default-image

Ντοπέ το 99% των Ρώσων στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Σπορ
Ντοπέ το 99% των Ρώσων στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλο έχει προκαλέσει ντοκιμαντέρ του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου MDR, σύμφωνα με το οποίο το 99% της ρωσικής Ολυμπιακής ομάδα είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Στο σκάνδαλο, φέρονται να εμπλέκονται σπουδαία ονόματα του ρωσικού στίβου, αλλά αθλητές κι αθλήτριες από την κολύμβηση, την ποδηλασία, την άρση βαρών, καθώς και το δίαθλο και το cross-contry ski.

Στο ντοκιμαντέρ, που άναψε «φωτιές» γίνεται αναφορά για ένα πρόγραμμα ντόπινγκ «τύπου Ανατολικής Γερμανίας» και σε αυτό έχουν σχέση Ρώσοι αξιωματούχοι, που συγκάλυπταν τους παραβάτες.

Επίσης στο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται ο ρωσικός οργαμνισμός αντι-ντόπινγκ, το εργαστήριο αντι-ντόπiνγκ της Μόσχας, η ρωσική Ομοσπονδία στίβουα, καθώς και η παγκόσμια Ομοσπονδία κλασικού αθλητισμού.

Δωροδόκησε με 450.000 ευρώ

Αναφορικά με ονόματα αθλητών που φαίνεται να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, έχοντας την κάλυψη των ρωσικών αρμόδιων αρχών είναι η Ολυμπιονίκης των 800μ στο Λονδίνο Μαρία Σαβίνοβα και η μαραθωνοδρόμος Λίλια Σομπούκοβα.

Στο ντοκιμαντέρ φαίνεται, σε μυστικό βίντεο, η Μαρία Σαβίνοβα να κάνει χρήση στη στεροειδή ουσία oxandralone, ενώ πιο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που αφορούν τη Λίλια Σομπούκοβα.

Η τελευταία, μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της usatoday, είχε δώσει 450.000 ευρώ σε παράγοντες της ρωσικής Ομοσπονδίας στίβου, προκειμένου να αποκρύψουν το ενδεχόμενο «θετικού» δείγματος.

Η Σομπούκοβα, νικήτρια τρεις φορές στο μαραθώνιο του Σικάγου, στη διοργάνωση του 2011 είχε επικρατήσει με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, 2ώρ,18:20. Όμως ήδη έχουν αφαιρεθεί οι νίκες της στο Σικάγο και η αθλήτρια υποχρεώθηκε να επιστρέψει τα χρηματικά έπαθλα, έπειτα από τις ύποπτες τιμές αίματος που βρέθηκαν στο βιολογικό της διαβατήριο.

Ο δημοσιογράφος Χάιλο Σέπετ, που έκανε την έρευνα, άντλησε τις πληροφορίες από την πρώην αθλήτρια των 800μ Γιούλια Στεπάνοβα, πρώην Ρουσάνοβα, η οποία επίσης για παρατυπίες στο βιολογικό της διαβατήριο, σταμάτησε να τρέχει. Ο σύζυγός της, Βιτάλι Στεπάνοβ, ήταν υπάλληλος στο ρωσικό οργανισμό αντι0-ντόπινγκ (Rusada).

Η Στεπάνοβα ισχυρίζεται ότι προπονητές την ενθάρρυναν να διατηρεί «καθαρά» δείγματα ούρων σε καταψύκτη, για δοκιμές κατά τη διάρκεια ελέγχου των αθλητών.

Μάλιστα στη Rusada φαίνεται να είχαν συγκεκριμένη τακτική, αν το αποτέλεσμα του ελέγχου ήταν «θετικό» αυτό θα αφορούσε έναν άγνωστο αθλητή ή αθλήτρια.

Από την πλευρά του παγκόσμιου οργανισμού αντι-ντόπινγκ (WADA) η μόνη αντίδραση ήρθε από τον γενικό διευθυντή Ντέιβιντ Χάουμαν, που χαρακτήρισε «σοκαριστικά» τα όσα αναφέρονται στο ντοκιμαντέρ και δεσμεύθηκε ότι θα αρχίσει πλήρη έρευνα για τα όσα καταμαρτυρούνται σε αυτό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News