Αθλητισμός

Πήρε το Μουντιάλ με… αθέμιτα μέσα

Μια ενδιαφέρουσα και άκρως «καυτή» έρευνα παρουσίασε στο τελευταίο του τεύχος το περιοδικό France Football που αναφέρει πως η ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 από τη FIFA στο Κατάρ δεν έγινε με θεμιτά μέσα.

Σε μία έρευνα 20 σελίδων το έγκυρο γαλλικό περιοδικό κάνει λόγο για εξαγορά ψήφων από τους Άραβες και κατηγορεί ως εμπλεκόμενες τις ομοσπονδίες της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως οι Ίσα Χαγιάτου και Ζακ Ανουμά από τη συνομοσπονδία της Αφρικής «πούλησαν» τις ψήφους τους στο Κατάρ λαμβάνοντας έκαστος 1,5 εκατ. δολάρια.

Επίσης, προσθέτει πως ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, έκανε απευθείας συζητήσεις με τους ανθρώπους της ζάπλουτης χώρας ανάμεσα στους οποίους και ο Πρίγκιπας Μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι. Μάλιστα λέγεται πως ήταν παρών σε δείπνο που έγινε ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, όπου έγιναν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Το περιοδικό συνδέει τα παραπάνω και με την απόκτηση του 70% των μετοχών της Παρί Σεν Ζερμέν από άραβες επιχειρηματίες το 2011.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 2010 στη Ζυρίχη ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, είχε ανακοινώσει τη νίκη του Κατάρ έναντι των υποψηφιοτήτων των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Νοτίου Κορέα και Ιαπωνία λαμβάνοντας 14 από τις 22 ψήφους στη διαδικασία.

Το France Football αναφέρει πως έχει στοιχεία για όσα αναφέρει και θα τα προσκομίσει στη FIFA.

Σχόλια