Αθλητισμός

"Κρεμάει" τα παπούτσια του ο Αμπιντάλ

Είναι πλέον και επίσημο… Ο Έρικ Αμπιντάλ αποφάσισε να «κρεμάσει» τα παπούτσια του και να βάλει τέλος στη λαμπρή καριέρα του. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο «Γ. Καραϊσκάκης» επιβεβαίωσε την αποχώρηση του από την αγωνιστική δράση, με τον Γάλλο να λέει τα καλύτερα για τον Ολυμπιακό.

Ο Αμπιντάλ ξεκαθάρισε ότι αποχωρεί από το ποδόσφαιρο για προσωπικούς λόγους και διότι ένιωσε ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή και για το άμεσο μέλλον σκοπεύει να περάσει λίγο χρόνο με την οικογένεια του, πριν πάρει την απόφαση του για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του.

Ο 35χρονος αποκάλυψε ότι έχει πρόταση από την Μπαρτσελόνα, αλλά και πως έχει κάνει κάποιες συζητήσεις με τον Ολυμπιακό για να επιστρέψει στους «ερυθρόλευκους» με άλλο πόστο.

Σχετικά με το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Καλλονή, ο Αμπιντάλ επιβεβαίωσε έμμεσα ότι θα αγωνιστεί για μια τελευταία φορά με τους «ερυθρόλευκους» λέγοντας: «Δεν έχω και πολλά περιθώρια αφού με περιμένουνε...».

Το μήνυμα του Μαρινάκη

Πριν την έναρξη της συνέντευξη Τύπου, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είπε στον Γάλλο αμυντικό: «Ερίκ όπως έχουμε πει, συνεχίζουμε μαζί, όπως έχουμε συμφωνήσει. Είμαστε πάντα κοντά σου».

Αρχικά ο Ερίκ Αμπιντάλ είπε: «Σας ευχαριστώ που είστε εδώ σε μια τόσο μεγάλη και δύσκολη στιγμή για την καριέρα μου. Σήμερα σας δηλώνω επίσημα την απόφαση μου να σταματήσω την επαγγελματική μου καριέρα, εδώ στον Ολυμπιακό. Ο λόγος της απόφασης είναι καθαρά προσωπικός. Οι παίκτες του υψηλού επιπέδου καταλαβαίνουν πότε έρχεται αυτή η στιγμή και η δική μου στιγμή έφτασε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο, τον Πιερ, τον Κριστιάν, όλο το επιτελείο, για την εμπιστοσύνη τους όλο τον καιρό που βρίσκομαι εδώ.

Θέλω να δηλώσω ότι είμαι περήφανος που ήμουν μέρος αυτού του συλλόγου. Πρόκειται για σπουδαίο σύλλογο που παίζει πάντα σε υψηλό επίπεδο. Εκτός από όσους ευχαρίστησα ήδη, θέλω να πω ευχαριστώ σε όλους τους προπονητές και τα επιτελεία των ομάδων που αγωνίστηκα. Έζησα μεγάλες στιγμές που θα υπάρχουν πάντα στην καρδιά και το μυαλό μου. Ήρθε η ώρα να αλλάξω σελίδα και κεφάλαιο στη ζωή μου. Πριν μπούμε στις ερωτήσεις θέλω να πω πως η σχέση μου με τον Ολυμπιακό δεν τελειώνει εδώ. Προφανώς όχι σαν παίκτης αλλά από ένα άλλο πόστο.»

