default-image

Αισιοδοξία στην Εθνική νέων παρά τις δύσκολες συνθήκες

Μπάσκετ
Αισιοδοξία στην Εθνική νέων παρά τις δύσκολες συνθήκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ των νέων με δύο νίκες και δύο ήττες η Εθνική μας έχει εξαιρετικά δύσκολο έργο στην επόμενη φάση που ξεκινά αύριο Δευτέρα έχοντας να αντιμετωπίσει με τη σειρά τη Σερβία, τη Σλοβενία και την Ισπανία (και τα τρία ματς θα ξεκινήσουν στις 19:15 στο κλειστό στα Δύο Αοράκια).

Παρότι το έργο της είναι εξαιρετικά δύσκολο στις τάξεις του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος επικρατεί αισιοδοξία, όπως τουλάχιστον φάνηκε από τις δηλώσεις των διεθνών μας πριν την σημερινή προπόνησης.

Πρώτος πήρε το λόγο ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Μίσσας, ο οποίος αρχικά έκανε μία αναδρομή στα έως τώρα πεπραγμένα.

«Θα ήθελα να πούμε δυο-τρία πράγματα ουσιαστικά και πραγματικά, ξεκινώντας από το ότι είμαστε εδώ, μετά από μια προετοιμασία με αρκετούς προβληματισμούς και αρκετά προβλήματα. Ξεκινώντας από την αρχή, θα έλεγα: Πρόβλημα ένα ο Αντετοκούνμπο, πρόβλημα δύο τραυματισμοί από την πρώτη μέρα, πρόβλημα τρία οι τρεις παίκτες του Ολυμπιακού, οι οποίοι ενσωματώθηκαν πέντε μέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης, πρόβλημα τέταρτο, ο τραυματισμός του Ιωάννη Παπαπέτρου στο... παρά πέντε. Είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς παίκτες για την ομάδα. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι κάναμε μία προσπάθεια στην πρώτη φάση, βρισκόμαστε εδώ στη β φάση και συνεχίζουμε μέσα από ένα δύσκολο πρόγραμμα. Ήταν σημαντικό βήμα, αν δούμε και τι ακριβώς συμβαίνει στη διοργάνωση. Έχουμε ομάδες όπως είναι η Ρωσία, τετράδα πέρυσι, η Λετονία, ασημένιο μετάλλιο πέρυσι, η Γερμανία έβδομη θέση πέρυσι να παίζουν για τις θέσεις 13-20. Θα μπορούσε πολύ εύκολα με όλα αυτά τα προβλήματα που είχαμε να μην βρισκόμασταν σε αυτή την επόμενη φάση και να είχαμε μεγαλύτερο προβληματισμό.

Όντας πλέον εδώ τώρα, γνωρίζοντας από την κλήρωση ότι η διασταύρωση ήταν με πάρα πολύ καλές ομάδες, μας περιμένουν τρία πάρα πολύ σημαντικά παιχνίδια με ομάδες ολοκληρωμένες, καλές. Θεωρώ όμως ότι αυτό που κάναμε ως τώρα, πηγαίνοντας βήμα-βήμα, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Έπρεπε να διαχειριστούμε τα όποια προβλήματα και να προχωρήσουμε πολύ συνετά στην επόμενη φάση. Για μένα δεν υπάρχουν καλές και καλές ομάδες. Υπάρχουν ομάδες με μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Απλά σε αυτή τη φάση υπάρχουν κάποιες ομάδες, όπως η Σερβία και η Ισπανία, με λίγο περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με κάποιες άλλες ομάδες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ξεκινάμε και πάλι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό που μπορούμε, από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Το δεύτερο κομμάτι που επίσης είναι πολύ σημαντικό έχει να κάνει με τον Παπαπέτρου. Είναι ένας πάρα πολύ χρήσιμος παίκτης για αυτή την ομάδα. Για εμάς όμως, το πιο σημαντικό από όλα είναι η υγεία ενός παίκτη, όποιου κι αν είναι αυτού. Και γι αυτό ακριβώς το λόγο ήμασταν ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό το κομμάτι. Το ίδιο θα ίσχυε για κάθε παίκτη, το ίδιο εφαρμόστηκε και για τον Ιωάννη, ο οποίος είναι ένας παίκτης με μεγάλη προοπτική, είναι βασικό στέλεχος σε μια ομάδα που είναι από τις κορυφαίες σε Ελλάδα και Ευρώπη και φυσικά και στο μέλλον ένας παίκτης που έχει την προοπτική να στελεχώσει την Εθνική Ανδρών. Άρα λοιπόν, σε αυτή τη φάση παρακολουθούμε την εξέλιξη μέρα με τη μέρα. Υπάρχει πιθανότητα, όπως ενημερώθηκα από το κέντρο αποκατάστασης στο οποίο παρακολουθείται και είναι από τα κορυφαία στην Ελλάδα. Αλλά είναι πολύ μικρή. Εμείς θα συνεχίσουμε με την ίδια λογική που προχωρήσαμε ως σήμερα».

