Αθλητισμός

«Όλοι θα χάσουν από μία κλειστή λιγκα»

Αρνητικά σχολίασε τις φήμες που θέλουν την Ευρωλίγκα να δημιουργεί κλειστό πρωτάθλημα ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς παίρνοντας θέση και για την κόντρα με τη FIBA.

Από το 1946 έως το 1953 ήταν μπασκετμπολίστας, από το 1952 έως το 1969 προπονητής, ενώ μετά ασχολήθηκε με τα διοικητικά του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Επί δεκαετίες, ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς διετέλεσε γενικός γραμματέας της FIBA, ήταν μέλος της ΔΟΕ, ενώ από το 2007 μπήκε στο Hall of fame της FIBA.

Μεταξύ των όσων πέτυχε στην καριέρα του ο 89χρονος, σήμερα, Στάνκοβιτς, ήταν να επιτραπεί η συμμετοχή των NBAers στις εθνικές ομάδες των Ολυμπιακών Αγώνων και αργότερα στα Παγκόσμια Κύπελλα.

Αντιλαμβάνεστε πως αν υπάρχει κάποιος που έχει δικαίωμα στην άποψη, είναι ο συγκεκριμένος. Η σέρβικη εφημερίδα Novosti τον ρώτησε για τις φήμες που θέλουν τον πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου να έχει αποφασίσει να προτείνει στις ομάδες-μέλη την "κλειστή" λίγκα (βλ. συμμετοχή των ίδιων 20 ομάδων, κάθε σεζόν, με 4 να προκρίνονται από το Eurocup), με την εκκίνηση να δίδεται τη σεζόν 2016-17.

Την ίδια ώρα, η FIBA φέρεται αποφασισμένη να ενισχύσει τις εθνικές λίγκες (όπως τη σερβική, την κροατική και την σλοβενική, που έχασαν τις θέσεις του στην Ευρωλίγκα -πλέον θέσεις δίνει η ΑΒΑ Liga), ενώ πάντα υπάρχει στη μέση η διάσταση απόψεων μεταξύ Ευρωλίγκας και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, για τα ματς των εθνικών ομάδων μέσα στις σεζόν.

"Δεν βλέπω πως θα γίνει πόλεμος, γιατί δεν θα υπάρξει νικητής. Όλοι θα χάσουν από αυτόν. Δεν βλέπω ωστόσο, ότι υπάρχει χώρος για συμβιβασμό, για το καλό του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η ιδέα της "κλειστής" Ευρωλίγκας θα "σκοτώσει" το μπάσκετ. Ας έλθει κάποιος να με δει στα μάτια και να μου πει τι νέο έφερε έφερε η ULEB στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η "κλειστή" λίγκα θα ευνοήσει την ισπανική λίγκα, γιατί θα 'χει πέντε εκπροσώπους. Και μη ξεχνάμε πού έχει τα αρχηγεία της η Ευρωλίγκα. Δεν θυμάμαι κάτι. Πρέπει να ξέρουμε ποιος οργανισμός έχει την τελευταία κουβέντα και πιστεύω ότι είναι οι εθνικές ομοσπονδίες και όχι οι σύλλογοι. Θεωρώ ότι οι οργανισμοί θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν πού θα παίξουν, αλλά την ίδια ώρα αν δεν μετέχουν στις εθνικές λίγκες, δεν θα 'χουν τη δυνατότητα να πάρουν χρήματα από το κράτος στο οποίο εδρεύουν".

Σχόλια