Στην συνέχεια ο Κριστιάν Καρεμπέ πήρε τον λόγο και είπε: «Η αίθουσα είναι γεμάτη συναισθήματα. Είμαι περήφανος που βρίσκομαι δίπλα σε έναν τόσο σπουδαίο παίκτη. Θέλω να ευχαριστήσω τους παίκτες που είναι εδώ. Όλοι στηρίζουμε την απόφαση του Αμπιντάλ, ο σύλλογος και ο κ. Μαρινάκης αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε τους λόγους για την απόσυρση του. Ο Ερίκ έρχεται από μακρά πορεία και θέλουμε να πάρουμε τα θετικά και να τα αξιοποιήσουμε για το μέλλον. Θέλω να δηλώσω ότι ο Ερίκ ανήκει την οικογένεια μας, το σπίτι μας θα είναι ανοικτό για όποτε θέλει να επιστρέψει. Του ευχόμαστε το καλύτερο για την συνέχεια της ζωής και της καριέρας του»

Ο Πιέρ Ισά με την σειρά του δήλωσε: «Συμφωνώ με όσα είπε ο Κριστιάν. Απόλυτο φυσιολογικό όταν κάθεσαι δίπλα σε ένα μεγάλο αθλητή. Μας στενοχωρεί η απόφαση του αλλά λειτουργούμε ως οικογένεια και περιβάλλουμε με απόλυτο σεβασμό την απόφαση του Ερίκ. Έμεινε μαζί μας μόνο 6 μήνες αλλά ήταν αρκετοί για να αφήσει το στίγμα του. Οι στιγμές που είδαμε στο βίντεο ήταν λίγες για μια τέτοια καριέρα. Οι Ακαδημίες, τα παιδιά, το επιτελείο, θα τον θυμούνται για πάντα. Του ευχόμαστε καλή τύχη στον νέο δρόμο που ακολουθεί και είμαι σίγουρος πως θα τον ξαναδούμε σύντομα εδώ».

Στην συνέχεια στο πλαίσιο των ερωτήσεων ο Αμπιντάλ είπε:

Για τα πλάνα του από εδώ και πέρα: «Όπως ξέρετε έχω κρούση για συνεργασία με την Μπαρτσελόνα εδώ και δύο χρόνια, Αλλά τώρα θέλω να ξεκουραστώ, να βρεθώ με την οικογένεια μου και μετά να πάρω τις οριστικές μου αποφάσεις για το μέλλον».

Για την σχέση του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη: «Ο πρόεδρος από την πρώτη στιγμή που ήρθα με περιέβαλε με αγάπη και εμπιστοσύνη. Αγαπάει πολύ τον Ολυμπιακό και την χώρα του. Έχει φιλοδοξίες και κάνει τα πάντα για να δει τον Ολυμπιακό να προοδεύει».

Για το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τον Ολυμπιακό στο μέλλον: «Όπως σας είπα έχω κάνει κάποιες συζητήσεις με τον πρόεδρο για αυτό. Αλλά δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Είμαι ανοικτός σε κάθε πρόταση και επιθυμώ να βρεθώ ξανά στον Ολυμπιακό. Το πότε όμως δεν τον γνωρίζω...».

Ποια η συμβουλή του σε μικρά παιδιά που θέλουν να γίνουν ποδοσφαιριστές: «Πρέπει να δουλεύουν ασταμάτητα, να είναι επίμονοι και σοβαροί. Η επαγγελματική ζωή ενός αθλητή είναι πολύ δύσκολη. Αλλά θέλω να υπογραμμίσω πως πρέπει να έχουν όρεξη και σεβασμό για την ομάδα, προσπαθώντας να δίνουν πάντα το 100%».

Η κορυφαία στιγμή στην καριέρα του και τι παίρνει μαζί του φεύγοντας από την Ελλάδα: «Προφανώς οι πολύ μεγάλες στιγμές ενός αθλητή είναι όταν σηκώνει τρόπαιο. Πιο σημαντική όμως είναι η μετάβαση από το ερασιτεχνικό στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η στιγμή που υπογράφεις συμβόλαιο είναι συγκλονιστική. Παίρνω μαζί μου την αγάπη που εισέπραξα στην Ελλάδα και όταν επιστρέψω στην Βαρκελώνη θα εύχομαι πάντα το καλύτερο για τον Ολυμπιακό. Θα κρεμάσω την ερυθρόλευκη στο διαμέρισμα μου...».

