Αθλητισμός

Ανοίγει το δρόμο για άλλα αθλήματα η ΔΟΕ

Τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής ψήφισαν υπέρ της συνδιοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και της αφαίρεσης αγωνισμάτων, ακόμη και αθλημάτων.

Όταν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής, Τόμας Μπαχ παρουσίασε τις σαράντα προτάσεις του για την αναβάθμιση των Ολυμπιακών Αγώνων, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα υπερψηφίζονταν όλες από τα μέλη της ΔΟΕ. Αυτό έγινε στο Μόντε Κάρλο, ούτε καν ο Ζεπ Μπλάτερ που θα χάσει την ολυμπιακή ασυλία σε δύο χρόνια όταν θα συμπληρώσει το 80ο έτος της ηλικίας του.

Πέρα από τον Μπλάτερ και τα δικαιώματα των "αθανάτων", η ΔΟΕ ενέκρινε την αναδιατύπωση της αρχής τη μη διάκρισης, προκειμένου να συμπεριλάβει το σεξουαλικό προσανατολισμό, λίγους μήνες μετά τη ρωσική προπαγάνδα εις βάρος των ομοφυλόφιλων στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.

Η ΔΟΕ απαλλάσσεται από το "ταβάνι" των 28 αθλημάτων, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή στην είσοδο άλλων αθλημάτων, διατηρώντας παράλληλα το όριο των 10.500 αθλητών και των 310 μεταλλίων.

Δίνει δε στην οικοδέσποινα χώρα το δικαίωμα να προτείνει την είσοδο στο ολυμπιακό πρόγραμμα ενός ή περισσοτέρων ολυμπιακών αθλημάτων. Έτσι στο Τόκιο το 2020 που θα μπουν σε εφαρμογή οι συγκεκριμένοι κανονισμοί ίσως ξαναδούμε το μπέιζμπολ, το πιο αγαπημένο άθλημα των Ιαπώνων και ακόμα και το σόφτμπολ.

Τα αθλήματα με τα περισσότερα αγωνίσματα, ο στίβος και η κολύμβηση, ίσως χρειαστεί να θυσιάσουν ορισμένα αγωνίσματα με τον Καναδό παλαίμαχο κολυμβητή και αντιπρόεδρο της ΔΟΕ, Ντικ Πάουντ να προτείνει να "καρατομηθεί" το τριπλούν και ίσως η συγχρονισμένη κολύμβηση. Τα αθλήματα που κινδυνεύουν είναι τα λιγότερο δημοφιλή.

Εν τω μεταξύ για να αποφευχθεί το φιάσκο της διεκδίκησης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 με τις δύο υποψηφιότητες, η ΔΟΕ ενέκρινε τη συνδιοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από δύο χώρες, ώστε να μειωθεί το κόστος.

Τέλος, ο Μπαχ ανακοίνωσε τη δημιουργία τηλεοπτικού καναλιού που θα λειτουργεί από τη Μαδρίτη (σ.σ. εκεί βρίσκεται το αρχηγείο του Μανόλο Ρομέρο). Η λειτουργία του θα κοστίσει στη Λωζάννη περίπου 600.000.000 δολάρια τα πρώτα επτά χρόνια.

ΠΗΓΗ: sport24.gr

Σχόλια