default-image

Απόλυτα επιτυχημένο το 6ο σεμινάριο διαιτησίας

Μπάσκετ
Απόλυτα επιτυχημένο το 6ο σεμινάριο διαιτησίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρκετοί ήταν οι προπονητές και οι καλαθοσφαιριστές των κρητικών σωματείων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδέσμου Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Κρήτης και έδωσαν το «παρών» στο 6ο σεμινάριο διαιτησίας που πραγματοποιήθηκε χθες στο κλειστό στα Δύο Αοράκια, όπου φυσικά παραβρέθηκαν και αρκετά μέλη του συνδέσμου.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΔΚΑΚ κ. Παναγιώτης Μακρής, «στο φετινό σεμινάριο προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε την άριστη γνώση των κανονισμών με την επικοινωνία μεταξύ διαιτητών, παικτών, προπονητών και παραγόντων του μπάσκετ. Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να βρεθούν όλοι στον ίδιο χώρο και να ανταλλάξουν απόψεις».

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν ο ΣΥΔΚΑΚ, ο ΔΟΠΑΜΦΑΗ και η ΕΚΑΣΚ, ενώ οι Εθνικοί καθηγητές διαιτησίας κ. Κώστας Κορομηλάς και Νίκος Ζαβλανός ανέλυσαν στους παραβρισκόμενους τους νέους κανονισμούς διαιτησίας και επεξήγησαν τα άρθρα των κανονισμών με προβολή βίντεο.

Μιλώντας στην κάμερα της «ΚΡΗΤΗ ΤV» ο εκ των ομιλητών κ. Κώστας Κορομηλάς στάθηκε στους νέους κανονισμούς επισημαίνοντας: «Το μπάσκετ συνεχώς εξελίσσεται για να γίνει πιο δελεαστικό για τον κόσμο. Κάθε καινούργιο είναι δύσκολο στην αρχή λόγω της δύναμης της συνήθειας. Ο κανονισμός των 14 δευτερολέπτων μετά την επαναφορά αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή. Σιγά-σιγά θεωρώ, ωστόσο, ότι εξοικειώνονται όλοι με τους νέους κανονισμούς».

Όσον αφορά στο σεμινάριο είπε: «Πιστεύω ότι από κάθε σεμινάριο κάτι παίρνεις, αλλά δε σημαίνει ότι γίνεσαι καλύτερος χωρίς να ασχοληθείς ο ίδιος για να βελτιωθείς. Στην Κρήτη γίνεται ένα από τα καλύτερα σεμινάρια της Ελλάδας. Τα παιδιά εδώ στο νησί δουλεύουν αρκετά, αλλά πέρα από τη συλλογική προσπάθεια χρειάζεται και η ατομική. Ο καθένας να προσπαθεί να βελτιώνεται». Ο ίδιος θεωρεί ότι το επίπεδο των διαιτητών της Κρήτης είναι υψηλό, αλλά ότι «η κρίση έχει δημιουργήσει πρόβλημα στη μετακίνηση, που παλιά δεν υπήρχε. Ο εχθρός του καλού είναι, ωστόσο, το καλύτερο. Θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά οι Κρήτες διαιτητές είναι σε καλό δρόμο».

Ο Νίκος Ζαβλανός από την πλευρά του επισήμανε: «Είχα ακούσει καλά λόγια για την οργάνωση των σεμιναρίων της Κρήτης και τώρα το διαπίστωσα κιόλας. Κάναμε την ανάλυση των αλλαγών και συζητήσαμε τις βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις των διαιτητών με τους παίκτες και τους προπονητές. Οι νέοι κανονισμοί βλέπω με χαρά ότι σε μεγάλο ποσοστό έχουν αφομοιωθεί. Καθετί καινούριο χρειάζεται χρόνο. Όλα μέχρι τώρα βαίνουν καλώς».

Αναφερόμενος στο επίπεδο των διαιτητών της Κρήτης επισήμανε: «Υπάρχουν νέοι διαιτητές που ασχολούνται, εννοώ όχι μόνο για τα παιχνίδια που παίζουν, αλλά και στην καθημερινότητά τους με τη διαιτησία. Υπάρχουν δηλαδή διαιτητές που αγαπούν τη διαιτησία και μπορούν να προχωρήσουν. Εάν δουλέψουν έχουν τα φόντα να κάνουν λαμπρή σταδιοδρομία όπως έχουν κάνει παλαιότεροι διαιτητές».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ - ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΟΥΡΤΟΠΟΥΛΟΣ

«Πρέπει να υπάρχει καλή σχέση διαιτητών με παίκτες-προποντητές»

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του σεμιναρίου ήταν αυτό που αναφέρθηκε στις σχέσεις των διαιτητών με τους παίκτες και τους προπονητές. Ο Γιάννης Καλαμπόκης και ο Θανάσης Σκουρτόπουλος ήταν αυτοί που μίλησαν για το συγκεκριμένο θέμα. Και οι δύο στις δηλώσεις τους επισήμαναν ότι είναι απαραίτητη η συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές για να υπάρχει καλύτερη συνεργασία. Ο αρχηγός του Ρεθύμνου είπε αρχικά: «Είναι σημαντικό να υπάρχει εκπροσώπηση προπονητή και παίκτη σε ένα σεμινάριο διαιτησίας. Πρέπει να υπάρχει μία σωστή και καλή σχέση των παραγόντων γιατί αυτό εγγυάται το καλύτερο αποτέλεσμα για τον κόσμο, ενώ σε ένα μικρό ποσοστό βοηθά και στην εξάλειψη του φαινομένου της βίας και των διαμαρτυριών».

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος από την πλευρά του τόνισε: «Η σχέση πρέπει να είναι ωραία, αυτό θα ήταν το ιδανικό. Δε νομίζω ότι υπάρχει σκοπιμότητα στο να μην είναι απλά μερικές φορές οι συνθήκες των αγώνων. Ίσως τελικά και οι σκοπιμότητες μερικές φορές οδηγούν να βγαίνουν λανθασμένα συμπεράσματα και να δημιουργούνται αντιπαλότητες. Κανονικά δε θα έπρεπε γιατί ο καθένας έχει τον τομέα του και θα έπρεπε να συνεργαζόμαστε προς όφελος του αγώνα. Θεωρώ ότι τέτοιου είδους σεμινάρια πρέπει να γίνονται με μεγαλύτερη συχνότητα. Κατά την άποψή μου θα έπρεπε να γίνονται 2-3 μίτινγκ για να συζητάμε καταστάσεις και προβλήματα, ώστε όταν φτάνουν τα πλέι οφ να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις».

Όσον αφορά στους νέους κανονισμούς επισήμανε: «Είναι προς όφελος του αθλήματος. Του δίνει μεγαλύτερη ταχύτητα, ενώ χαίρομαι που δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο φλόπινγκ, καθώς δικαιώνονται οι τίμιοι και καθαροί παίκτες και οι ομάδες που παίζουν σωστή άμυνα και όχι οι παίκτες και οι προπονητές που με διάφορα τρικ παρασύρουν και το διαιτητή και άλλους παράγοντες του αγώνα σε λάθη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News