default-image

Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό για την "πάταξη" της βίας

Ποδόσφαιρο
Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό για την "πάταξη" της βίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, Κρήτες βουλευτές, εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης και ποδοσφαιρικές ενώσεις της Κρήτης ενημερώνουν για τη δράση τους μετά τον θάνατο του φιλάθλου του Εθνικού Κώστα Κατσούλη και ζητάνε την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για την πάταξη της βίας στα γήπεδα...

Η επιστολή αναφέρει:

"Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Πριν από μερικές ημέρες έχασε τη ζωή του βίαια ο 46χρονος συμπολίτης μας Κώστας Κατσούλης, μετά από επεισόδια σε αγώνα ποδοσφαίρου Ηροδότου-Εθνικού Πειραιώς, ο οποίος προστέθηκε σε ένα μακρύ κατάλογο θυμάτων σε μια διαδρομή 30 χρόνων, που πληγώνουν το δημοφιλέστερο άθλημα στην Ελλάδα και αποτελούν έναν σοβαρό κίνδυνο για την κοινωνία μας.

Το περιστατικό αυτό στάθηκε αφορμή για να αφυπνιστεί η συνείδηση όσων ασχολούνται με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχουμε την ελπίδα ότι αυτή η αφύπνιση δεν θα είναι προσωρινή και θεωρούμε ότι έχουμε ύψιστο ηθικό χρέος να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση αυτού του εξαιρετικά επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου που απειλεί την ειρήνη και την πρόοδο της κοινωνίας μας.

Έξι καταγεγραμμένοι θάνατοι σε περίπου 30 χρόνια είναι πάρα πολλοί όταν σχετίζονται με ένα άθλημα το οποίο γεννήθηκε για να ψυχαγωγεί, να δίνει χαρά και διέξοδο στα προβλήματα της καθημερινότητας. Και αυτό είναι μόνο το αποκορύφωμα της επεισοδιακής δράσης ορισμένων κυρίως στο χώρο του ποδοσφαίρου, όμως η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται μόνο για την κορυφή του παγόβουνου που περιλαμβάνει βίαια ξεσπάσματα, μαζικές συμπλοκές, σοβαρούς τραυματισμούς, υλικές ζημιές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία και εκφοβιστικές επιθέσεις που παραπέμπουν σε οργανωμένο έγκλημα.

Το φαινόμενο εξωκοινωνικής συμπεριφοράς, υπό τον όρο «βία στα γήπεδα» είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, τόσο ως προς τις αιτίες που την παράγουν, όσο και ως προς τις μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται. Στις μέρες μας ωστόσο, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη και αυτό δεν αφορά μόνο το Νομό Ηρακλείου και την Κρήτη, αλλά το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στους επαγγελματικούς αγώνες, αλλά και στους ερασιτεχνικούς, ακόμη και στους μαθητικούς αγώνες.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι επιβάλλεται η άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, παρέμβαση όμως, η οποία δεν μπορεί να επέλθει με όρους κατασταλτικής στρατηγικής μόνο, αλλά και μέσα από την κοινωνικό-προληπτική δράση για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών παραγόντων του.

Για το λόγο αυτό, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου με την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου στην Περιφέρεια Κρήτης, αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων μια σειρά δράσεων όπως η  διεξαγωγή Πανελληνίου Συνεδρίου στο Ηράκλειο με θέμα την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, τα πορίσματα του οποίου θα αποτελέσουν το όχημα νομοθετικές παρεμβάσεις και βελτιώσεις και ο ορισμός συνάντησης με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ιωάννη Ανδριανό για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της γηπεδικής βίας.

Με την παρούσα επιστολή, σας προσκαλούμε να παραβρεθείτε στο Πανελλήνιο Συνέδριο για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα, καθότι η παρουσία του Πρωθυπουργού θα συνέβαλε τα μέγιστα στην έναρξη του διαλόγου για την αντιμετώπιση αυτού του επικίνδυνου φαινομένου που μας προσβάλει πρωτίστως ως πολιτισμένη κοινωνία και παρακαλούμε όπως δεχτείτε να γίνει υπό την αιγίδα σας.

Γνωρίζοντας εκ των προτέρων το ενδιαφέρον σας και την ευαισθησία σας παρακαλούμε για τις πρωτοβουλίες σας".

