default-image

Πρακτικά-ντοκουμέντα για τις παραβάσεις στην ΕΠΟ!

Ποδόσφαιρο
Πρακτικά-ντοκουμέντα για τις παραβάσεις στην ΕΠΟ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το πρακτικό συνεδρίασης της ΕΠΟ στις 20 Δεκεμβρίου 2012, μπορεί άνετα να διαπιστωθεί μια από τις καταστατικές παραβάσεις που αποβαίνουν σε βάρος του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και εμπεριέχονται στη προσφυγή των ΕΠΣ Ηρακλείου και Κιλκίς που συζητήθηκε σήμερα στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας. Τα πρακτικά-ντοκουμένα φέρνει στο φως η εφημερίδα «Νέα Κρήτη».

Το σύνολο της διαδικασίας είναι μελαγχολικό, αφού το κουμάντο φαίνεται να το κάνουν συγκεκριμένα πρόσωπα που δεν είναι η διοίκηση της Ομοσπονδίας, αλλά υπάλληλοι της. Κουρίδης, Υφαντής και Παυσανίας, φαίνεται να έχουν τον καθοριστικό λόγο και οι άλλοι απλά δηλώνουν «περάστε». Το μέγα δυστύχημα είναι ότι η ΕΠΟ θεωρεί ότι μπορεί να παρακάμψει το καταστατικό, επειδή οι ΠΑΕ βιώνουν την κρίση και τα ερασιτεχνικά σωματεία που θα έπρεπε να προασπίζεται, δεν περνούν κρίση! Έτσι χάθηκαν πόροι, για τη στήριξη των τοπικών πρωταθλημάτων και το νέο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα Γ' εθνικής δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί για τις μετακινήσεις των σωματείων από και προς τα νησιά. Κι όπως καταγγέλλεται από τον Νίκο Τζώρτζογλου και τον Βασίλη Χατζηαποστόλου,, «γίνεται κατ' εξακολούθηση παραβίαση του άρθρου 44, παρ. 14, του καταστατικού  της ΕΠΟ, όπου με παρανόμως ληφθείσα απόφαση μείωσε σε 1% τα έσοδα της Ομοσπονδίας από την πώληση ποδοσφαιριστών στο εξωτερικό, ενώ βάσει  καταστατικού το ποσοστό αυτό είναι 5% από το 2010 με αποτέλεσμα σε δύο ενδεικτικά περιπτώσεις να έχουμε έσοδα ύψους 130.000 ευρώ, αντί 650.000 ευρώ (μεταγραφή στο εξωτερικό Μιραλάς και Βιερίνια)». Το όλο θέμα της αλλαγής του ποσοστού, ζητείται από τον κ. Μώραλη, με την ιδιότητα του προέδρου της Σούπερ Λίγκα, που προέρχεται από την ομάδα που ενδιαφέρεται άμεσα με την περίπτωση του δεύτερου ποδοσφαιριστή του δείγματος. Ιδού ένα απόσπασμα από τα πρακτικά:

ΚΟΥΡΙΔΗΣ: «…Μέχρι τώρα η ΕΠΟ εισέπραττε 5% ποσοστό από τις μετεγγραφές και από τις αγορές που κάνανε οι ομάδες στην Ελλάδα, από  τις αγορές και από τις μετεγγραφές των παικτών που ερχόντουσαν στην  Ελλάδα. Με την καθιέρωση του TMS φάνηκαν και οι πωλήσεις των ομάδων  προς το εξωτερικό, των ελληνικών ομάδων προς το εξωτερικό και το  

λογιστήριο επέβαλε το 5% που είχαμε για την αγορά και στις πωλήσεις. Τέθηκε το θέμα ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και συγκυρίες δεν  μπορούν οι ΠΑΕ να πληρώσουν αυτό το ποσοστό και ότι θα πρέπει να  βρεθεί μια λύση. Συζητήσαμε με τους εκπροσώπους των ΠΑΕ χθες κατ'  εξουσιοδότησή σας εγώ και ο Παυσανίας και ο κος Υφαντής. Τελικά καταλήξαμε στο σημείο, είναι ένα ποσό που δεν το είχε προϋπολογίσει  ούτε η ΠΑΕ ούτε η ΕΠΟ, ούτε η ΠΑΕ στα έξοδά της ούτε η ΕΠΟ στα έσοδά  της. Για να μην πάμε στο μηδέν και καταργηθεί τελείως το ποσοστό...

ΣΑΡΡΗΣ: Που ήταν μέχρι τώρα δηλαδή, μηδέν.

ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Που ήταν μέχρι τώρα, δεν τα παίρναμε, κάποια εποχή που θα πάνε καλύτερα τα οικονομικά να μπορούμε να το αναζητήσουμε από τις  ΠΑΕ. Το ποσοστό που θα πρέπει να επιβληθεί στις ΠΑΕ να είναι για τις  πωλήσεις στο εξωτερικό 1%. Συμφωνήσανε και οι ΠΑΕ, νομίζω ότι είναι  και σωστό να μην πάμε στο μηδέν, να πάμε στο 1%».

Ξεχωριστή είναι η νομική μαεστρία να παρακαμφθεί στη συνεδρίαση, μια ρητή καταστατική διάταξη, φτάνοντας μάλιστα και σε σημεία κωμικού διαλόγου, για το αν πριν την απόφαση γινόταν μεταγραφές παικτών από την Ελλάδα στο εξωτερικό! Το άκρoν άωτον είναι ότι ενώ ο κ. Κουρίδης ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για μεταγραφές στο εξωτερικό, εισηγείται την περικοπή του ποσοστού υπέρ της ΕΠΟ την ώρα που τίθεται σε ισχύ το διεθνές σύστημα ελέγχου μεταγραφών της FIFA, το TMS!!! Επί του θέματος, αντιδρά μόνο ο πρόεδρος της ΕΠΣ Πειραιά κ. Ανασόπουλος, που βέβαια, βρίσκεται ενόψει εκλογών στην Ένωση του, απέναντι στο υποστηριζόμενο ψηφοδέλτιο των Ανατολάκη-Σπάθα και είχε λόγο να υπερασπισθεί αυτονόητα!

ΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δυνατόν η δική μας οικονομική διαχείριση να μην  έχει προϋπολογίσει κάτι που είναι μέσα στον κανονισμό; Πώς μπορεί να  γίνει αυτό;

ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Ποιον κανονισμό;

ΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπήρχε κανονισμός της ύπαρξης του 5%;

ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Όχι.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επί των πωλήσεων δεν υπήρχε.

ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Υπήρχε μια καταστατική διάταξη που έλεγε που έλεγε 5% επί  των αγορών και επί των πωλήσεων των ποδοσφαιριστών. Η απόφαση του ΔΣ  εδώ και 8 χρόνια πάγια είναι, ότι επί των αγορών θα παίρνουμε 5%.  Πωλήσεις, όπως ξέρετε, πριν 8 χρόνια δεν υπήρχαν από την Ελλάδα προς  το εξωτερικό. Και δεν είχαμε και στοιχεία να τα βρούμε.

ΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βρε, Θοδωρή, δεν υπήρχαν πωλήσεις τώρα, σοβαροί είμαστε;

ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Μπορούσες να τα βρεις πουθενά;

ΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο αυτό. Αλλά όχι ότι δεν υπήρχανε.

ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Λέω ότι πέρυσι με το TMS παρουσιαστήκανε τα στοιχεία και από  πέρυσι παρουσιάστηκε...

ΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Όχι, δεν είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

ΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι είχαμε αδράνεια εμείς και δεν μπορούσαμε να βρούμε  στοιχεία είναι διαφορετικό από το αν υπήρχαν πωλήσεις.

ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Δεν είναι ζήτημα αδράνειας. Δεν σου το δίνουν, πού θα το βρεις;

ΥΦΑΝΤΗΣ: Όταν κάποιος πουλάει, δεν είναι υποχρεωμένος να καταθέσει εδώ ούτε το συμβόλαιο, ούτε τη συμφωνία, ούτε τίποτε.

ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Μα δεν έρχονται σε μας. Σε ξένη ομοσπονδία πάει.

ΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, άλλο δεν υπήρχαν πωλήσεις, πωλήσεις υπήρχανε. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε...

ΥΦΑΝΤΗΣ: Τώρα όμως με το TMS για να γίνει μια μετεγγραφή, η FIFA  ζητάει μια σειρά από προϋποθέσεις. Μέσα σε αυτές είναι και η συμφωνία  που έχει γίνει. Τα βρίσκουμε λοιπόν εύκολα πλέον, τα καταθέτουνε μόνες  τους. Αυτή είναι όλη η ιστορία.

ΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μια συμφωνία με τη Super League πού μπορεί να φτάσει αυτό  και τι μπορεί να γίνει σε αυτό.

ΣΑΡΡΗΣ: Αυτό κάναμε.

ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Τι είπα τώρα;

ΣΑΡΡΗΣ: Εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε είναι το εξής, ότι είναι ένα  ποσό το 1% αυτό το οποίο δεν το είχαμε προϋπολογίσει γιατί ποτέ δεν το  παίρναμε και γιατί δεν μπορούσαμε να το βρούμε.

ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Ούτε και οι ΠΑΕ.

ΣΑΡΡΗΣ: Ναι, ούτε και οι ΠΑΕ ξέρανε ότι θα το πληρώσουν αυτό γιατί  ποτέ δεν είχε ζητηθεί. Λοιπόν, τώρα όμως με τις αδειοδοτήσεις που  αρχίσαμε και βρίσκουμε τα στοιχεία αυτά και ελέγχουμε, είπαμε να μην  είναι 5%, να είναι 1% σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Αν τα πράγματα  αλλάξουν, μπορεί κι αυτό να γίνει 5.

ΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνεί η Super League σε αυτό;

ΣΑΡΡΗΣ: Συμφωνεί η Super League.

- Και στις αγορές 1%;

ΣΑΡΡΗΣ: Όχι, στις αγορές παρέμεινε ως έχει, 5%, παιδιά. Δηλαδή δεν χάνουμε τίποτα τώρα. ...

ΚΟΥΡΙΔΗΣ: Η Super League ήθελε μηδέν.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Ήθελε μηδέν, η Super League ήθελε να συζητήσει και το 5% για  τις αγορές και κατ' επέκταση και για τους δανεισμούς, ακόμα και το 3%  των προπονητών κ.λπ. διότι είμαστε σε μία φάση εξαιρετικά δύσκολη, όλα αυτά είναι δυσβάσταχτα αυτή την περίοδο, εν πάση περιπτώσει κατανοούμε  ότι δεν ήθελε η Ομοσπονδία να πάει μηδέν ώστε να μπορεί να το επαναφέρει στο 3, στο 4 ή ακόμα και στο 5 αν τα πράγματα γίνουν  ευνοϊκότερα, αλλά όπως και με όλους κοιτάμε κι εμείς να κάνουμε  κάποιες νέες συμφωνίες ώστε να μπορούμε να αντέξουμε αυτή την περίοδο  που είναι πολύ μεγάλα τα προβλήματα, έτσι θέσαμε και αυτό. Κατανοήσαμε  τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να αλλάξει το 5% για τις  αγορές ή το 3% στους προπονητές, στο θέμα των πωλήσεων όπως είπατε δεν το είχαμε κι εμείς η Ομοσπονδία ως έσοδο ούτε οι ΠΑΕ ως έξοδο, βρήκαμε  τη χρυσή τομή και συμφωνήσαμε, αν το εγκρίνει και το Συμβούλιο φυσικά  να πάμε στο 1% και αν αλλάξουν τα πράγματα, μακάρι να αλλάξουνε και να  πάει στο 2, στο 3, στο 5, μακάρι να αλλάξουνε, δεν νομίζω, η  πραγματικότητα η οικονομική είναι πολύ συγκεκριμένη, τη γνωρίζετε  όλοι, δεν νομίζω ότι είναι μια πλαστή πραγματικότητα την  παρουσιάζουμε, γι' αυτό και θέσαμε αυτά τα θέματα.

ΣΑΡΡΗΣ: Λοιπόν, συμφωνείτε;

Το εκτρωματικό για όποιο θεσμό είναι ότι η αυτοδιοίκητη Ομοσπονδία, θεωρεί ότι μπορεί να κάνει όποια παρέμβαση επιθυμεί ως διοίκηση επί του καταστατικού της, όταν είναι θεμελιώδες ότι αλλαγές γίνονται από ορισμένη γενική συνέλευση και με έγκριση κατόπιν Πρωτοδικείου! Και για τα οικονομικά συμφέροντα και ελλείψεις των ερασιτεχνικών σωματείων ουδείς λόγος! Οι ΠΑΕ έχουν μόνο επίπτωση από την οικονομική κρίση!

Αλλά προκαλείται και ένα ερωτηματικό για το σκεπτικό αντίδρασης λίγων σωματείων του Ηρακλείου, σε μια κίνηση της ΕΠΣΗ να προασπισθεί τα συμφέροντα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, μέρος του οποίου είναι τα ίδια, καθώς έχουν εγκαταλειφθεί από την ηγεσία της ΕΠΟ ως προς την πλήρωση ζωτικών αιτημάτων, που έμειναν ελέω άλλων συμφερόντων, ανεκπλήρωτες υποσχέσεις από τη διοίκηση του κ. Σαρρή, εδώ και οκτώ μήνες. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News