Αθλητισμός

Αλλάζουν οι κανονισμοί στο βόλεϊ

Πολλές και σημαντικές αποφάσεις πήρε το κογκρέσο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στο Κάλιαρι της Ιταλίας. Η Ελλάδα θα θυμάται αυτό το τριήμερο για την απόφαση της FIVB σχετικά με την επιστροφή της Εθνικής Ανδρών στο Παγκόσμιο Λιγκ, ωστόσο συζητήθηκαν και αλλαγές στους κανονισμούς του αθλήματος.

Η πιο σημαντική αλλαγή έχει να κάνει με την επαναφορά του προηγούμενου κανονισμού, όπου η κάθε επαφή αθλητή με το φιλέ ανάμεσα στις δύο αντένες θεωρείται παράβαση, δηλαδή πόντος.

Τα τελευταία χρόνια η επαφή στο κάτω μέρος του φιλέ θεωρούνταν κανονική.

Η αλλαγή αυτή τίθεται σε εφαρμογή σε όλες τις διοργανώσεις που θα ξεκινήσουν από 1/1/2015, άρα στα Εθνικά πρωταθλήματα ή στους αγώνες των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα θα ισχύσει ο προηγούμενος κανονισμός. Δηλαδή οι αλλαγές θα ενεργοποιηθούν καθολικά από την σεζόν 2015-2016.

Πιο κοντά στον κόσμο

Επίσης αποφασίστηκε η μείωση του ελεύθερου χώρου από τις τελικές γραμμές (πλέον θα είναι στα 6.5 μέτρα από τις πίσω γραμμές και στα 5 μέτρα από τις πλαϊνές) προκειμένου να φέρουμε πιο κοντά τους θεατές στον αγωνιστικό χώρο μετά από τις εισηγήσεις των Επιτροπών Μάρκετινγκ και τηλεόρασης.

Δηλαδή οι αθλητές που ήθελαν καμιά… 20αρια μέτρα για να πάρουν φόρα για την εκτέλεση του σερβίς, θα πρέπει να περιοριστούν…

Δύο λίμπερο και 14αδα

Στις διεθνείς διοργανώσεις οι ομάδες που θα δηλώνουν στις σχετικές φόρμες 14 αθλητές, στους οποίους θα υπάρχουν δύο λίμπερο, θα μπορούν να δηλώσουν και τους 14 στο φύλλο αγώνος (ενώ μέχρι πρότινος δηλωνόταν οι 12).

Θα επιτρέπεται η αλλαγή Ομοσπονδίας προέλευσης σε ξένους αθλητές και αθλήτριες οι οποίοι συμπληρώνουν 8 χρόνια στην ίδια χώρα, αλλά είναι άνω των 38 χρονών (35 για τις γυναίκες) με την συναίνεση των δύο Ομοσπονδιών και χωρίς την καταβολή των σχετικών παραβόλων.

Επίσης αποφασίστηκε ο περιορισμός της θητείας του εκάστοτε προέδρου της FIVB. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανένα απολύτως όριο, εξ ου και στον προεδρικό θώκο έχουν βρεθεί τέσσερις άνθρωποι (1947-1984 Πολ Λιμπό, 1984-2008 Ρούμπεν Ακόστα, 2008-2012 Γιζόνγκ Βέι, 2012-σήμερα Άρι Γκράσα), εκ των οποίων οι δύο πρώτοι έκατσαν στην καρέκλα 61 συναπτά έτη!

Ωστόσο πλέον ο εκάστοτε πρόεδρος μπορεί να κάνει μάξιμουμ 2 θητείες, με την πρώτη να διαρκεί 8 χρόνια και τη δεύτερη (εφόσον επανεκλεγεί) να διαρκεί 4 χρόνια.

Σχόλια