default-image

Αφέθηκε ελεύθερος ο Πιστόριους

Αθλητισμός
Αφέθηκε ελεύθερος ο Πιστόριους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την αποφυλάκιση του Οσκαρ Πιστόριους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης για τη δολοφονία της συντρόφου του αποφάσισε το δικαστήριο το οποίο όρισε εγγύηση ύψους 85.000 ευρώ.

Ο δικαστής Ντέσμοντ Νερ επεσήμανε πως δεν θεωρεί ότι ο 26χρονος Παρολυμπιονίκης είναι ύποπτος για να διαφύγει, αλλά ούτε αποτελεί κίνδυνο για τους άλλους. Όπως τόνισε μια από τις δυο αυτές παραμέτρους θα μπορούσαν να μην επιτρέψουν τον ορισμό εγγύησης και την αποφυλάκιση του Πιστόριους. Ενώ θετικά λειτούργησε για τον Πιστόριους το γεγονός ότι ο αθλητής έδωσε ένορκη κατάθεση σε πρώιμο στάδιο της υπόθεσης.

Κατά την τελική του τοποθέτηση, ανέφερε πως οι εισαγγελικές αρχές κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόνο ενδεικτικά στοιχεία, αλλά αυτό ξεκαθάρισε πως δεν αποκλείει την περίπτωση ο φόνος να είναι εκ προμελέτης, ενώ άφησε αιχμές και για τον τρόπο που ο Χίλτον Μπότα συνέλεξε τα στοιχεία

Ωστόσο ο δικαστής ξεκαθάρισε πως η δουλειά του δεν είναι να διαπιστώσει την ενοχή του κατηγορουμένου, αλλά να διασφαλίσει τα συμφέροντα της δικαιοσύνης σε σχέση με την εγγύηση. Όπως εξήγησε η εγγύηση εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, επειδή μειώνει τον αριθμό των κρατουμένων στις ήδη υπερπλήρεις φυλακές αλλά και τον αριθμό των οικογενειών που στερούνται τον προστάτης της.

Ο Νερ επέκρινε και τις δυο πλευρές, καθώς θεωρεί πως ούτε η υπεράσπιση κατάφερε να αποδείξει πως η δίωξη της εισαγγελίας είναι «αδύναμη», αλλά και από την άλλη οι αρχές δεν μπόρεσαν να συγκροτήσουν μια ισχυρή και στεγανή υπόθεση με την οποία θα αποδείκνυαν ότι ο κατηγορούμενος είναι επικίνδυνος να διαφύγει στο εξωτερικό.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ ισχυρίστηκε ότι ο 26χρονος αθλητής είναι επικίνδυνος να διαφύγει, παρά το γεγονός ότι είναι αναγνωρίσιμο πρόσωπο και χρησιμοποίησε το παράδειγμα του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασανζ ο οποίος αν και είναι εξίσου γνωστός κατάφερε να βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου. «Έχει τα χρήματα, τα μέσα και το κίνητρο για να εγκαταλείψει τη χώρα» τόνισε.

Από την άλλη, ο συνήγορος υπεράσπισης Μπάρι Ρου υποστήριξε πως κάθε φορά που ο Πιστόριους περνά τον έλεγχο κάποιου αεροδρομίου προκαλείται αναστάτωση λόγω των προσθετικών μελών. «Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος από την ασφάλεια ενός αεροδρομίου» επεσήμανε.

Πριν ανακοινώσει την απόφαση του ο δικαστής Ντέσμοντ Νερ έκανε μια σύνοψη όσων ανέφεραν οι δυο πλευρές, ενώ εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους δεν επέτρεψε την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων κατά τη διαδικασία. Παράλληλα έδωσε πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της εγγύησης στο δικαστικό σύστημα της Νοτίου Αφρικής, αλλά και τους λόγους που ένα δικαστήριο μπορεί να αρνηθεί τον ορισμό εγγύησης

Στην αίθουσα του δικαστηρίου την τέταρτη και τελευταία μέρα της ακροαματικής διαδικασίας βρέθηκαν για πρώτη φορά συγγενείς και στενοί φίλοι της Ρίβα Στινκαμπ καθώς επίσης και ο νέος επικεφαλής της έρευνας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News