Αθλητισμός

Η Λήμνος τιμά τη μνήμη του Νίκου Σαμαρά

Συγκινησιακή ατμόσφαιρα επικράτησε στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στη Λήμνο ενόψει του τουρνουά ανόδου στην Α2 βόλεϊ των ανδρών, το οποίο ξεκινά σήμερα.

Ο Δήμαρχος της Λήμνου κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής ανακοίνωσε ότι το γυμναστήριο της περιοχής θα μετονομαστεί σε "Νίκος Σαμαράς", ενώ ιδιαίτερα φορτισμένος παρουσιάστηκε ο Μάριος Γκιούρδας, ο οποίος  δεν κατάφερε να κρατήσει τα δάκρυά του όταν αναφέρθηκε στον Σαμαρά. Παρούσα στη συνέντευξη ήταν και η σύζυγος του εκλιπόντα Έλενα Δούκα Σαμαρά.

Ο Δήμαρχος Λήμνου αναφέρθηκε στην προσφορά και το έργο του Σαμαρά και παραδέχτηκε πως οι κάτοικοι του νησιού δεν γνώριζαν το μέγεθος του.

Τόνισε τη σημασία της συγκεκριμένης διοργάνωσης για το νησί, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αλλά και για τα αισιόδοξα μηνύματα που φτάνουν από τον τομέα του τουρισμού.

Ο δήμαρχος Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής δήλωσε: "Σημαντική στιγμή, μεγάλη προσπάθεια αυτό το διάστημα. Δεν είναι μικρό γεγονός εν μέσω κρίσης να αναλαμβάνει η Λήμνος τέτοια εγχειρήματα. Με συγκίνηση θέλω να πω πως δύο χρόνια πριν που με επισκέφθηκε στο γραφείο μου ο Νίκος Σαμαράς. Δεν πίστευα στην τύχη του νησιού μας όταν μου περιέγραφε το όνειρο του και να ζήσει με την οικογένεια του στη Λήμνο.

Η αρχή ήταν δύσκολη. Ακουμπήσαμε σε ένα κοινό όραμα που δυστυχώς στην υλοποίηση του μας λείπει ο πιο βασικός συντελεστής. Συνεχίζουμε με πίστη στα οράματα και στα ιδανικά του Νίκου Σαμαρά. Το όραμα του Σαμαρά ταυτίζεται με το μέλλον της Λήμνου. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πλέον μικρές δυνάμεις να στηρίξει τα αυτονόητα. Εμείς πήραμε το ρίσκο να βοηθήσουμε από το υστέρημα μας.

Ελπίζουμε με τους ανθρώπους που έχουμε κοντά μας να τα καταφέρουμε. Στα δύο χρόνια δεν έχουμε πάρει ούτε Ευρώ. Μέχρι τώρα στη Λήμνο έχουν επενδυθεί ελάχιστα για τον αθλητισμό. Τα περισσότερα δίνονταν στη Λέσβο που από εδώ βρίσκεται 6,5 ώρες με το πλοίο. Λίγα για τον αθλητισμό στη Λήμνο. Συζητούσαμε με τον Νίκο να φτιάξουμε το κλειστό που ήταν σε άθλια κατάστασης.

Τώρα βρισκόμαστε σε φάση προκήρυξης για τον συγχρονισμό του - Πανηγυρική προσφορά με την μετονομασία του γηπέδου Νίκος Σαμαράς Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό. Το οφείλουμε στους νέους και στη νέα γενιά που βλέπει μπροστά της μόνο σκοτεινές μέρες.

Η Λήμνος είναι άγνωστη, κάνουμε αγώνα να βγει το νησί από την απομόνωση. Αυτές οι διοργανώσεις συνεισφέρουν τα μέγιστα. Κάνουμε προσπάθεια και σε άλλους τομείς ώστε να δημιουργήσουμε πρότυπα ανάπτυξης μαζικού αθλητισμού. Δεν είναι εύκολο. Οι γονείς δεν μπορούν, το κράτος δεν βοηθάει και μας μένει ο εθελοντισμός. Η ονοματοδοσία έγινε με γρήγορες διαδικασίες. Υπήρχε θετική έκπληξη από την ανταπόκριση που βρίσκουμε απ΄όλους τους κατοίκους του νησιού".

Ο Σωτήρης Κωνσταντάρας (πρόεδρος Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης του Δήμου Λήμνου) αναφέρθηκε στην απόφαση του Οργανισμού για να ονομαστεί το γυμναστήριο "Νίκος Σαμαράς".

"Σήμερα λείπει από κοντά μας ο Νίκος Σαμαράς και θα μπορούσα να μιλάω ώρες ατελείωτες για αυτόν τον μεγάλο αθλητή. Ευχαριστώ τον δήμαρχο Λήμνου που μου εμπιστεύτηκε την διαδικασία ονοματοδοσία του γυμναστηρίου. Δεν ήταν εύκολο. Το ΔΣ ψήφισε ομόφωνα την ονοματοδοσία. Δήμος Λήμνου, κλειστό γυμναστήριο Μύρινας, αίθουσα "Νίκου Σαμαρά". Θα είναι μία ιδιαίτερη στιγμή η αποψινή που θα δώσουμε το όνομα στο γυμναστήριο. Εμείς εδώ στη Λήμνο δεν ξέραμε το μέγεθος του Σαμαρά. Εγώ τον έζησα και κατάλαβα το όραμα του".