Επιστολή και στον πρόεδρο της Βουλής

Επιστολή όμως στάλθηκε και προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Μεϊμαράκη. Η επιστολή αυτή αναφέρει:

«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,

Πριν από μερικές ημέρες έχασε τη ζωή του βίαια ο 46χρονος συμπολίτης μας Κώστας Κατσούλης, μετά από επεισόδια σε αγώνα ποδοσφαίρου Ηροδότου-Εθνικού Πειραιώς, ο οποίος προστέθηκε σε ένα μακρύ κατάλογο θυμάτων σε μια διαδρομή 30 χρόνων, που πληγώνουν το δημοφιλέστερο άθλημα στην Ελλάδα και αποτελούν έναν σοβαρό κίνδυνο για την κοινωνία μας.Το περιστατικό αυτό στάθηκε αφορμή για να αφυπνιστεί η συνείδηση όσων ασχολούνται με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχουμε την ελπίδα ότι αυτή η αφύπνιση δεν θα είναι προσωρινή και θεωρούμε ότι έχουμε ύψιστο ηθικό χρέος να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση αυτού του εξαιρετικά επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου που απειλεί την ειρήνη και την πρόοδο της κοινωνίας μας.

Έξι καταγεγραμμένοι θάνατοι σε περίπου 30 χρόνια είναι πάρα πολλοί όταν σχετίζονται με ένα άθλημα το οποίο γεννήθηκε για να ψυχαγωγεί, να δίνει χαρά και διέξοδο στα προβλήματα της καθημερινότητας. Και αυτό είναι μόνο το αποκορύφωμα της επεισοδιακής δράσης ορισμένων κυρίως στο χώρο του ποδοσφαίρου, όμως η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται μόνο για την κορυφή του παγόβουνου που περιλαμβάνει βίαια ξεσπάσματα, μαζικές συμπλοκές, σοβαρούς τραυματισμούς, υλικές ζημιές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία και εκφοβιστικές επιθέσεις που παραπέμπουν σε οργανωμένο έγκλημα. Το φαινόμενο εξωκοινωνικής συμπεριφοράς, υπό τον όρο «βία στα γήπεδα» είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, τόσο ως προς τις αιτίες που την παράγουν, όσο και ως προς τις μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται. Στις μέρες μας ωστόσο, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη και αυτό δεν αφορά μόνο το Νομό Ηρακλείου και την Κρήτη, αλλά το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στους επαγγελματικούς αγώνες, αλλά και στους ερασιτεχνικούς, ακόμη και στους μαθητικούς αγώνες.Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι επιβάλλεται η άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, παρέμβαση όμως, η οποία δεν μπορεί να επέλθει με όρους κατασταλτικής στρατηγικής μόνο, αλλά και μέσα από την κοινωνικό-προληπτική δράση για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών παραγόντων του. Για το λόγο αυτό, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου με την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου στην Περιφέρεια Κρήτης, αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων μια σειρά δράσεων όπως η  διεξαγωγή Πανελληνίου Συνεδρίου στο Ηράκλειο με θέμα την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, τα πορίσματα του οποίου θα αποτελέσουν το όχημα νομοθετικές παρεμβάσεις και βελτιώσεις και ο ορισμός συνάντησης με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ιωάννη Ανδριανό για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της γηπεδικής βίας.

Με την παρούσα επιστολή, παρακαλούμε όπως συγκαλέσετε τις αρμόδιες Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης προκειμένου να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος για την αντιμετώπιση αυτού του επικίνδυνου φαινομένου που μας προσβάλει πρωτίστως ως πολιτισμένη κοινωνία».

ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ:                                                        

Ε.Π.Σ. Ηρακλείου: Νίκος Τζώρτζογλου

Ε.Π.Σ. Λασιθίου: Λάμπρος Μαρης,

Χρήστος Μαρκογιαννάκης (αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής)

Εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού Ν.Δ. Χανίων, Κρητής: Νίκος Συριγωνάκης        

Λευγέρης Αυγενάκης (βουλευτής)

Αντιδήμαρχος Αθλητισμού: Κώστας Βαρδάκης (Ν.Δ. Ηρακλείου)

Γιάννης Κεφαλογιάννης (βουλευτής Ν.Δ. Ρεθύμνου)

Μιχάλης Κριτσωτάκης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου)

Γιάννης Μιχελογιαννάκης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου)

Κώστας Δαμαβολίτης (βουλευτής ΑΝΕΛ Ηρακλείου).

Αναμένονται υπογραφές στήριξης και άλλων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και τοπικών παραγόντων.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News