Ο Μίσσας αναφέρθηκε και στο αύριο ματς, την αναμέτρηση με τη Σερβία: «Είναι μια ομάδα, η οποία είναι γεμάτη. Έχει πάρα πολύ καλούς παίκτες. Έχει καλά γκαρντ και τον πρώτο σκόρερ της Σερβίας στη σύνθεσή της, ο οποίος θα μπορούσε να παίξει σε μια ομάδα της Α1 στην Ελλάδα. Διαθέτει ένας πολύ καλό τεσσάρι, τον Γιάνκοβιτς. Γενικά ακολουθεί τη σέρβικη σχολή, με πολλά pick n roll, συνεργασίες, split, έχει καλό spacing, καλούς σουτέρ. Αυτό που η δική μας ομάδα έχει δείξει είναι ότι πρέπει εκτός από τη βελτίωση στην άμυνα, είναι να είναι πιο εύστοχη, ειδικά από την περιφέρεια. Αν το δούμε αυτό, μπορούμε να προχωρήσουμε καλύτερα στην επόμενη φάση».

Σε ότι αφορά τον τρόπο προσέγγισης των αγώνων, ο κ. Μίσσας τόνισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει για να προσθέσει: «Είμαστε σε ένα δύσκολο όμιλο, με δυνατές ομάδες. Πρέπει να παίξουμε όσο το δυνατό περισσότερο με θετική ψυχολογία, να εκμεταλλευτούμε το δημιουργικό άγχος και μπορούμε να αλλάξουμε δυο τρία πράγματα σε άμυνα και επίθεση που θα μας δώσουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε μικρό χρονικό διάστημα. Συναντώντας κάποιες ομάδες όπως η Ισπανία ή η Σερβία, αν δεν βγεις να παίξεις βάσει κάποιου πλάνου και να ευχαριστηθείς το παιχνίδι, έχεις πρόβλημα.

Αυτή είναι η προσέγγιση για μένα όταν μιλάμε για τις συγκεκριμένες ηλικίες. Οι περισσότεροι δεν έχουν εικόνα του τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Υπάρχουν παίκτες σε αυτές τις ομάδες που έχουν χρόνο συμμετοχής και παίζουν σε επαγγελματικές ομάδες, δυνατές λίγκες. Και είναι κάτι το οποίο πρέπει να δούμε και να συγκρίνουμε, να προχωρήσουμε και να βελτιώσουμε την παραγωγική διαδικασία και ως ομοσπονδία, αλλά και ως σωματεία».

Από τους παίκτες ο Πάρης Μαραγκός τόνισε: «Θα παλέψουμε για το καλύτερο. Νιώθουμε πως λύθηκαν τα πόδια μας μετά την πρώτη φάση. Μας έφυγε το άγχος του να περάσουμε στον επόμενο γύρο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μπούμε με συγκέντρωση, να βελτιώσουμε κάποια μικρά πράγματα στο παιχνίδι μας και αμυντικά και επιθετικά και πιστεύω πως θα πάμε πάρα πολύ καλά. Είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι αυτό με τη Σερβία, πρέπει να κερδίσουμε για να είμαστε πιο άνετοι στα επόμενα. Είναι καλή ομάδα, με καλούς παίκτες . Σίγουρα θα μπούμε πολύ συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι και έτοιμοι να το κερδίσουμε. Αγωνιστικά, θεωρώ πως μεγαλύτερη συγκέντρωση στην άμυνα θα ήταν το κλειδί για να πετύχουμε. Σωστές επιλογές στην επίθεση έχουμε, λίγο περισσότερο τύχη χρειάζεται να έχουμε για να μπουν κάποια σουτ. Αυτό και ένα δύο λιγότερα λάθη θα μας έδιναν νίκες στην πρώτη φάση που θα μπορούσαν να μας φέρουν ακόμη και πρώτους στον όμιλο. Θέλω να πιστεύω πως στον δεύτερο γύρο θα είμαστε λίγο πιο τυχεροί και θα πάμε πολύ καλά. Δεν ξέρω πραγματικά τι συνέβη στους πρώτους αγώνες. Το θέμα είναι ότι από δω και πέρα δεν θα υπάρχει αυτό το άγχος.

Είμαι σχεδόν σίγουρος για αυτό και θα μπορέσουμε να παίξουμε πιο ελεύθερα. Για εμάς θα είναι πολύ σημαντικό να έρθουν οι φίλαθλοι στο γήπεδο. Πάντα ο κόσμος μας δίνει περισσότερη δύναμη και κίνητρο και θα ήταν πολύ σημαντικό να βρεθεί στο πλευρό μας. Δεν ξέρω τι έφταιξε στην πρώτη φάση. Ίσως να έχει κάνει με το γεγονός ότι παίξουμε στην Ελλάδα. Προσωπικά, είναι η πρώτη φορά που αγωνίζομαι σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην χώρα μας.».

Ο Γιάννης Κουζέλογλου τέλος πρόσθεσε: Είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτά που μας λέει ο κόουτς. Με προπόνηση και σκληρή δουλειά πιστεύω πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Θα κάνουμε σκάουτινγκ των νέων αντιπάλων, θα μπούμε δυνατά και θα πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Εννοείται, ότι εξακολουθούμε να πιστεύουμε στους εαυτούς μας. Κάθε μέρα βελτιωνόμαστε, γινόμαστε καλύτεροι και έχουμε πίστη σε αυτό που κάνουμε. Στην πρώτη φάση δεν ήμασταν τόσο συγκεντρωμένοι, αλλά όσο περνά ο καιρός γινόμαστε καλύτεροι και σε αυτό το κομμάτι. Έχουμε επίσης βελτιώσει την επικοινωνία μας και πολλά άλλα μέσα από την προπόνηση. Ο κόσμος όσο είναι δίπλα μας, μας βοηθάει πάρα πολύ. Μας ενθαρρύνει. Τον θέλουμε κοντά μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News