default-image

Σκακιστικές επιτυχίες για τους μικρούς του ΟΦΗ

Σπορ
Σκακιστικές επιτυχίες για τους μικρούς του ΟΦΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαιρετική ήταν η παρουσία της σκακιστικής ομάδας του ΟΦΗ στο πανελλήνιο ομαδικό πρωτάθλημα παίδων - κορασίδων, το οποίο φιλοξενήθηκε στο Βραχάτι της Κορινθίας.

Η κρητική ομάδα κατέκτησε την πέμπτη θέση, ισοβαθμώντας με τον τρίτο της τελικής βαθμολογίας έχοντας σημειώσει τρεις άνετες νίκες (5-1 τον Σ.Ο.Κατερίνης και την Σ.Α.Κορινθίας Αργοναύτης και 4,5-1,5 την Σκακιστική Επικοινωνία Ηρακλείου Αττικής) και δύο ήττες με 5,5-0,5 από την πρωταθλήτρια Π.Σ. Περιστερίου και με 3,5-2,5 από τον Σ.Ο. Καβάλας.

Η ομάδα του ΟΦΗ κατάφερε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να ξεπεράσει στην βαθμολογία ισχυρότατες ομάδες, με μεγάλη παράδοση στο ελληνικό σκάκι.

Την ομάδα αποτέλεσαν οι Νικόλας Βιτσαξάκης, Αριστοτέλης Τσέλος και Νεφέλη Ματθαιάκη που πλαισίωσαν τους εμπειρότερους Γιώργο Καδιάνη, Νίκο και Εύα Σερπετσιδάκη.

Στις σκακιέρες των αγοριών κάτω των 16 ετών και κάτω των 14 ετών αγωνίστηκαν εναλλάξ οι δεκατετράχρονοι Καδιάνης και Βιτσαξάκης συγκεντρώνοντας 2,5 βαθμούς ο καθένας.

Στη σκακιέρα των κοριτσιών κάτω των 12 αγωνίστηκε με επιτυχία η μόλις δεκάχρονη Νεφέλη Ματθαιάκη που εκτός από τις 2 νίκες που έκανε, κατάφερε να δυσκολέψει αντιπάλους όπως οι πρωταθλήτριες Ελλάδας Χρυσόγελου και Τσιβελεκίδου με πολύ μεγαλύτερο ΕΛΟ και εμπειρία από αυτήν.

Τέλος ο δεκάχρονος Αριστοτέλης Τσέλος αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη των αγώνων εντυπωσιάζοντας με τα πολύ καλά αποτελέσματα του και συγκεντρώνοντας 3,5 βαθμούς, όσους και οι πολύ έμπειροι και με πάντα πολύ καλά αποτελέσματα στους κρίσιμους αγώνες αδελφοί Σερπετσιδάκη.

Γενικά τα αποτελέσματα της ομάδας μας φέτος ήταν πολύ καλύτερα από τα περυσινά αφού οι νίκες που πέτυχε ήταν ευρύτερες και σημειώθηκαν με πειστικότερο τρόπο και με καλύτερους αντιπάλους. Για παράδειγμα ο ΟΦΗ νίκησε άνετα με 5-1 την πρωταθλήτρια 2013 της Α Εθνικής ομάδα του Αργοναύτη Κορινθίας, ενώ αντιμετώπισε δυσκολότερες ομάδες όπως τον Σ.Ο. Καβάλας (οι 5 από τους 6 σκακιστές του είχαν πολύ μεγαλύτερο ΕΛΟ από τους σκακιστές του ΟΦΗ), από τον οποίο έχασε οριακά με 3,5-2,5 .

Συνοδός προπονητής της ομάδας ήταν ο Fide Instructor Σταύρος Λυράκης, ο οποίος μαζί με τον επικεφαλής προπονητή ομοσπονδιακό μετρ Στέφανο Γρατσέα έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην μεγάλη πρόοδο των ταλαντούχων μικρών σκακιστών μας.

Την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα πήρε με σχετική ευκολία με 10 βαθμούς το μεγάλο φαβορί των αγώνων (πρωταθλήτρια 2010, 2011, 2013) ομάδα της Πνευματικής Στέγης Περιστερίου, με δεύτερη για μια ακόμη φορά την ομάδα της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων.

Οι ομάδες αγωνίστηκαν με εξαμελείς συνθέσεις, με 4 αγόρια ηλικίας 16, 14, 12, 10 ετών και 2 κορίτσια ηλικίας 16, 12 ετών αντίστοιχα και η τελική βαθμολογία είναι η εξής (σε 5 αγώνες):

1)      Πνευματική Στέγη Περιστερίου      10 β.

2)      Σκακιστική Ακαδημία Χανίων      8 β.

3)      Σ.Ο. Πολίχνης      6 β.

4)      Σ.Ο. Καβάλας      6 β.

5)      Ο.Φ.Η.      6 β.

6)      Σκ. Ακ. Αργοναύτης Κορινθίας      6 β.

7)      Σ.Ο. Πατρών      6 β.

8)      Πειραϊκός Όμιλος Σκακιστών      6 β.

9)      Α.Ε.Κ.      5 β.

10)      Σ.Ο. Κατερίνης      5 β.

11)      Ε.Ο.Α.Ο. Φυσιολάτρης Νίκαιας      4 β.

12)      Σκακιστική Επικοινωνία Ηρακλείου      4 β.

13)      Ο.Σ. Τριανδρίας      3 β.

14)      Σ.Π.Ζ. Κέρκυρας      2 β.

15)      Ε.Σ.Ο. Επίκουρος Πολίχνης      2 β.

16)      Σ.Ο. Λειβαδιάς      1 β.

Οι πολύ καλές θέσεις που κατέλαβαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι δύο ομάδες της Κρήτης αποδεικνύει την πολύ καλή αναπτυξιακή δουλειά που γίνεται στο σκάκι στο νησί μας και δίνει το δικαίωμα στην Ε.Σ.Σ.Κ. να διεκδικήσει από την Ε.Σ.Ο. την θεσμοθέτηση δεύτερης θέση πρόκρισης για τις ομάδες μας, για το πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων κορασίδων του 2015. Οι ομάδες της Κρήτης δικαιούνται να έχουν ισχυρή προτεραιότητα στο δικαίωμα αναπλήρωσης για την συμμετοχή ακόμα και τρίτης ομάδας.

«Με την ευκαιρία θα πρέπει να απευθύνουμε για ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου για την στήριξη που παρέχει στο σκάκι του Νομού Ηρακλείου» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ερασιτέχνης ΟΦΗ, για το τμήμα σκάκι του συλλόγου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News