Ο Νίκος Μοσχάκης (μέλος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης του Δήμου Λήμνου) δήλωσε: "Ευχαριστώ τον δήμαρχο Λήμνου για την βοήθεια και τον πατριώτη μας Γιάννη Δέτση που μας έδειξε το δρόμο να διοργανώσουμε αυτό το τουρνουά που κύριο στόχο έχει να προβάλουμε το νησί μας, την προσπάθεια που κάνουμε και τη μνήμη του Νίκου Σαμαρά".

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΠΕ Παναγιώτης Σιδέρης δήλωσε: "Η σημερινή μέρα θεωρούμε πως είναι μια διαφορετική ημέρα χαράς και μνήμης στο Νίκο Σαμαρά. Θέλουμε να τιμήσουμε την πολυδιάστατη παρουσία του. Η μία πλευρά ήταν αυτή του αθλητή σύμβολο που αποτελούσε το πρότυπο κάθε νέου αθλητή. Η άλλη διάσταση ήταν ως προπονητή του βόλεϊ στη Λήμνο που έδωσε ελπίδα και όραμα στους νέους του νησιού. Μας άφησε ιερή παρακαταθήκη. Η μετονομασία του γυμναστηρίου σε Νίκο Σαμαράς είναι τιμή και δικαίωση.

Η ΕΟΠΕ έρχεται να αποδεχτεί το αίτημα της Λήμνου για διοργάνωση του τουρνουά ανόδου. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης βρίσκεται στη Λήμνο και ο καταξιωμένος προπονητής Τάκης Φλώρος για να κατευθύνει τα νέα παιδιά. Επίσης αποφάσισε να γίνει ο αγώνας Ελλάδας - Βελγίου να γίνει στην Ορεστιάδα που μεγαλούργησε ο Σαμαράς. Εκ μέρους του προέδρου Αχιλλέα Μαυρομάτη και του ΔΣ θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Λήμνου, την πρόεδρο του Λήμνος Sports Club Έλενα Δούκα Σαμαρά και τους αθλητές και τους προπονητές των ομάδων".

Σχετικά με τον όμιλο που θα αγωνιστεί η Λήμνος σε περίπτωση ανόδου ο Παναγιώτης Σιδέρης και ποιες βοήθειες θα υπάρχουν είπε: "Πως μπορείς να δώσεις απάντηση όταν κάθε χρόνο υπάρχουν μειώσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΟΠΕ; Δεν ξέρουμε αν δεν εκτελεστεί ο προϋπολογισμός. Η ΕΟΠΕ έβαλε νωρίς στην προκήρυξη πως όσες ομάδες ανεβαίνουν στις εθνικές κατηγορίες κι αν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή.

Σε περίπτωση που δουν πως τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα. Δεν είναι κάτι ευχάριστο όταν ανεβαίνεις να μην αγωνίζεσαι αλλά γνωρίζοντας πόσο βίαια έχουν επηρεαστεί όλοι οι φορείς. Μπορούν να γίνουν και άλλα πράγματα όπως ευνοϊκή μεταχείριση στην τοποθέτηση σε κάποιο όμιλο και ειδικά στον βόρειο όπως είναι και το αίτημα της Λήμνου".

Το δάκρυ του Γκιούρδα για τον Σαμαρά

Η εμβληματική παρουσία του Μάριου Γκιούρδα στην συνέντευξη Τύπου για το τουρνουά ανόδου Α2 ανδρών ομάδων νησιωτικής Ελλάδας στη Μύρινα της Λήμνου έκλεψε την παράσταση. Παρουσία και της συζύγου του Νίκου Σαμαρά, ο Γκιούρδα με κόπο έβγαλε τα λόγια του όταν έφτασε η ώρα να μιλήσει για τον Σαμαρά αλλά και για τη συμπαράσταση του στην προσπάθεια που κάνει η Έλενα Δούκα Σαμαρά, ενώ απάντησε και στην ερώτηση για το εάν θα βοηθούσε και αγωνιστικά την ομάδα της Λήμνου.

"Είναι μία ιδιαίτερη στιγμή για όλους. Μετά την 4η Ιανουαρίου που χάσαμε το Νίκο έχουμε ένα κενό. Μιλάμε συνέχεια για το πόσο άδικο ήταν που έφυγε ο Νίκος από κοντά μας. Θέλω να πω στην Έλενα να συνεχίσει την προσπάθεια. Παρακαλώ κύριε δήμαρχε να είστε στο πλευρό σας. Οι εποχές είναι πολύ δύσκολες. Μπορούμε μα προσπάθεια και καλή θέληση να το πετύχουμε και να ευχηθούμε καλή επιτυχία. Η Ελένα να ξέρει πως δεν θα είναι μόνη της και θα είμαστε στο πλευρό της".

Για το ενδεχόμενο να αγωνιστεί στη Λήμνο ο Γκιούρδας είπε: "Το μόνο που δεν σκέφτομαι είναι να ξαναπαίξω βόλεϊ. Έχω πλέον πολλές υποχρεώσεις. Η ερώτηση όμως με βάζει σε σκέψεις. Το μικρόβιο υπάρχει αλλά υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Με κάποιον τρόπο θα μπορέσω να βοηθήσω την ομάδα της Λήμνου".

Σχόλια