Αν πίστευε πως θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο όταν διαγνώστηκε η ασθένεια του: «Η στιγμή που επέστρεψα στο γήπεδο ήταν τεράστια. Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν καλές αλλά και δύσκολες στιγμές. Στις δύσκολες πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί. Χρησιμοποίησα την πίστη που έχω μέσα μου και το ποδόσφαιρο για να ξεπεράσω τα προβλήματα μου και να επιστρέψω στην αγωνιστική δράση».

Οι λόγοι που αποχωρεί και τι θα κάνει στη συνέχεια: «Αποχωρώ για προσωπικούς λόγους. Ο επαγγελματίας ξέρει το πότε και το που. Είπα στον πρόεδρο ότι θα δώσω τα πάντα μέχρι τον Δεκέμβρη και μετά θα αποχωρήσω. Θα ξεκουραστώ πρώτα, θα κάτσω με την οικογένεια μου και μετά θα σκεφτώ τι θα κάνω, Όπως είπα έχω προτάσεις και από τον Ολυμπιακό και από την Μπαρτσελόνα. Αλλά χρειάζομαι χρόνο για ξεκουραστώ και να αποφασίσω».

Πώς θέλει να τον θυμούνται: «Προσωπικά είμαι ένας άνθρωπος που δεν ψάχνει την αναγνώριση. Όσοι με εκτιμήσουν θα είναι γιατί το επιθυμούν. Είμαι ταπεινός, ανοιχτός στον κόσμο και έτσι θέλω να με θυμούνται. Αλλά επαναλαμβάνω πως ο καθένας θα με θυμάται με τον τρόπο που θέλει».

Ποιες είναι οι στιγμές που θυμάται στην Εθνική Γαλλίας και αν είναι σύμπτωση πως αποχωρεί από την ενεργό δράση μαζί με τον Ανρί: «Η μεγαλύτερη στιγμή με την Εθνική Γαλλίας ήταν η πρώτη μου μεγάλη διοργάνωση το 2006. Όπως και η πρώτη μου συμμετοχή. Έλαβα πολλά μαθήματα και θα μου μείνει αξέχαστο. Είναι καθαρά θέμα σύμπτωσης που αποχωρώ μαζί με τον Τιερί. Δεν έχω κάνει ούτε τα μισά από αυτά που πέτυχε εκείνος στην καριέρα του. Αποφάσισε, όπως κι εγώ, πως είχε έρθει η στιγμή του».

Τί τίτλο θα έβαζε αν αποφάσιζε να γράψει βιβλίο: «Δεν το έχω σκεφτεί. Υποθετικά, θα είχε θέμα το ποδόσφαιρο και τίτλο "μετά το ποδόσφαιρο η ζωή σου συνεχίζεται"».

Τι συμβουλή θα έδινε στους συμπαίκτες του και αν κόντρα στην Καλλονή παίζει το τελευταίο του επίσημο ματς: «Δεν είμαι σε θέση να δώσω συμβουλές στους παρευρισκόμενους. Είναι επαγγελματίες και συμπαίκτες μου. Πρέπει πάντα να είμαστε ενωμένοι για να πετύχουμε τους στόχους μας. Θα συζητήσουμε με τον Πιερ και τον Κριστιάν αν κόντρα στην Καλλονή είναι το τελευταίο μου ματς. Αλλά δεν έχω και πολλά περιθώρια αφού με περιμένουνε...».

Αν πιστεύει πως θα μπορούσε σωματικά να αγωνιστεί κι άλλα χρόνια: «Πρόκειται για μια επιλογή που μπορεί να πάρει κάποιος οποιαδήποτε στιγμή. Για εμένα ήρθε. Κάποιοι ίσως μπορεί να λυπηθούν αλλά εγώ δεν μετανιώνω για αυτή την απόφαση. Αν το είχα πριν δύο χρόνια ίσως το είχα μετανιώσει. Αλλά τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή...».

Στην Συνέντευξη Τύπου ήταν ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Πιέρ Ισά, ο Κριστιάν Καρεμπέ και οι συμπαίκτες του Ντουρμάζ, Κασάμι, Ρομπέρτο και Μποτία.

Σχόλια