default-image

Γήπεδο-"κράχτης" το Κλειστό στα Δύο Αοράκια

Κρήτη
Γήπεδο-"κράχτης" το Κλειστό στα Δύο Αοράκια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ματς Ευρωλίγκας, αγώνες των Εθνικών μας ομάδων μπάσκετ και βόλεϊ, All Star Game, σπουδαίες συναυλίες και πολιτιστικά γεγονότα και με πολλές-πολλές ακόμη διοργανώσεις να είναι προ των πυλών, το Κλειστό στα Δύο Αοράκια αποτελεί πλέον το καμάρι της Κρήτης.

Το υπερσύγχρονο κλειστό γήπεδο, χωρητικότητας 5.222 θέσεων, αποκτά τη δυναμική που του αξίζει, φιλοξενώντας σπουδαίες αθλητικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις, αλλά πάνω απ' όλα έχει ανοίξει τις πύλες του για το κοινό και τα σωματεία του Ηρακλείου.

Τα ερωτηματικά για την αξιοποίησή του ήταν πολλά όταν παραδόθηκε προς χρήση τον Οκτώβρη του 2007, καθώς το κόστος συντήρησής του υπολογιζόταν ετησίως περίπου στο 1 εκατομμύριο ευρώ.

Για περίπου δύο χρόνια το κλειστό στα Δύο Αοράκια, για το οποίο δαπανήθηκαν περίπου 26 εκατομμύρια ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για να χτιστεί και να καλύπτει μια έκταση 20 στρεμμάτων, έμεινε αναξιοποίητο.

Μετά την αποπεράτωσή του και με την κρίση να έχει πλέον χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αρνήθηκε να συνεχίσει να συντηρεί το γήπεδο και ξεκαθάρισε ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Το μεγάλο κόστος συντήρησής του και το γεγονός ότι δεν υπήρχε κάποια ομάδα στο Ηράκλειο σε μεγάλη Εθνική κατηγορία για να το χρησιμοποιήσει απέτρεπε τις Αρχές της πόλης να αναλάβουν την ευθύνη του.

Τελικά, μετά από αρκετές διαπραγματεύσεις και με το... πείραμα του Παγκρητίου να έχει περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις, η Αθλητική Εταιρεία του Δήμου Ηρακλείου ανέλαβε την αξιοποίηση του υπερσύγχρονου γηπέδου στα Δύο Αοράκια το 2012. Φρόντισε μάλιστα το κόστος λειτουργίας του να μειωθεί περισσότερο από 50% απ' ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, με σωστή διαχείριση της ενέργειας και του προσωπικού, ενώ μπήκαν μπόιλερ που λειτουργούν με ρεύμα και όχι με πετρέλαιο, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Εγκαίνια με το All Star του "Σόφο"

Το πρώτο τest event έγινε στις 18 Φεβρουαρίου του 2010 με τον αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στον Ηρόδοτο και τον Ανδρογέα, ενώ τα εγκαίνια συνδυάστηκαν με τη γιορτή του ελληνικού μπάσκετ, τη διεξαγωγή του All Star Game, το Μάρτιο του 2010.

Το διήμερο 13-14 Μαρτίου το Κλειστό στα Δύο Αοράκια γνώρισε μεγάλες δόξες. Οι καλύτεροι Έλληνες και ξένοι μπασκετμπολίστες, που αγωνίζονταν στην Α1 Κατηγορία εκείνη τη χρονιά, έδωσαν ραντεβού στο Ηράκλειο και ο κόσμος τούς αντάμειψε γεμίζοντας ασφυκτικά το γήπεδο. Ήταν το All Star Game του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, ο οποίος με το χιούμορ και τα χορευτικά του ξεσήκωσε τον κόσμο και έδωσε μια άλλη νότα στο πρώτο επίσημο γεγονός που έγινε στα Δύο Αοράκια.

Ήταν απλά η αρχή

Το All Star Game του 2010 αποτέλεσε απλά την αρχή, καθώς ακολούθησαν κι άλλες σπουδαίες διοργανώσεις. Εξάλλου, το γήπεδο έχει ολυμπιακές προδιαγραφές και μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα αθλητικά γεγονότα διεθνούς επιπέδου στο μπάσκετ, το βόλεϊ, το χάντμπολ, την ενόργανη γυμναστική, το τραμπολίνο, τα αθλήματα ακροβατικής γυμναστικής, την πυγμαχία, την πάλη, την ξιφασκία, το μπάντμιντον, την επιτραπέζια αντισφαίριση, το judo, και γενικά γεγονότα αθλημάτων επαφής, της άρσης βαρών, της ρυθμικής γυμναστικής, αλλά και αθλημάτων σάλας ΑμεΑ.

Ευρωπαϊκή λάμψη με βόλεϊ

Η πρώτη επίσημη μεγάλη διοργάνωση ευρωπαϊκού κύρους πραγματοποιήθηκε τέλη Μαΐου του 2010 και ήταν τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Βόλεϊ, με τη συμμετοχή της Εθνικής μας ομάδας, της Λετονίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Φιλανδίας.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επέστρεψε στο Ηράκλειο το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου για τον αγώνα μπαράζ με την Τουρκία.

