Αθλητισμός

«Καθαρό» το Μουντιάλ της Βραζιλίας ως τώρα

Χωρίς κρούσματα ντόπινγκ έχει κυλήσει ως τώρα το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας παρότι έχουν διεξαχθεί 736 έλεγχοι!

Αρνητικά είναι μέχρι τώρα όλα τα δείγματα ντόπινγκ που έχουν ελεγχθεί στο φετινό Μουντιάλ, όπως ανακοίνωσε η ιατρική υπηρεσία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα, ελήφθησαν 736 δείγματα από παίκτες, στο πλαίσιο του προγράμματος για το βιολογικό διαβατήριο κάθε αθλητή, και ούτε ένας έλεγχος δεν αποδείχθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Βάσει του προγράμματος οι έλεγχοι άρχισαν για το βιολογικό διαβατήριο με 62 παίκτες από την 1η Μαρτίου, αφού δεν θα ήταν δυνατό να ληφθούν όλα τα αναγκαία δείγματα το διάστημα της προετοιμασίας των ομάδων για το Μουντιάλ. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, άλλωστε, απαιτείται η λήψη και αίματος και ούρων. Το βιολογικό διαβατήριο χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από τη FIFA σε Παγκόσμιο Κύπελλο, σύμφωνα με τους κανονισμούς της WADA. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ ελέγχονταν σε κάθε αγώνα δύο διεθνείς ποδοσφαιριστές από κάθε ομάδα, από τους οποίους λαμβάνονταν δείγματα ούρων. Συνολικά οι έλεγχοι έχουν ξεπεράσει μέχρι τώρα τους 1.000.

«Ποτέ δεν θα πω ότι δεν υπάρχει ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο. Για αυτό που είμαι σίγουρος, πάντως, είναι ότι δεν υπάρχει κουλτούρα ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο, ενώ γίνονται συνεχείς έλεγχοι από τις υπηρεσίες μας», τόνισε στέλεχος της ιατρικής υπηρεσίας της FIFA, που πραγματοποιεί ελέγχους στα τελευταία 13 Μουντιάλ, από το 1966. Το τελευταίο κρούσμα ντόπινγκ ήταν στις ΗΠΑ το 1994, όταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα διαπιστώθηκε θετικός σε εφεδρίνη και νορεφεδρίνη.

Σχόλια