default-image

Με το... δεξί ο Παναθηναϊκός, 83-76 τη Μακάμπι

Μπάσκετ
Με το... δεξί ο Παναθηναϊκός, 83-76 τη Μακάμπι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδανικά έκλεισε το 2014 και με τον ίδιο τρόπο ξεκίνησε την περιπέτειά του στο Top-16 ο Παναθηναϊκός, καθώς επικράτησε 83-76 της πρωταθλήτριας Ευρώπης Μακάμπι.

Οι πράσινοι βρέθηκαν να κυνηγούν καθ' όλη τη διάρκεια του ματς, βρέθηκαν να χάνουν και με 14 (18-32), όμως στο τελευταίο πεντάλεπτο έπαιξαν «σκυλίσια» άμυνα, βρήκαν τα σουτ στην επίθεση και πήραν το πολύτιμο ροζ φύλλο αγώνα, υπερασπίζοντας την έδρα τους.

Ο Μπατίστα... επέστρεψε με 16 πόντους, 15 έβαλε ο Γκιστ (παίζοντας και εκπληκτική άμυνα), άλλους τόσους ο Σλότερ, ενώ Διαμαντιδης και Νέλσον οργάνωσαν (και εκτέλεσαν) μαεστρικά. Για την πρωταθλήτρια Ευρώπης από 18 σημείωσαν οι Ραντλ και Λίνχαρτ, με τον Σχορτσανίτη (που χειροκροτήθηκε) να μένει χαμηλά.

Η πρόθεση του Παναθηναϊκού ήταν να χτυπήσει στη ρακέτα και να εκμεταλλευτεί τη δύναμη του Μπατίστα, αλλά έστω κι αν στην αρχή το ματς ήταν ισόπαλο (6-6), τα επιθετικά προβλήματα είχαν φανεί. Οι πράσινοι δε μπορούσαν να βρουν το δρόμο προς το καλάθι, είχαν σαφές «θέμα» στη δημιουργία και έμεναν... κολλημένοι. Και την ίδια ώρα ο Λίνχαρτ έκανε τη «ζημιά», δίνοντας... αέρα 7 πόντων στην Μακάμπι (8-15), με το τριφύλλι να 'χει 2/10 σουτ και μοιραία να κυνηγά στο σκορ. Η άμυνα των πράσινων έσφιξε και κάποιες βολές τους έδωσαν την ευκαιρία να ροκανίσουν τη διαφορά. Και το -4 στην πρώτη περίοδο μάλλον άφηνε ικανοποιημένους τους παίκτες του Ιβάνοβιτς, βάσει της κακής-επιθετικά- βραδιάς τους.

Η προβληματική εικόνα των γηπεδούχων... διατηρούνταν. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ο Χέινς που ήρθε απ' τον πάγκο έδωσε λύσεις στους Ισραηλινούς και τιμωρώντας την απόδοση των πράσινων, έστειλε τη διαφορά για πρώτη φορά σε διψήφια επίπεδα (18-28), ενώ ο Τάιους (που... ταϊζόταν εξαιρετικά) έγραψε το -14 (18-32). Ο Μπατίστα θύμιζε τον... γνωστό Μπατίστα και χάρη σ' αυτόν άναψε το φιτίλι της... επιστροφής (28-35). Οι πράσινοι προφανώς δεν ξέχασαν να παίζουν επίθεση, απλώς χρειάζονταν να βρουν ρυθμό μπροστά. Κι έστω αν φτάσαμε τρία λεπτά πριν τη λήξη του πρώτου μέρους, τον βρήκαν! Με τρία συνεχόμενα τρίποντα από Γιάνκοβιτς, Διαμαντίδη και Νέλσον, το ΟΑΚΑ πήρε... φωτιά με την διαφορά να εξανεμίζεται και τους πρωταθλητές Ελλάδας να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με το μόλις -4 (39-43) χάρη στα... βήματα που δεν είδαν του Πάργκο που ευστόχησε.

Καλύτερα δεν θα μπορούσε να μπει στην επανάληψη ο Παναθηναϊκός. Σε δύο... πανομοιότυπες φάσεις, Μπατίστα και Νέλσον έκαναν το κλέψιμο και ισοφάρισαν σε 43-43. Εκεί, όμως, που το τριφύλλι πλησίαζε (ή ισοφάριζε όπως τώρα καλή ώρα) πάντα η Μακάμπι έβρισκε τον τρόπο να μην... τα χάνει. Είτε με τον Λίνχαρτ να κάνει πράγματα και θαύματα (δύο κολλητά τρίποντα), είτε με τον Οχαγιόν απ' το... πουθενά να σηκώνει στις πλάτες του την ομάδα του (48-54). Και οι πρωταθλητές Ευρώπης δεν σταμάτησαν εκεί, αλλά εκμεταλλεύτηκαν τις διαδοχικές λάθος επιθέσεις και έστειλαν ξανά το ματς... στα δικά τους μέτρα, ξεφεύγοντας με δέκα, 54-64. Δεν λέγεται, όμως, άδικα Διαμαντίδης. Και ο αρχηγός στα δύσκολα... ήταν εκεί. Και κατάφερε να ξεσηκώσει ξανά τον κόσμο, με τους πράσινους να τρέχουν σερί και να κλείνουν την περίοδο στο -4 (60-64).

Αμ, δε, που το σερί των γηπεδούχων θα σταματούσε! Διότι μπορεί ο Σλότερ να μην ήταν γενικά σε καλό βράδυ, αλλά η «βόμβα» του απ' τα 6,75 δεν ισοφάρισε απλά το σκορ (68-68), αλλά άναψε το «πάρτι» στις εξέδρες, προτού ο Μαυροκεφαλίδης δώσει για πρώτη φορά προβάδισμα στον Παναθηναϊκό, 70-68. Οι δύο ομάδες αναλώθηκαν σε χαμένες επιθέσεις, με την άμυνα όμως των πρασίνων (παρά τα πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ) να έχει... σκυλιάσει με αιχμή του δόρατος τον Γκιστ. Με τον ίδιο τρόπο (με δύο σερί επιθετικά ριμπάουντ)... τιμώρησαν οι παίκτες του Ιβάνοβιτς τους αντιπάλους τους και ο Αμερικανός -μέσα σε αποθέωση- έγραψε το 74-70, με τον Λίνχαρτ να συνεχίζει ασταμάτητος (18π.) και να κρατάει... κολλιτσίδα την ομάδα του, 74-73. Τόσο ο Γκιστ, όσο και ο Οχαγιόν ήταν ψύχραιμοι απ' τη γραμμή, με τον Σλότερ απ' τα 5 μέτρα να δίνει... ανάσα στα 50'' (78-75). Κι όταν ο Ραντλ αστόχησε, ο Διαμαντίδης το... κόλλησε και καθάρισε την μπουγάδα, με τον Σλότερ σε νεκρό χρόνο να γράφει το 83-76 και να δίνει και το +7 για πιθανή ισοβαθμία!

Τα δεκάλεπτα: 15-19, 39-43, 60-64, 83-76

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Σλότερ 15 (3), Γιάνκοβιτς 7 (1), Φώτσης, Νέλσον 12 (1), Μαυροκεφαλίδης 7, Διαμαντίδης 11 (2), Γκιστ 15 (1), Μπατίστα 16, Μπλουμς.

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Γκούντες): Πάργκο 8, Χάινς 9 (2), Ράντλ 18, Λίνχαρτ 18 (3), Τάιους 14, Κόεν, Οχαγιόν 7 (1), Λάντεσμπεργκ 2, Σχορτσανίτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News