Περισσότερος κόσμος απ' το 2012

Δειλά-δειλά από το 2012 άρχισε να μπαίνει περισσότερος κόσμος στο γήπεδο. Ομάδες αποτελούμενες από ερασιτέχνες αθλητές, αλλά και σωματεία μπάσκετ και βόλεϊ άρχισαν να αξιοποιούν τόσο την κεντρική σάλα όσο και τα δύο εντυπωσιακά βοηθητικά γήπεδα που υπάρχουν και χωρίζονται από μία ειδικά φτιαγμένη κουρτίνα, επιτρέποντας να προπονηθούν ταυτόχρονα δύο διαφορετικές ομάδες.

Αυτή τη στιγμή στο γήπεδο είναι ανοικτό επτά ημέρες την εβδομάδα, ενώ προπονούνται και αγωνίζονται περίπου 40 ομάδες πολιτών σε ερασιτεχνικό επίπεδο, αλλά και 14 σωματεία βόλεϊ και μπάσκετ. Φιλοξενούνται επίσης και οι μικτές ομάδες της ΕΣΠΕΚ και της ΕΚΑΣΚ.

Σε καθημερινή βάση διεξάγονται αγώνες των σχολικών πρωταθλημάτων, ενώ από φέτος το "Ηράκλειο" το χρησιμοποιεί ως έδρα, παρόλο που αγωνίζεται στη Β' Εθνική.

Η Εθνική έδωσε άλλη δυναμική

Το γεγονός ότι το περασμένο καλοκαίρι η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης επέλεξε το κλειστό στα Δύο Αοράκια για να φιλοξενηθούν δύο αγώνες προετοιμασίας της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ των ανδρών, αλλά και το διεθνές τουρνουά παίδων "Φιλία", απλά απέδειξε τη δυναμική του γηπέδου, αλλά και τη διάθεση τόσο των ανθρώπων της ΕΚΑΣΚ όσο και αυτών που διαχειρίζονται το Κλειστό να αξιοποιηθεί στο έπακρο.

Και για... δυνατά αθλήματα

Πριν από μερικές εβδομάδες δοκιμάστηκε και σε πιο... δυναμικά αθλήματα, καθώς φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μαχητικών αθλημάτων WKU, με τη συμμετοχή περίπου 1.100 αθλητών από 40 χώρες του κόσμου.

Και αγώνας Ευρωλίγκας στο Ηράκλειο

Αύριο Πέμπτη σειρά παίρνει ένα παιχνίδι Ευρωλίγκας.

Ο Παναθηναϊκός επέλεξε το Κλειστό στα Δύο Αοράκια για να εκτίσει την ποινή τιμωρίας του, κι έτσι θα αντιμετωπίσει τη Λοκομοτίβ Κουμπάν την Πέμπτη, στις 9:30 μ.μ., στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στο μπάσκετ.

Κύπελλο και Παγκόσμιο

Το Ηράκλειο διαθέτει πλέον όλα τα εφόδια για τη διεξαγωγή σπουδαίων διοργανώσεων, όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων του 2015, το οποίο διεκδικεί με αξιώσεις η Κρήτη.

Ο τεχνικός διευθυντής της FIBA Λιούμπομιρ Κοτλέμπα μαζί με το γενικό γραμματέα της ΕΟΚ κ. Τάκη Τσαγκρώνη βρέθηκαν πριν από δύο ημέρες στο Ηράκλειο και επιθεώρησαν κυρίως το Κλειστό στα Δύο Αοράκια και κατ' επέκταση και τα υπόλοιπα γήπεδα.

Ορατό είναι επίσης το ενδεχόμενο να διεξαχθεί στο Ηράκλειο και ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας, καθώς έχει γίνει αίτημα και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη από τη διεξαγωγή των αγώνων της Εθνικής μας.

Σημαντικές πολιτισμικές εκδηλώσεις

Πέραν των αθλητικών γεγονότων, το Κλειστό στα Δύο Αοράκια έχει τις δυνατότητες και έχει φιλοξενήσει και αρκετές πολιτισμικές εκδηλώσεις.

Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη το Μάρτιο του 2011, αλλά και το Aladdin on ice στο ξεκίνημα της ίδιας χρονιάς.

Υπερσύγχρονες οι εγκαταστάσεις

Οι εγκαταστάσεις του είναι υπερσύγχρονες και τα αποδυτήριά του σε πολύ καλή κατάσταση.

Διαθέτει οκτώ μεγάλα αποδυτήρια και τέσσερα μικρά, μία σάουνα ανδρών και μία γυναικών, αίθουσα ενδυνάμωσης, ιατρείο, αίθουσα ντόπινγκ κοντρόλ, πέντε αναψυκτήρια στο πάνω διάζωμα και τρία στο κάτω, αίθουσα συνεδριάσεων, αίθουσα VIP, αίθουσα συνεντεύξεων, σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, υπερσύγχρονο σύστημα κλιματισμού και θέρμανσης, σύγχρονα ηχητικά συστήματα, ενώ υπάρχει πρόσβαση τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά για τα άτομα με αναπηρία. Υπάρχουν επίσης αρκετές τουαλέτες για το κοινό.

Στον εξωτερικό χώρο υπάρχει άνετο πάρκινγκ, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 200 αυτοκίνητα και 16 λεωφορεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News