπίτι του, αφήνοντας πίσω τη σύζυγό του και πέντε παιδιά. Τα τελευταία χρόνια (από το 2010) έπασχε από άνοια. Είχε γεννηθεί στις 28 Φεβρουαρίου του 1931, ενώ θεωρείται ο εμπνευστής της άμυνας με παγίδες. Ήταν, μεταξύ άλλων, ο προπονητής που ανέδειξε το Μάικλ Τζόρνταν. Υπό την τεχνική καθοδήγησή του οι Ταρ Χιλς κατέκτησαν δύο φορές τον τίτλο του πρωταθλητή στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Ο ίδιος είχε να επιδείξει, στην πλούσια καριέρα του, έντεκα συμμετοχές σε Final Four, με ρεκόρ 879 νίκες και 254 ήττες (ποσοστό επιτυχίας 77,6%).

Ανάμεσα στους παίκτες που προετοίμασε για το ΝΒΑ ήταν και οι Τζέιμς Ουόρθι, Μπομπ Μάκαντου, Βινς Κάρτερ, Τζέρι Στακχάουζ, Σαμ Πέρκινς και Ρασίντ Ουάλας. Ο Ντιν Σμιθ αγωνίστηκε σθεναρά για τα δικαιώματα των μαύρων αθλητών και ήταν αυτός που πίεσε για την πρώτη υποτροφία σε Αφροαμερικανό αθλητή, αυτή του Τσάρλι Σκοτ, το 1967. «Ο κόουτς Ντιν Σμιθ απεβίωσε εν ειρήνη στο σπίτι του στο Τσάπερ Χιλ, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του και τα πέντε παιδιά του. Είμαστε ευγνώμονες για όλες τις σκέψεις και τις προσευχές και εκτιμούμε τον αδιάλειπτο σεβασμό στην προστασία της ιδιωτικής ζωής μας», ανέφερε με ανακοίνωσή της η οικογένεια του προπονητή θρύλου για το κολεγιακό μπάσκετ.

Η πρώτη εμπειρία του ως βοηθός προπονητή ήταν στο πανεπιστήμιο του Κάνσας (1953-1955), όπου είχε φοιτήσει κι αγωνιστεί από το 1949 μέχρι το 1953, πριν συνεχίσει στην Ερ Φορς Ακάντεμι κι αργότερα στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας ως βοηθός (1958-1961). Στο βιογραφικό του υπάρχει και η παρουσία του στον πάγκο των ΗΠΑ, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976. Ανάμεσα στις αμέτρητες προσωπικές διακρίσεις του ξεχωρίζει η είσοδός του στο Hall of Fame το 1983, πριν αποτελέσει μέλος και της τάξης του 2007 στο FIBA Hall of Fame.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News